КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 18 януари 2011 г.

Зимен къмпинг или лагеруване при ниски температури върху сняг

Започвам новата година със зимна тема. Къмпинг през зимата е едно незабравимо преживяване. Определено в този случай добрата екипировка и внимателното планиране на дейностите по създаването на лагера са най-важни. Тук ще започна с къмпингуване с палатка на сняг. По-често подобно начинание се среща при експедиции за покоряване на някой връх или при преходи в далечния север, но има практика и за напълно нормален урбанизиран къмпинг през зимните месеци.

Поради екстремалната ситуация през зимата грешки при подготовката и разпъването не са изключени. Детайлите са много и опитът се натрупва с течение на времето.

Първото най-важно нещо е да не излизате на сняг или при температури под нулата с 3 сезонна палатка или направо да си кажем с лятна тента. Тъканите при ниски температури стават твърде крехки и са склонни да се цепят при най-малкия опън. Фибро рейките също имат стремежи към саморазрушаване при температури под –10оС например. Затова важно условие за къмпинг с палатка през зимата е тя да е 4-ри сезонна. Полиестерните варианти са специално импрегнирани и покрити със слоеве за защита от обледеняване и против замръзване. Рейките на зимните палатки в повечето случаи са дуралуминиеви с повишена гъвкавост. Аз ви препоръчвам да се снабдите с добра куполна геодезична 4-ри сезонна палатка, която да не ви подведе при снеговалеж и минусови температури.

Ще прескоча личното облекло за къмпингуване през зимата, защото това е отделна тема, която е не по-малко важна от тази. Друг път може да споделя опит за облеклата при къмпинг и колко от тях трябва да носим със себе си по време на пътешествие :)

За съжаление в България няма култивирани места за зимен къмпинг с палатка. Бил съм на къмпинг в Алпите през зимата и, ако не сте го виждали, ще ви кажа че там има достатъчно места където с радост ще може да настаните палатката си в съвсем нормален и работещ къмпинг с всички удобства.

Но да се върнем към съществените неща, при разпъване при ниски температури, много важно е да сложите подложно полиетиленово платнище. То не предпазва от студа, а служи за по-лесно опъване и да не залепне пода на спалното за земята или снега. Самото разпъване е като при опъване на пясък през лятото с условието предварително да отъпчете снега в габаритните рамки на палатката. Внимавайте за клони, корени, камъни и други неравности под снега, за да не пробият дъното на палатката след това.

Препоръчвам да не затрупвате краищата на тентата със сняг, защото, ако замръзне, което се случва, при събирането на лагера може да скъсате платнището.

След като палатката е готова за нанасяне, сложете подложките за спане. Твърдо съм против навитите шалтета от разпенена пластмаса, които не само, че не пазят от студа, но и се втвърдяват до положение да не могат нормално да се развият. Затова снабдете се с качествени надуваеми шалтета или дюшеци, които да са устойчиви на отрицателни температури. Въздухът е най-добрата изолация от студа!

При зимния къмпинг на второ място аз поставям спалния чувал. До сега не съм се спирал подробно върху тази съществена част от къмпинг екипировката, но е време да повдигнем завеста. В специална статия ще разгледам видовете спални чували и характерните неща за тази част от къмпинг живота. Сега ще кажа, че за къмпинг през зимата в палатка ви трябва зимен чувал. Познава се по категоричната скала на температурата за комфорт в чувала. Тя трябва да е приоритетно под –10 градуса. Препоръчвам ви чували от патешки пух. Има и със синтетичен пълнеж, но те при повечето хора запарват и водят до неприятно изпотяване от което след това лесно може да се разболеете.

Третият най-съществен момент при зимния къмпинг е отоплението! Внимавайте с огъня! Никога не палете газови бутилки, свещи или други запалителни вещества в палатката или в близост до стените и. Когато сте в ниска палатка може само да използвате портативните газови флакони със специални горелки за къмпинг условия. Разположете котлона в средата на палатката и пазете от нагряване тъканите. При високи палатки може да запалите походна газова бутилка при същите условия, но е задължително върху пламъка винаги да има съд който да разсейва топлината. За отопление в походни условия може да използвате самозагряващи се химически термо пакети, които може да намерите в някои оръжейни и санитарни магазини.

Осветлението при къмпинг през зимата трябва да е икономично, при ниската температура батериите се изтощават свръх бързо, така че използвайте светодиодни LED фенери. Доказано вършат отлична работа.

Темата за зимния къмпинг ще има продължение, защото това приключение определено си заслужава. До скоро!