КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Южни Черноморски къмпинги 2011

В края на лятото задължително трябва да направя преглед на българското къмпинг пространство, макар и негативно..

Следвайки резултатите от скромната анкета на CAMPINGa "Ходи те ли на къмпинг в България?", вниманието ми е насочено към морето. За да не си фантазирам обиколих познатите къмпинг места на юг от Бургас. Не всичките и не до край, но от видяното няма как да съм очарован, още по-малко доволен.

Диструкцията на останките от старите къмпинги е абсолютна.

Ужасът идва още с констатацията, че къмпинг "Атлиман" е напълно унищожен. Още пролетта се появи едно обявление, че администрацията в Китен търси наемател на къмпинга, но след това настъпи пълно затишие.. Сега на мястото на рецепцията, обслужващите бунгала и бариерата няма нищо, всичко липсва.. Няма и никакво официално становище какво ще стане с мястото на бившия уютен къмпинг..

Същото нещо грози и къмпинг "Градина", вече препубликувах материала на "Бесове" от където налъхва неизбежна къмпинг гибел..

"Златна рибка" не работи като къмпинг, но все още не е застроена.

Къмпинг Китен функционира почти във вида си от края на 80-те години на 20 век, това поне е приемливо.

Панорамният път или още известен, като стария път от Китен до Царево, обаче, е превърнат в окоп, асфалт почти не е останал, а дупките са като малки кратери от бомби. Затова не мога да кажа, че къмпинг Юг работи нормално, още повече в малкото полузаливче на Юг доминира грозния хотел на приватизаторите от Фаворит. Макар и с новонаправени тоалетни, за мен мястото е опорочено с наврените по баира палатки и "караваните първа линия".

Любопитно е, че тази година плажът на бившия къмпинг Корал е бил свръх пренаселен с палатки в пика през Юли-Август, представям си само как са наторени дюните и останките от горичката отзад. Това се дължи освен на интереса към дивашкия къмпинг, но и поради липса на къмпинги, като Веселие, дюните на Смокиня и Градина..

Къмпинг Оазис е обезобразен, до положение, че там къмпинг видимо няма, независимо, че табелите си стоят. Това което се случва е, че строителството на Оейсис резидес и спа - тра ла ла.. продължава по пясъка и на юг от бетонираната рекичка .. аз място за къмпинг там повече не виждам. Освен това руските мафиоти с бели джипове мерцедеси, които са налазили нагъстения комплекс, както и на Каваци, няма да допуснат някакви палаткаджии да им развалят кефа.. местните гъзолизци само това и чакат.. къмпинг Оазис е минало.

Арапя също е минало, за което освен, че ми става тъжно, но и се вбесявам. Пътища до залива няма, а напоявилите се постройкии са достойни за мигновенно разрушаване поради грозота и некачествено изпълнение.. да не говорим за законността им. По носа, а и в ниската част на бившата Арапя са оставени да презимуват потомствено предаваните "каравани първа линия", някои с причудливи покриви над тях, за да не капе в овехтелите фургони.. Мизерия..

До Къмпинг Делфин не стигнах, но имам информация, че положението е същото като миналата година, т.е. къмпинг немотия.. добре е, че все пак не е застроен.

За десерт си оставих любимите Каваци и разпокъсаната Смокиня. Тъжно и пак тъжно.. След ураганния вятър на 17-18 октомври половината тополи зад рецепцията на Смокиня са изстръгнати с корените и бяха изпопадали като клечки между редовете с каравани... имаше паднали тополи и зад "Под смокинята", но тези при старата рецепция баха на земята почти всичките.. не съм пророк но си спомнете статията ми "Каваците - краят на историята" няколо седмици преди това. Положението е катастрофа. Смокиня е надробена, по бегли сметки, на около 10 микро "къмпинга", за които вече знаете моето негативно мнение.. Мизерията и простотията тържествува във всичките си форми. За съжаление бурята прегазила тополите от север на юг не е могла да вдигне вълна в залива която да отнесе чудовищните останки на над 24-те барове и бараки нацвъкани трайно по пясъка.. Дано природата да се вземе в ръце и да вземе своето измивайки митичния плаж Каваци от българската простотия..


Припомням, през 2011-та къмпингът в България беше дивашки, като никога до сега, ето и едно от доказателствата >


Феномен! Всички на радиоактивния плаж Вромос се чувстват като у дома си, пращят от здраве

Йордан Панов от Ямбол: М.г. по това време едни с униформи ни разгониха, но после казаха да останем, тука сме 4-а година с децата, супер е
»
Светещи хора бродят из радиоактивния плаж Вромос, табели няма
»
Гребенаров и Черноморец се разбраха да мълчат за радиоактивния плаж Вромос
»
Черноморец – най-скъпият град, за който ГЕРБ е готова да плати наесен
29 Юни 2011, Сряда
Автор: Катя КАСАБОВА, Видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Летуваме тука 4-та година, като нас са семейства от Сливен, Пловдив и Варна, излиза ни без пари, казват Паневи от Ямбол (виж видеоматериала)


Щом излиза без пари, значи сме на кяр! С тази максима напред десетки семейства с малки деца летуват на доказано радиоактивния плаж Вромос край град Черноморец, установи наш екип. Кратка разходка из залива в неделя следобед показа, че по близо двукилометровата ивица, където десетилетия наред са изливани опасните отпадъци на близката мина Росен, са налягали повече от 200 души, все с малки деца.

„Много сме доволни, здрави сме, четвърта година идваме тука, сега сме за 10 дни, излиза ни без пари – все едно сме си вкъщи. Миналата година по това време дойдоха да ни гонят някакви с униформи, уж било опасно, обаче като почнахме да си събираме багажа, уточниха че не било толкова страшно и че можело да си стоим“, разказват сем.Панови от Ямбол. Йордан Панов е куриер в спедиторска фирма. Той и жена му са тук на палатка заедно с дъщеричката. Компания им прави друго ямболско семейство с малко момиченце, което пък е настанено в каравана.

„Като нас има от Сливен, Пловдив, София, ние си се познаваме, защото обичаме къмпингите“, казват ямболии.

Нормално е да им излиза като у дома почивката, защото ивицата е неохраняема, вода си пълнели в туби от близкото село Атия, къде ползват тоалетна тези, които са на палатки обаче не се знае. Неудобно е и да ги питаме.

Миналата година по това време областният управител Константин Гребенаров сложи забранителни табели на тази ивица, позовавайки се на изследвания от няколко авторитетни инстанции за многократно повишена радиоактивност. Факт е, че част от плажа бе почистена през 1998 г. с пари от ЕС, но с годините теченията отново са изнесли навън радиоактивните елементи, които застрашават здравето при по-дълъг престой върху пясъка.

Тази година табели все още не са поставени, ние видяхме само една и тя е от миналогодишните. Заради наближаващите местни избори т.г. Гребенаров се споразумя с черноморци да си мълчат за радиоактивната плажна ивица, за да не прогонят летонците от околните плажове и да съсипят бизнеса. Той им каза, че ще сложи най-обикновена табела – неохраняем плаж, каквито слагат навсякъде, където не са се появили наематели.

Вромос от години е място за хора, които не разполагат с пари да си вземат къмпинг, както и от такива, които изобщо не се интересуват от съдържанието на пясъка.

Най-абсурдното е, че в близост е заработила и мидена плантация, а както е известно, мидите са филтър на морето.

„Ако знаете колко радиоактивна мида има на пазара, изобщо няма да хапнете от т.нар.деликатес“, каза ни наш читател днес. Обещаваме разследване по случая.
besove.com

неделя, 6 ноември 2011 г.

Къмпинг след изборите 2011

Както Ви обещах, след преминалите избори ще се появят някои къмпинг амбиции на новите управляващи. Пример за това е избраната за кмет на Шабла Райна Бърдарева. "Професорката", както е известна г-жа Бърдарева, освен, че е родом от Шабла е и преподавател в НСА /бивш ВИФ/ по история на спорта.. има титла Професор от същия институт по въпросите за Олимпийското движение. Освен с историята на Олимпизма, тя е популярна и с писането по соц време на историята на "Левски-Спартак", за която търпи доста обвинения.. Дали Проф. Райна Бърдарева може да бъде полезна за българското къмпинг пространство, тепърва ще видим, но изявлението и пред вестник "Нова добруджанска трибуна" звучи оптимистично. Ще следим темата и се надяваме обещанието й да бъде спазено.


САМО ОБЩИНА ШАБЛА С НОВ КМЕТ
2011-11-01 @ 18:14 EET

Проф. Райна Бърдарева - кмет на община Шабла, пред НДТ

- Проф. Бърдарева, кое е първото чувство, което Ви вълнува непосредствено след спечелването на изборите за кмет на Шабла?

- Първото чувство е отговорност, защото много очи и много надежди са вперени в мен. Това ще е най-трудното - хората ще имат очаквания и трябва така да подредя дейностите, че да има бърза реализация.

- Кои са приоритетите Ви като кмет на община Шабла?

-
Първите мерки ще са свързани с това зимата да не ни свари неподготвени. Трябва да се види какви са наличностите, какво още е необходимо. Другият приоритет са проектите за социално развитие на общината. Няма работни места, не функционират никакви предприятия. Ще говоря с инвеститори, най-вече чужди, и през пролетта да започнем да изграждаме един модел на къмпинг. Общината трябва да го развие на тази 35-километрова ивица. Говоря за къмпинг от типа на 21 век. Ако се направи и се открият работни места, ще дойде кураж. Друг приоритет е зеленчукопроизводството. Тази година беше много трудна, много от производителите са на път да се откажат. Говорила съм с инвеститор и през 2012 година трябва да започне да функционира фабрика за преработка на зеленчуци. Трябва да се обърне внимание на този феномен "Тузлата", на възможностите за лечение, които предлага. За мен се вихри голяма трагедия, така е и в други общини, със статуса на ромското население. Ще проведем научно-практическа конференция с участието на всички институции, които имат отношение към тези проблеми, и на техни представители. Има опасност от сериозни заболявания и за да не се превърнат в епидемия трябва да се вземат бързи, крути мерки.


- Проф. Бърдарева, очаквахте ли да спечелите изборите?

- Беше трудно. Мисля, че в основата е добрата организация на кампанията. Може би и хората разчитат, че контактите ми в София ще доведат до привличането на инвеститори.

ndt1.com


Пълен антипод на къмпинг перспективите в община Шабла е Созопол. Той падна за втори път в крайно мръсните ръце на "Пинко", както е по-известен омразният лигльо и местен корумпиран шут Панайот Рейзи. С негова помощ не само се презастрои Созопол и околностите му, но и се унищожи къмпинг конгломерата "Градина-Каваци". В Созопол се прояви и характера на управляващата в момента партия-държава-сбирток от икономически и криминални схеми обслужваща интересите на шепа престъпно забогатели спонсори. Тази партия, която до преди броени седмици имаше свои кандидат /Областният управител Константин Гребенаров родом от Созопол/, кълнящ се как ще отреже главата на шута Рейзи и ще го вкара в затвора, за безграничните му корупционни глупости затрили бъдещето на Созопол, нежно го покри с крилото си, като неин кандидат показвайки категорично, че е част от мръсната игра. Тази игра на пари и власт няма за цел по-добрия начин на живот на хората в Созопол и устойчивото развитие на региона и България, тя няма за цел да направи от туризма "злато" и туристите щастливи, че са били на море точно там, не, нейните "правила" касаят само едно, съхранение на "откраднатото имане" на което да се радват само играчите на мръсната игра.. Както един неуспял кандидат за кмет на Созопол заяви, "в Созопол цари една пълна посредственост"..

Като резултат от запазването на статуквото в община Созопол, къмпингите между Созопол и Черноморец и на Каваците ще бъдат заличени. Казвам го, защото с очите си видях развихрилото се строителство през октомври 2011. Строи се усилено зад Смокиня, строи се до Златна рибка, строи се и в Градина.. За да се прикрият далаверите е оставен Шутът. Показателен е фактът, че старият път за Созопол покрай къмпинг Градина е в окаяно състояние, а пътят от Созопол за Царево през Каваци-Дюни е задънен, защо, ами много просто, за да не се вижда от пътуващите през зимния сезон какво правят "строителите на нова България"... застрояват последните прозорчета към морето за себе си.

В Приморско отново има интрига, в която понятието къмпинг не съществува..

По на юг също има след изборна драма, там простоватият Петко Арнаудов беше сменен от един младеж наивно или нетолкова съгласил се да влезе в играта на управляващата клика. Фамилията му е интересна и професията също, новият управител на Царево и околностите се казва Георги Лапчев и е горски началник в Царево. Какво ще или няма да направи младежът за къмпинг останките на Арапя, Оазис и бившия Корал не е ясно, но това което аз видях през октомври е активно напредващото на юг престроителство на ивицата Оазис. Явно място за още бетон на бившите дюни все още има.. Старият път от Китен до Царево вече не е път а канавка, която цяло лято туристите са орали за "да си почиват на море"..

Ето и един коментар под статия за изборите в Царево, който казва всичко:


за царево
16.10.2011 13:16
Лапчев кмет , а 7 човека от герб в общински съвет = на цигуларя милионер , странджа без дървета , джонката милионер - арапя цялата в хотели , джарито милионер - ами те нестинарка вече я развалиха, но да има още какво да се крадне , какво да се построи .....

и още знаини и незнаи , крадци и милионери в управлението ни

които е от Царево , знае , че така ще стане


С две думи - сбъркана работа...

Плевнелиев пази Димитър Николов в далаверата „Корал”

Не случайно рибата се вмирисва от към главата.. Съвсем съзнателно слагам този "таралеж в гащите" на CAMPINGa. Статията на "Бивол" е абсолютно вярна и само отчасти разкрива безизходицата в която се намираме. Не се занимавам с политика, но не мога да не отбележа как в момента управляващата партия погълна държавата, за да задоволи примитивните желания за забогатяване на своите спонсори. Междувременно безмозъчният селянин Петко Арнаудов беше подменен в Царево пак с човек на управляващите, имащ интересната фамилия Лапчев, който е толкова млад, беден и зелен /по професия лесничей/, че е невъзможно сам да управлява най-живописната част от южното българско Черноморие.. за мен безумието ще продължи, може би с още по-голяма сила.. и не само за къмпинга.

МРРБ губи нарочно дела срещу Община Царево за незаконно строителство

Петък, 21 Октомври 2011 04:45
от Биволъ

Росен Плевнелиев е запазил интересите на ГЕРБ-аджийския кмет на Бургас Димитър Николов в прословутия гешефт с обществена земя по крайбрежието край к-г „Корал”. Изводът е направен от юристи запознати с казуса на делата, които държавата води във връзка с една от най-големите далавери на българския преход – т.нар. „сделка Корал”.

Как се печелят 40 000 000 евро срещу обещания и верен кмет

Земята от 130 дка бе скандално продадена от кмета на Царево Петко Арнаудов на частната форма „Витатур инвест” АД на символичната цена от 7$/м2 само срещу обещания за бъдещи инвестиции. Арнаудов не се е съобразил с опасенията на общински съветници, че има опит земята да бъде заграбена и препродадена впоследствие. Той не е изпълнил клаузите от решение на ОС да включи в договора условия за развалянето му при неизпълнение. Договарянето е станало с дейното участие на сегашния кмет от ГЕРБ на Бургас Димитър Николов, който тогава е бил служител на собствениците на „Витатур”, в качеството си на Изп. директор на захарния завод „Победа”. За това свидетелстват Председателят на ОС Димо Иванов и общински съветници - очевидци. Николов е предлагал цинична политическа сделка на съветниците от БСП, че ако прокарат продажбата на терена през гласуване, то СДС ще подкрепя техния кмет Петко Арнаудов всячески, включително и на бъдещи избори. Това действително е станало. Николов по това време е бил и лидер на “сините” в Бургас.

ВАС и Община Царево – свързани во веки

Сделката е била оспорена в съда от обласния управител и обявена за незаконна от Бургаския окръжен съд, но Арнаудов и адвокатът му Евгений Мосинов обжалват във ВАС и печелят. Самият Мосинов е присъствал и от двете страни на сделката - едновременно като юрист на продавача община Царево и като адвокат на купувача "Витатур инвест". Царево по това време става известно, с раздаването на ОПС-та на името на роднини на висши административни магистрати от София, както и терен без търг за „без пари” на съдиите да си построят морска резиденция на брега, малко под Корал. В замяна, всички дела на община Царево във ВАС се печелят, включително и скандалното обявяване на Природен парк Странджа извън закона, заради мафиотските незаконни строежи на юг от Царево. След серия от фиктивни препродажби на земята през подставени фирми, в крайна сметка, тя е джиросана на испанската фирма „Ибердрола имобилария”, за невероятната цена от 400 Е/м2, а печалбата на Димитър Николов и компания е над 40 000 000 евро от търгашеството. Точките от договора за инвестиции между купувача и община Царево не са спазени. Сбъдват се най-лошите прогнози на общински съветници, за една огромна измама, в която общественият интерес сериозно е пострадал, в замяна на група хора, които са се превърнали в милионери, заграбвайки публично имущество. Изказванията са протоколирани в стенограмите на Общинските сесии. Всички жалби до Прокуратурата и предизвиканите разследвания са прекратени в Бургас. Свидетелите са заплашвани, а опитите за корумпиране на магистрати срещу имущество и пари са емблематични.

Червената книга срещу „червената мафия”

Докато общинската земя носи невероятни облаги на бизнесмените зад „Витатур инвест”, МОСВ изведнъж решава да заличи защитената зона „Блатно кокиче”, което вирее единствено на въпросния плаж до к-г Корал. Това е едно от най-прекрасните места по крайбрежието ни, което може да се равнява на Ривиерата, но с много по хубав и удобен плаж. За да бъде унищожено защитеното в Червената книга блатнo кокиче, „инвеститорите” вкарват багери и зариват коритото на близката рекичка, за да пресушат лонгозната гора. Въпреки жестоката природна рана, кокичето продължава да вирее. Независима експертиза, направена от най-големите експерти ботаници, начело със световния специалист н.с. I ст. Чавдар Гусев, доказа, че рядкото растение все пак е живо. Това е неоспорим знак, че е престъпление върху дюните да се излива бетон.


Междувременно, главният режисьор на сделката Димитър Николов, еволюира от лидер на СДС, в лидер на ГЕРБ, превръща се в любимец на Бойко Борисов и е избран за кмет от новата партия. Доказаните информации, че Николов е дългогодишен контрабандист, осъждан за нелегален трафик на сухо мляко от ОНД в България не смущават Борисов. Ефектът е точно обратният – с тъмното си минало активистът печели точки и Бойко го прави дори член на ЦК на партията си. Следствените и прокурорски дела срещу фирмата на Николов, активни към датата на встъпването му в кметски мандат, са прекратени. Той не е обикновен следствен, а политически гаулайтер на управляващите по Южното Черноморие. Неговата подкрепа за десетилетния червен кмет на Царево Петко Арнаудов /агент на ДС – Иванов/, е пословична и обусловена от общия им интерес да запазят заровена в пясъка на забравата далаверата Корал, донесла много милиони в частни джобове. От позицията на властимащ и член на монополната властова партия ГЕРБ, Николов издейства от Нона Караджова да не признава защитения статут на Корал и се старае разледванията и сигналите до институциите да останат без последствие, разкриват запознати. Първият официален сигнал подаден от журналисти до БОРКОР за крупно престъпление по служба, свързано с корупция, остана без движение и отговор.

Заповедите на един кмет – над законите на България

Трайната ангажираност на община Царево и лично на Петко Арнаудов в скандала, проличава в това, че той одобрява ПУП-ове за застрояване на дюните на Корал, без да поиска законново разрешение от държавата за това. Заради явното беззаконие, МРРБ, в лицето на Росен Плевнелиев, завежда 3 дела срещу общината, в които иска административна отмяна на дадените одобрения за ПУП-ПРЗ и бъдещо застрояване. Испанците обаче са платили космическа цена именно за определени строителни параметри и обявяването на въпросните процедури за незаконосъобразни, компрометират целия сценарий за облагодетелстване. Опасността инвеститорите да се откажат от сделката и да поискат обратно парите си, би изправила заговорниците в опасно положение да връщат милиони. Именно поради тази причина, делата заведени от МРРБ в Бургаския административен съд са решаващи. Първоначално те са били поети лично от председателя на съда Атанас Вълков, който обаче беше обвинен в измама, фалшификация и злоупотреба с власт и бе арестуван.

Ще оплеви ли Плевнелиев блатното кокиче?

Най-скандалното е, че според извадките на съдебните заседания е видно, че по жалбите на Росен Плевнелиев срещу заповедите на Кмета на Царево не се явяват държавните юристи. Противната страна обаче се представя на всяко заседание в пълен състав, като несменяемият адвокат на Арнаудов – Евгений Мосинов е подкрепян от още 5-6 адвоката на заинтересовани страни от името на частните фирми. Заради отсъствието на юристите на МРРБ, съдът приема всички техни искания без възражение. Кулминацията на тенденциозната незаинтересованост на Росен Плевнелиев от спечелване на делата в полза на публичния интерес и закона стига дотам, че МРРБ „пропуска” да внесе процесуална такса за едно оспорване в хода на делото. Съдът предупреждава в продължение на 2 месеца МРРБ и Плевнелиев, като жалбодател, че невнасянето на нищожната такса, ще доведе до прекратяване на цялото дело. Очевидно нарочно, въпросната такса за обнародване в ДВ не е внесена и съдът оставя без разглеждане две от общо 3-те жалби на Плевнелиев. Образуваните по тях дела са прекратени в две последователни Определения от края на август 2011 г. Тук е нужно да се подчертае, че става въпрос за... 20 лв. такса за обнародване! Срещу въпросните невнесени по дело – 20 лв. стои залогът на над 40 000 000 евро пари, получени при продажбата на 130 дка обществен терен на първа линия върху дюните на приказния плаж Корал.

Плевнелиев & Николов

Действията на Плевнелиев силно и пряко обслужват интересите на бургаския ГЕРБ лидер и кмет Димитър Николов. Заведените от държавата дела срещу 3-те разрешителни заповеди на Петко Арнаудов в полза на „Ибердрола”, са единствената засега останала пречка пред влизането на булдозерите в девствената природа до Лозенец и превръщането на райското място в поредното бетонно гето по нашето море. Ето как уж от безхаберие, уж от разселяност, уж от некомпетентност, или престъпна незаинтересованост, тези пречки една по една падат. За сега е останало действащо все още последното от 3-те дела заведени от МРРБ, защото там нужните 20 лв. такса все пак са внесени. По мнението на специалисти, то се води фиктивно и е оставено проформа, за да не избухне изведнъж бомбата от огромния скандал с разкритието, че изкуствено и нарочно МРРБ, в лицето на Плевнелиев, проиграват държавния и общонационален интерес, в името на свои партийни съратници от ГЕРБ. Едва ли е случайно, че кандидатът за президент и бивш министър на МРРБ откри предизборната си кампания именно в Бургас, под домакинството на Димитър Николов.

Лъч надежда?

Активните действия на природозащитниците и разследващите журналисти все пак започнаха да дават резултати. След като прокурорската проверка на два пъти беше прекратявана от бургаски прокурори, на 17 октомври т.г. Върховна касационна прокуратура излезе с решение, което отменя предишните постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура - Бургас и връща преписката с указания да бъдат проучени по същество корупционните зависимости на сделката за "Корал". Това обаче отново трябва да бъде извършено в Апелативна прокуратура - Бургас. Вносителите на сигнала настояваха проверката да бъде поета от Софийска градска прокуратура, за да се избегне натиска от облажилите се бургаски бизнесмени и бургаския кмет.

Случаят "Корал" демонстрира като по учебник язвите на българския преход: политическа корупция без партиен цвят, подкупна и зависима съдебна система, разграбване и унищожаване на безценен природен ресурс в името на бързи печалби. Ето защо не е случайно, че "Корал" вече е на радара и на авторитетни международни медии. Всички действия на българските институции по това разследване ще бъдат обобщени и изпратени на компетентните европейски институции.

www.bivol.bg