КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 27 март 2011 г.

"Пазарът на "нудистки имоти" - обещаваща ниша в кризата"

Припомням една интересна статия от преди две години. Нещата към днешна дата не са се променили, напротив търсенето на вили и плотове за мобилни къщи в натуристрски центрове се е увеличило. Какво вълнува къмпинг пространството това.. Факт е, че миналата година в повечето централни натуристски къмпинги на Хърватска, Франция и Германия през юли и август не можеше да се влезе без резервация..

Според специалисти цените на имотите в тези комплекси са все още с 20-30% по-високи в сравнение с подобни имоти на общия пазар
Статия
Перспективата за покупка на имоти на стабилен пазар, който дори би могъл да донесе малка печалба в условията на криза, правят пазара на имоти в курорти, в които „дрехите са аксесоар по желание“, растящ, макар и нишов, пазарен сегмент.

Нудистите са мечта за всеки брокер на имоти, пише FT.

„Обикновено те са по-възрастни и вероятно по-улегнали хора, които не се нуждаят от ипотеки и са готови да платят малко повече само за да живеят тук“, казва Марк Селимън, който живее в малък натуристки комплекс във Флорида.

“Това е много голям пазар”, казва Каролин Хокинс, говорител на американската нудистка асоциация AANR. “Ние нараснахме от индустрия за 400 млн. долара до 450 млн. долара през изминалите пет години, главно на базата на имотите. В момента в САЩ има 268 натуристки клуба и курортни комплекса (в сравнение с 212 през 1998 г.), като 30 от тях са във Флорида.”

Цените на имотите в подобни комплекси не са се понижили в такава степен, колкото на общия пазар, пише изданието.

Натуризмът в модерната му форма води началото си от Германия от 20-те години на миналия век. Степента, в която жителите на нудистки комплекси се разхождат голи, варира от курорт на курорт.

Съществуват и такива като The Oasis, комплексът в който Селимън притежава имот с пет спални, които са от хибриден тип. В тях в пространствата, видими от главния път като предния двор на къщите, хората са облечени, „... но в задните дворове, където всички наши къщи споделят общо, заградено пространство, обикновено сме голи през цялото време“.

Селимън, който също така притежава уебсайт за покупко-продажба на такива имоти, казва, че комплексът има 29 луксозни жилища с плувен басейн, външни душове, барове, джакузита, тенис кортове, всички от които са натуристки.

Селимън е построил къщата си за 750 хил. долара през 2004 г., когато по-голямата част от пазара във Флорида е в период на бум. По негово мнение, въпреки че и в рамките на нудисткия пазар се наблюдава спад, той е по-слаб в сравнение с останалия пазар.

“Тъй като ние сме целеви пазар, запазваме пазара си както по време на добри, така и на лоши периоди, като все повече хора приемат този начин на живот”, казва Тоби Каролин от брокерската агенция за нудистки имоти Sun ‘n’ Fun Realty.

В комплекса на Caliente Resorts в Тампа, Флорида хората са напълно голи във всички части на курорта, включително ресторанти и кафенета, барове, нощни клубове и т.н. “Това много прилича на голф комплекс, само дето съоръженията вместо около голфа, са интегрирани около идеята, че гостите могат да бъдат голи, където си поискат”, казва изпълнителният директор Стивън Дорси. Комплексът, който е отворен през 2006 г., включва 700 вили, апартаменти и хижи.

„Пазарът във Флорида беше много горещ тогава и цените се покачваха много бързо първата година, въпреки че след това се понижиха с около 20%“, обяснява Дорси. Въпреки това според него цената на имот в такъв комплекс е все още с 20-30% по-висока от тази на подобен имот извън него.

Наемният пазар също е стабилен, тъй като натуристите имат по-малко възможности за това къде да прекарат отпуската си.

„Около 40% от собствениците на имоти в Caliente Tampa живеят там постоянно, а останалите 60% ги използват като ваканционни имоти“, казва Дорси. „Повечето от редовите вили се отдават за около 1500-200 долара на месец.“

След успеха на курорта в Тампа през 2005 г. компанията е купила втори нудистки комплекс в Доминиканската република, която вече е била достатъчно популярна сред европейските туристи от Великобритания, Русия, Франция и Испания. Компанията смята да реновира голяма част от съоръженията и да започне строителството на нови 2 хил. единици до 2010 г. Те ще се продават на цени между 200 и 500 хил. долара.

Този пазар расте и на европейския континент.

„Стотици хиляди хора изкарват прехраната си от натуризъм“, казва Андрю Уелч, търговски директор на British Naturism. “Няма съмнение, че той става по-приемлив в сравнение с преди 10 години. Честно казано, ако погледнете с какво са облечени повечето жени на плажа в днешни дни, разликата е доста незначителна.”

Една от най-големите натуристки общности в света е концентрирана в средиземноморския курорт Кап Д'Аг, близо до Монпелие в Южна Франция. Нудизмът в целия курорт, често наричан „голия град“, е позволен официално, включително в ресторантите и магазините, както през деня, така и през нощта. Цените на апартаментите в него започват от 90 хил. евро за студио до 200 хил. евро за апартамент с две спални. Сезонът продължава около 17 седмици от май до септември и в пиковите периоди апартаментите се отдават под наем за 140 евро на вечер.

По думите на Дейвид Джеймс, който управлява брокерска агенция в курорта, въпреки че тази година пазарът е значително по-слаб, цените на жилищата в него са все още с до 20% по-високи в сравнение с останалия пазар.

investor.bg
31.08.2009 14:53