КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 31 юли 2013 г.

Арапя - жертва на управляващата простотия

"Къмпинг Арапя" е минало, минало което оставя сълзи в очите, за тези които са преживели макар и миг сред тази уникална природа. Сега Арапя е съсипана, съсипана от човешката простотия и алчност.

И тази година отидох, видях и вече не ревах /като един преден път../.

НаЛапалото местно кметче освен, че нищо не разбира от управление и туризъм, но и продължава злодеянията по стъпките на крайно корумпирания си предшественик - селското просто момче Петко. Само за една година северната страна на залива е тотално отцепена с бетон. Плаца на "училището на Армандо" и трънака над заличената рибарска хижа са застроени с помпозни балюстри и оградени с още по-помпозна ограда от незнаен мафиот. Околностите приличат на бежански лагер по границата на Сирия.. прашни палатки, микс от чисто нови луксозни каравани с продънени стари фургони, псведо бунгала и вече твърде много грозен бетон.. Път няма.. има набързо написан лист на ръка, залепен на един от магазините над малкия плаж, съдържащ призив с приблизително следното съдържание > "Запълването на Голямата локва ще струва 400лв, всеки който може да дари сума според възможностите си.." следваха имената и сумите на спомоществователите..



Проблемите на къмпинг „Арапя” обсъдиха в Царево


10.07.2013 / 13:45 - citybuild.bg

Проверки ще бъдат извършвани от комисия, в която ще влизат общински служители и представители от собствениците на имоти в къмпинга.

Това решение беше взето по време на среща между кмета на Община Царево Георги Лапчев, неговия екип и собственици на земи, хотели и бунгала в Арапя. „Проверките за първи път ще бъдат в такъв формат, тъй като проблемите са разнопосочни и се наслагват при всеки следващ сезон. Общината и собствениците заедно ще търсим най-добрите решения за спокойното протичане на оставащите летни месеци, както и за плановото развитие на къмпинга през следващите години", коментира Георги Лапчев.

По време на срещата стана ясно, че голяма част от собствениците не плащат никакви данъци към общината, тъй като терените им са със статут на земеделска земя. С годините се е превърнало в масова практика незаконното къмпингуване, а именно поставяне на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи, без каквито и да е санитарни и хигиенни условия. Освен, че предизвикват недоволството на останалите летуващи, незаконно поставените каравани са и опасни, казват от общината. Те са свързани с електрозахранването чрез разклонители, минаващи през пясъка или под земята без, да се виждат.

Този тип къмпингуване нанася и щети върху околната среда. Всяко лято се генерират тонове отпадъци. Тъй като самите собственици не плащат таксите за сметоизвозване и сметосъбиране, Община Царево не може да отдели допълнителни средства за тези, които не си плащат. По данни на дирекция „Местни данъци и такси" и Общинска администрация пребиваващите в района на къмпинга са в пъти повече, отколкото по документи.

На срещата собствениците повдигнаха друг проблем - че част от институциите не им разрешават да се разпореждат с имотите си. Много от тях не могат да променят предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди и допускане на изработване на подробен устройствен план /ПУП/ за имота. Община Царево вече е изработила План за улична регулация, но той е обжалван в съда от самите собственици. Техният аргумент е, че според така предложения документ се взима твърде голяма част от имотите им, тъй като за района е планувана велоалея (виж по-надолу). Така започва процес за урегулиране на парче, с което не е осигурен достъп по цялото протежение на улиците. Тези, които са успели да предприемат стъпки с урегулиране на парцелите си, имат проблеми с достъпа до имотите си. Няма и достъп до плажа, липсват и паркоместа, защото в района всичко е частна собственост. Общината няма собствени парцели, които да предостави за такъв тип ползване.

Поради факта, че съдът отмени Общия устройствен план на Община Царево, за момента са спрени всякакви процедури по промяна на статута на земите. „С представителите на хората, които имат имоти на територията на къмпинга, ще работим в обща насока. Предстои ни да решаваме поетапно проблеми, които са с 20-годишна биография", коментира Георги Лапчев.

На 4 юли се състоя среща между кмета на Царево инж. Георги Лапчев и Сергей Пенев, почетен консул на Княжество Монако. Посещението на консула в морската община беше инициирано от Природен парк "Странджа" във връзка с проект на територията на Община Царево - Изграждане на кръгов веломаршрут, който е финансиран от княжеството.

Веломаршрутът с дължина 35 км преминава през землищата на Синеморец и Бродилово, и през защитената местност "Устието на река Велека", Община Царево. Проектът цели опазването на естественото състояние, целостта и единството на природните елементи и екологичните процеси. В него се включва и оборудване на Информационна точка за парка в читалището на с. Бродилово.

Княжество Монако е финансирало изготвянето на План за управление на ЗМ "Устието на река Велека" и ЗМ "Силистар от 1993 г. до 1997 г. От 2002 г. до 2004 г. всяка година княжеството, чрез МОСВ, е финансирало малки проекти на обща стойност 30 000 евро годишно. Те са за подпомагане развитието на природосъобразен туризъм и местни инициативи. От 2005 г. до 2007 г., чрез екоминистерството, е финансирало отново малки проекти на обща стойност до 50 000 евро годишно.