КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 16 август 2009 г.

Къмпинг кражби

"Унгарец се прости с техника и пари оставени в каравана
Източник: News.Burgas24.bg 12:03 / 15.08.2009

На 14.08.2009 г. около 17.00 ч. в оперативната дежурна част на РПУ - Созопол е получено съобщение от унгарски турист, отседнал с каравана в къмпинг "Каваците", че за времето от 11.30 ч. до 16.00 ч. на същата дата от караваната e извършена кражба на вещи преносим компютър, златно колие, цифров фотоапарат, цифрова видеокамера, мобилен телефон, черна кожена чантичка с документи и банкови карти, дамска чанта с 1280 евро, 120 000 унгарски форинта и документи. Образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава РПУ - Созопол."


Тази криминална новина от бургаския край ме накара да напиша няколко реда за кражбите по време на къмпинг. Оставам факта, че тази случка е в потвърждение на статията ми “Защо не идват ”западняците”!?”.

Кражби в къмпингите винаги е имало. И по соц време и след това. Всичко зависи от случайността. В цитираната новина арогантното е самото заглавие. Къде според вас, един чужденец може да си остави техниката и парите докато е на плаж и е отседнал в единствения що годе нормален къмпинг в България!? Естествено би било това да е собствената му каравана, т.е. къща..

Подобен обир на ценности е рядкост в мизерната българска къмпинг действителност. Обикновено кражбите са на неохранявано къмпинг оборудване и някои по-малки вещи. И аз съм оставял пълна палатка с екипировка без надзор за няколко дни на дюните на “Смокиня” и поне до сега не е имало никакви инциденти.

Цялата история с ограбените унгарци ми прилича на една добре подготвена акция срещу “Хелио турс”.. защо..
Известно е, че къмпинг “Каваци” е популярен по света поради доброто му разположение и поддържане. По тази причина е един от двата български къмпинга, които се споменават от придирчивите германски караванаджии. Известно е, че унгарците са хора с достойнство и не си мълчат. Известно е, че “Каваците” се пазят и от Национална полиция. Известно е, че “Хело турс” има безкрайно много врагове, а за земите върху които оперира има тлъсти финансови апетити. Сами видяхте, само преди месец, как под носа на човек, дори като г-н Банев, една добре организирана групичка”бизнесмени” заграби центъра на къмпинг “Златна рибка”. Какъв по-добър начин да навредиш на един успешен туристически бизнес освен, като го сложиш в графата на чуждестранните пътешественици “опасно-кражби!”
Всеки може да развие сценария как е станала случката..

За “Хело турс” смятам да напиша още, не само защото са единственият приватизатор на държавни къмпинги, който запази дейността им, но и не се поддаде на ламтежа за бързо забогатяване от строителство и препордажба на безмислени бетонни кутийки върху територията им. Не познавам Николай Банев, нито някои от собствениците на АКБ и не смятам да им правя реклама или да ги съдя, за мен важното е, че макар и без нови инвестиции, те поддържат последните запазени къмпинг места на морето.

Персоналните кражби винаги ще ги има. Поне докато не се въдвори някакъв законов ред и хората в България не свикнат, че вече са граждани не на една сбутана балканска страна, а на систематичната, подредена Европа. По-страшното за къмпингите в страната е, че повечето бяха “откраднати” от самите българи, държавните чиновници, собсвениците на земите и новопоявилите се "инвеститори".. как.. вие може да видите сами..

Няма коментари:

Публикуване на коментар