КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 9 февруари 2013 г.

Видео камерите на морето - публичността е забранена

В 21 век съвременните технологии ни позволяват да огреем на всяка точка от земната повърхност. Къде през Google maps, Panoramio или с милионите онлайн видео камери излъчващи на живо картина от цял свят.

Истината е, че България е на едно от последните места в Европа по брой публично излъчващи в интернет видео камери. Истината е, че видео наблюдението вече е много разпространено в България, но само за лични цели.

Не мисля да се впускам в глупави разсъждения, как публичното видео излъчване в интернет ще помогне на българския туризъм и икономика, но няма начин да пропусна този факт. По света очевидно са го разбрали и има цели интернет телевизионни канали предаващи от къде ли не - курорти, плажове, писти, магазини.. всичко което иска да привлече посетители се показва. Българската реалност очевидно е по-различна. Излъчванията на живо са оскъдни и гарантирано има какво да се скрие.

До преди няколко години единствената публична видео камера от морето беше тази на Албена. По едно време и тя изчезна, постепенно се появиха нови, някои от тях също изчезнаха. Появиха се и няколко обществени камери, като тази на метеорологичнта станция на пристанище Царево и видео излъчването от плажовете и пристанището на Китен. По едно време си казах, "я, тея от Китен са много отворени и как нищо не покриват, като мафията в Созопол", но.. явно не е така. Днес забелязах, че северната камера на Китен е смъкната надолу. По принцип тя снима целия плаж на Атлиман и се виждат дюните чак до брега с парцела на бившия къмпинг Атлиман. Вижте скрийн шота от лятото спрямо излъчването в момента. Какво се случва сега на плажа, дюните и в дъното върху парцела на бившия къмпинг само може да гадаем. През февруари в селото надали има и сто постоянни жители, нищо, че е обявено за град, които са крайно несоциални. Ще пробвам да попитам каква е причината за "наведената" камера, но съдейки по "грейналата" отходна тръба пред първата бар-барака почти съм сигурен какво се вихри в момента на плажа.***



Та, това е реалността на морето през зимата, безкрупулно оране на пясъка и леене на бетон колкото душата Ви иска, без свян и контрол.. какви ти тука дюни и видео камери човече..

***Допълнение 16.03.2013г. Камерата на Атлиман отново е вдигната и снима целия плаж. Така и не можах да сваля скийншот от наведената камера, поради липса на редактор който да стопира скрипта на VLC плеъра. Не можах да получа и достоверна информация от познатите ми по морето. Ето така се прикриват зоупотребите по крайбрежието - никой не е видял нито чул какво се случва на пясъка. Сега само може да гадаем колко дебела е поредната тръба закопана в пясъка на чудния Атлиман..