КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 18 май 2011 г.

Устойчиви на вятъра палатки

Както обещах, ще разгледам устойчивите на вятър палатки в отделна статия.

Първо да уточним, няма конструкция от плат, освен фоаето на Бурдж ал Араб в Дубай, която да устои постоянно на ураганни ветрове! Но има модели палатки, които могат да издържат доста продължително време на пориви на вятъра над 100км в час, без да се разпаднат и скъсат. Определено дизайнът на подобни палатки е куполно-геодезичен или по-просто казано иглу от плат с поддържаща ферма от рейки преплетени като кристална решетка. Защо, ами защото тази форма е най-обтекаемата на земята, а скелетът е устойчив на силни странични натоварвания поради разпределението на силите по осите на решетката.. Малко физика, кинематика и динамика, материалознание.. 100.. години експерименти, тестове и готово.. съвременните авантюристи покоряващи върховете и полюсите на света са силно облагодетелствани при експедициите си. От това естествено имат полза и обикновенните хора тръгнали на къмпинг. Ако искаме палтаката ни да е устойчива на всякакви климатични въздействия трябва да се целим точно в експедиционните модели палатки. Те са много скъпи, но пък удовлетворяват всички къмпинг изисквания, лекота, здравина и висока износоустойчивост.

Имайки предвид, че палатките за високопланински експедиции са 4-ри сезонни може да ги използваме и през лятото. Но, както винаги има "но", вентилацията им на пустинен пек не е най-добрата. Все пак са проектирани да пазят топло и през зимата върху снега. Вече обсъждахме как платовете страдат от слънцето, особенно от топлината, това важи и за най-скъпите модели палатки. Добре е да се съобразяваме с този недостатък на тентите, за да си спестяваме разходи. Тези факти в никакъв случай не пречат високоустойчивите на вятър експедиционни палатки да се използват на слънчев пек и високи температури. Още повече платовете прилагани при подобни модели тенти са свръх технологични и устойчиви на ултравиолета, което автоматично ги прави подходящи и за плажа.

Ето някои модели супер палатки, които при правилно разпъване и укрепване могат да устоят на ветрове над 100км/ч без деформации >

VAUDE
Power Atreus
SALEWA
XPD Base
The North Face
Mountain 35 Tent

Разбира се има достатъчно други производители и модели палатки, които заслужават внимание, но тези които ви представям са пробвани и наистина устояват на вятъра.

VAUDE Power Atreus е модел с цена към 600 Евро, но няма равна по функционалност. Двата диаметрални входа са достатъчни за удивително добрата вентилация при горещо време, а Powerframe конструкцията й на закрепване е супер устойчива на вятър и е уникално лесна за сглобяване. Който не вярва може да види кратко представяне на модела в немския магазин OUTDOOR Fair > В момента даже има намаление на цената!

Предлагам който има преки впечатления и от други устойчиви модели палатки да го сподели тук..

Всъщност всички палатки могат да устояват при силен вятър, ако са подходящо разположени и защитени от директните му пориви. Много важно е правилното избиране на мястото за разпъване и укрепване на конструкцията, за което писах в предишна статия. Опъването на всички въжета и доброто закрепване на колчетата е едно от най-важните условия, за да устои тентата при буря или силен циклонен и термален вятър. Има хора които искат да са опънати на перфектното място с гледка, но не винаги сядането на първа линия на плажа е безопасно, дори и с ветроустойчив модел тента. Затова, независимо какъв модел и колко скъпа тента имате, предварително внимателно преценявайте къде ще опъвате палатката и се обезопасете максимално, за да бъде приятно къмпинг преживяването :)