КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Къмпинг въпроси без отговор

Има някои въпроси, които не само аз си задавам, но на които официално няма отговори.

Ето някои от тях:

Кави документи се изискват за изграждане на нов къмпинг в България?

Кои български институции са отговорни за узаконяването на нов къмпинг?

Как се регламентира практикуването на натуризъм - нудизъм на публична и частна територия в България?

Сигурен съм, че дори и чиновниците нямат отговор на тези прости въпроси! Но, ако все пак някой има смелостта да сподели публично подобна информация, заинтересованите от къмпинг тематиката в България ще му бъдат благодарни.

вторник, 13 септември 2011 г.

"Златна перла" до Варвара идеалния комплекс за натуризъм

Пласирам една идея която може да предизвика смут у всеки запознат с темата.

Както е добре известно, незаконно построеният скелет на надвисналия над морето комплекс "Златна перла" до Варвара подлежи на унищожаване, но аз предлагам собствениците му от фирма "Краш 2000" и злодеятелите от община Царево позволили построяването му, да изкупят вината си, като направят от недовършените постройки първия урбанизиран натуристски /нудистски/ център в България. Така "и вълкът сит и агнето цяло", бетонът и проектът няма да идат зян, а "еколозите" и "възмутената" от застрояването на парк Странджа еко общественост ще получат един природно несъобразен център за природно съобразен начин на живот. Функционерите от WWF и българските антиподи от "коалиция "За да остане природа" ще плеснат с ръце и спокойно могат да проведат в комплекса първия "Странджански натуристски фест" с гости от цял свят. А, ако в околността бъде обособен и един FKK къмпинг, "Златна перла" цена няма да има! Без майтап.

Какво ще кажете, а?

Може ли да има натуристки центрове в България?

Не са много медиите които обръщат внимание на натуризма и нудизма в България. Публикациите са оскъдни, да не кажа, че почти няма такива, освен някоя скандална, общо популярна или папарашка статия. В този смисъл "тъпченето" от моя страна за "пекането" и живота "на голо" си е направо медиина масовка.

Вече ви е станало ясно, че организиран натуризъм в България няма. Но значи ли, че този начин на живот не може да съществува в страната!? За мен, и да, и не. Натуристки центрове, включително и за къмпинг може да се появят и би трябвало, но с много условности и адски мъки за тези които ще ги създадат и използват. В основата си, за обречеността на идеята, е крайно нихилистичният характер на българите, чиито души са завладени от омразата към всичко прогресивно което лично те не са измислили и направили. Така при появата на подобен "гол" център "обществото" моментално ще "скокне" и единно ще "гракне", колко "неморално" е съществуването на подобно място. Това си има и плюсове, и минуси. От една страна мястото може да изчезне до дни след оповестяването му, в следствие на "жълтия" медиен натиск, а от друга да "експлоадира" като бомба заразявайки с "гол" вирус всичко наоколо. Последното може да доведе до тотално разсъбличане на цялото Черноморско крайбрежие, та чак повличайки и ханъмите оттатък Резово да покажат по някоя гърда на слънце.. :)

Шансът за просъществуването на български натуристски център е покровителстването му от някоя престъпна групировка или мощен икономико-политически кръг. Представете си директорът на БНБ да обсъжда лихвения процент с финансовия министър и шефовете на BNP Paribas, ЦКБ и UniCredit Булбанк, всичките насядали голи с чаша вода Perrier в ръка на стъклена маса във фоайето на 5 звезден натуристски хотел някъде до морето.. Но това не е точният пример за личности които могат да доведат обрат в отношението на българите и туристическите предприемачи към натуризма. Необходимо е обикновените хора да свикнат с мисълта, че "такова чудо" има и практикуването му води само до оздравяване на обществото и просперитет на икономиката.

Така че, ще поживеем и ще видим дали някой предприемчив бос няма да се светне, че от голотията на хората и без порнография може да се изкарат пари.

неделя, 11 септември 2011 г.

Къмпинг хленчене

Има категория хора, включително и аз, които непрекъснато хленчат за унищожението на българските къмпинги. Но какво от това.. всъщност последствието е само лично угнетение и още по-голяма скръб по отминалите безгрижни времена.

Оглеждайки положението в България окончателно стигам до извода, че сме изгубили всякакакъв шанс да заживеем щастливо и по европейски. Поправката и направата на няколко пътища хич няма да помогне животът на редовите българи да стане по-добър. Дори напротив, новобогаташите така съвсем ще спрат да виждат немотията и да правят нещо по-различно от надзиждане на оградите в именията си.

Сбърканото българско общество тотално е загубило способността си да живее пълноценно сред природата. Хората наврени в бетонните си градски гета постепенно са достигнали най-ниската степен на предприемчивост и желание за социална и лична активност. Подкрепа на твърденията ми са всички населени места на юг от Бургас /всъщност из цялата страна/. Селищата опустяват веднага след кратката отпуска и ваканцията на децата. Така туристическият сезон през тази година се е свил до нищожните 20 /!!!/ дни. Според няколко новоизпечени собственици на хотели и ресторанти, с които разговарях по време на кратката ми обиколка на юг, през 2011-та посетители по южното Черноморие са започнали да идват след 25-ти юли /!!!/ и масово са си тръгнали след 15-ти август! Това важи и за хората чиито родни места са селища, като Созопол, Черноморец, Приморско, Китен, Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец, Резово, а да не говорим за малко по-отдалечените от брега Равадиново, Росен, Изгрев, Ясна поляна, Фазаново, Писменово, Велика, Веселие и други.. Освен старците и тук-таме някой по-млад кретащ със собствен бизнес или на държавна заплата, останалите са си били шута към панелките в Бургас и София, където реват, че нямат работа и им е скъпо. Но продължават да стоят в гетата преживявайки със зимнината пратена им от застаряващите селски роднини. Никой от тези хора не се и опитва да захване разработка на собствено всесезонно туристическо "предприятие" в родните си имоти, не дай си боже за къмпинг..

Хората в България очевидно се нагаждат към ситуацията. Те се движат като водата - по най-ниското дере, където няма препятствия. Те не се борят за по-добър прогресивен живот. Краткият туристически сезон не ги плаши и намалелите доходи не ги стряскат. Доволни са от това което изкарват и се примиряват. А предприемчивостта им в почти всички случаи е свързана с някакъв вид престъпност или незаконно действие. Защо е така, това е друг въпрос. В случая с къмпинга според мен българското отрицание е въпрос на мързел.. Защо хората да си правят труд сами да си опъват палатката, да влачат като роби екипировка, да ходят в обща тоалетна и баня, и за това да си плащат.. , като в същия момент почти за същите пари може да скочат директно в мизерни бунгала или безвкусно направен хотел надвиснал директно над вълните..

До кога ще продължи хленченето за изгубените къмпинг възможности, вероятно докато не бъдат претопени и последните хленчещи хора по темата, а те не са много.