КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 31 август 2010 г.

Дерат с 5 бона за палатка на къмпинг "Градина"

Вярно е. Смятах и аз да напиша подобен материал, но хората от Монитор са се постарали. Мога да добавя само негативни неща. За съжаление е вярно и, че досегашния ръководен състав на "Хелио турс" - фирмата стопанисваща баневите къмпинги, е напуснал или уволнен. Това е причината за срива в хигиената на "Каваци" и "Градина". До миналата година, независимо, че нямаше обновяване и инвестиции в тези къмпинги, чистотата беше забележителна. Малко хора знаят, че това се дължи на името Жеко Калъчев - Човекът отдал целия си живот на балкантуристките къмпинги и в пенсионна възраст на приватизираните къмпинги "Каваци", "Градина" и "Затна рибка". Сега Жеко не работи и последните зрънца от балкантуристската къмпинг идилия ще бъдат "изядени".

"Тази година на къмпинг "Градина" е необичайно спокойно и тихо. За разлика от други лета, когато тук е пренаселено с палатки и каравани, сега просторната пясъчна ивица е почти празна. Само тук-там за фон стърчи по някоя и друга каравана, колкото да си личи, че мястото все още е къмпинг. Отговорът на загадката идва от порутената рецепция на входа на "Градина". 5500 лева трябва да плати всеки турист, ако иска да разположи собствена каравана на пясъка. Пред ококорените от космическата цифра туристи рецепционистката обяснява, че това е цената за цял сезон - цели 90 дни. Освен това мястото е на първа линия, туристите ще ползват ток и вода, че и допълнителен бонус - безплатен паркинг за колата, опитват се да успокоят гневните си гости служителките. Бонусите обаче звучат повече като подигравка и впрегналите зад семейното возило каравана мераклии отпрашват с бясна скорост по на юг. Подобни драматични сцени са ежедневие на къмпинг "Градина" от началото на сезона. Стопанинът на култовия къмпинг Николай Банев дере по девет кожи от рехавите си гости, които незнайно как са склонили да му броят по пет бона и половина за трите летни месеци.
Обикновено това са многолюдни фамилии, които се редуват за по 15 дни и си разделят космическата сума по братски. Естествено, в къмпинга има и цени на вечер, но те излизат още по-солено. Място за каравана на първа линия до вълните струва по 66 лева на ден. Избралите втора линия плащат по 54 лв. дневно, а за трета - най-отзад цената е 36 лева. Отстъпка от цената се прави само за онези, които предплатят за три месеца, и то ако са избрали тарифата за първа линия. Единствено в този случай те плащат 5500 лева, след като им е приспадната отстъпката от цели 440 лева. За втора и трета линия подобни бонуси няма. Онези, които са решили да заменят караваната с палатка, за да спестят някой лев, изобщо да не се надяват на това. Цените за палатка на къмпинг "Градина" са същите като за каравани. Удоволствието да разпънеш палатка на първа линия при Банев също струва 66 лева на вечер, ама с безплатен паркинг. Ако палатката остане през цялото лято - влиза в сила другата тарифа от 5500 лева. Доста солени тук са и тарифите за почивка в бунгало.

В зависимост от мястото и броя на леглата цената варира от 44 до 88 лева на вечер. Най-евтините, без самостоятелна баня и тоалетна се дават за по 20 лева. Почиващите в бунгалата обаче нямат право на никакви отстъпки и ако искат да паркират, плащат допълнително и по 4 лв. дневно за колата си. Подобен рекет никой не помни някога да е имало по морето, при това в къмпинг, чиито тоалетни не са виждали ремонт от Живково време. Цените на "Градина" през минали години са стигали максимум 2500 лева за три месеца. Макар че Банев обяви непосилните суми още в началото на сезона, доста къмпингари се закотвиха на "Градина" с тайната надежда, че ще успеят да договорят по-човешки финансови условия. Когато това не се случи, почиващите вдигнаха вкупом бунт и отпрашиха още преди пика на сезона. Много от тях се заселиха край безстопанствените плажове между "Градина" и "Златна рибка" , основаха набързо незаконен къмпинг и дори успяха да си осигурят някак си вода и ток. Останалите, които предпочетоха да не нагазват закона, пък избраха къмпингите на "Арапя", "Смокиня", "Силистар" и "Оазис". Имаше и такива, които макар и възмутени от Банев, се преместиха в другия му къмпинг "Каваци". Цените там също са солени, но със сигурност по-поносими. Там отстъпки няма и цената е еднаква за всички - 30 лева на вечер

На този фон цените на "Арапя" пък са направо смешни. Там има няколко различни стопани, с различни цени на терените, които варират средно от 12 до 15 лева на ден за поставена каравана. Някои искат и по 2 лева на ден допълнително, ако пред караваната се опъне шатра. Ако пък се предплати за целия сезон, то тогава цялата сметка струва 900 лева, или точно шест пъти по-евтино от "Градина". Най-високата цена в района е за каравана на пясъка - това удоволствие струва от 1500 до 2600 лева за цял сезон. На къмпинг "Оазис" край Царево пък пакетните цени се движат в границите между 1100 и 1300 лева. На около 150 метра от девствения плаж на Силистар край Синеморец също има малък къмпинг. Там цените също са народни и се калкулират по 5 лв. на човек в караваната. Резервация и предплата за целият сезон излиза само 600 лева.

Конкурентите

Всъщност извънземните тарифи на Банев са без никаква конкуренция що се отнася до къмпингите и бият дори ол инклузивите на много от луксозните хотели край морето. На второ място по скъпотия след "Градина" се нарежда бившият къмпинг "Смокиня", част от който сега носи името "Морген". Цената там е 45 лева на ден, но за разлика от Банев собственикът осигурява напълно оборудвани каравани. В другата половина на "Смокиня", където има места за каравани, цената на ден е 20-25 лева. Всъщност това не е първият скандал около къмпинг "Градина" и неговия стопанин.

Без търг и конкурс

През лятото на 2006 г. на китния плаж се разиграха нечувани драми. Скандалите започнаха, след като бургаската областна управа подписа договор за стопанисване с фирма "Крим" на Кристиян Коджуклиев, сочен като човек на Митьо Очите. Той неочаквано спечели конкурса и измъкна атрактивния къмпинг буквално изпод носа на фирмата на Банев - "Хелиос турс" . Когато "Крим" се настани в началото на сезона, се оказа, че находчивият Николай Банев вече е прибрал предвидливо парите за караваните още през февруари, очевидно убеден, че той е сигурният победител. По онова време тарифите бяха заковани на 2 бона за каравана за сезон. Банев отказа да върне парите на собствениците, отказа и преговори с новите наематели. Така къмпингарите след ежедневни скандали, отровена от нерви почивка и куп неприятности бяха принудени да платят повторно на новата фирма стопанин, ако искат да останат. През май следващата година Банев отново влезе във владение, този път като законен концесионер. Тогава се заговори, че той е взел без търг и конкурс не само този плаж, но и още четири атрактивни ивици в съседство, а железен гръб му дал тогавашният министър на МРРБ Асен Гагаузов. Нито Банев, нито Гагаузов опровергаха тогава обвиненията, че не са проведени конкурси и скандалът заглъхна без отговор.

в. "Монитор" 11:14 / 20.08.2010"



Ето и една позабравена статия от в-к Новинар публикувана през далечената 2001-ва година. Всичко което е описано го видях лично, а само година преди това съвсем свободно се разхождах по алеите от "Смокиня" до магазина при портала на "Каваци"..


На море зад бодливата тел в "Каваците"
0:00 21-07-2001
Катя КАСАБОВА

"Най-уреденият някога къмпинг по Южното Черноморие днес прилича на концлагер
Край бодливата триредова ограда на къмпинг "Каваците" чешко семейство е опънало палатка и разхвърляло покъщнина. Зачервен като рак, русоляв тийнейджър е полегнал на сянка току под табелата "Частна собственост". Горките чужденци, те не знаят какво ги чака, ако собственикът случайно цъфне да нагледа земята си.

Летовниците са пристигнали едва вчера. Няма кой да им преведе какво значат грозните черни букви на табелата, побита в тревата. Такива табели има навсякъде.

Бодливата тел пък опасва странни късове земя, кои по-малки, кои по няколко десетки декара. Да се чудиш как да се шмугнеш до плажа, без да одереш кожата си. Ако обаче е тъмно, става страшно.

Всичко това е трудно за вярване и още по-трудно за описване. Затова трябва да се види.

"Каваците" отдавна не е такъв, какъвто беше - най-уреденият, най-големият къмпинг край Созопол. Тук от години идваха едни и същи туристи - все групи от Австрия, Белгия. Имаше немци, чехи и поляците го харесваха. Имаше и 1300 легла в бунгалата, сега останаха 400. Другите попаднаха в частните терени, където събориха и разграбиха всичко. Останаха само основите на санитарните възли, нарежда арендаторът на снекбара в центъра на къмпинга.

Човекът е от Берковица и държи голямата кръчма от 23 г., в която са заети само 2 маси, при това в разгара на сезона. Точно по средата на заведението созополчанин е прекарал висока телена ограда.

Половината маси попадат в неговия терен и там никой няма право да припари. За да си поръчаш нещо, трябва да обиколиш откъм кухнята. Входът е опасан като подстъп на концлагер.

Това е абсурд, роптае арендаторът, но не докосва оградата сякаш по нея тече ток. Наоколо е пусто, макар че е средата на юли. Момиче и момче с пластмасова туба се провират между два етажа тел и навлизат в огромен участък охраняван от гард на частна агенция. Наел го е собственикът на терена. Вътре са чешмите с прясна вода, умивалните, тоалетните и 5 изоставени бунгала. Пазачът не ги гони, забелязал е присъствието на журналисти.

В този терен е и медицинският пункт. До вчера и той е бил заграден, но частникът склонил да махне оградата, за да не се стигне до смъртни случаи.

Обед е. Изнервена жена нарушава тишината. Тя и 4-5 малчугана се опитват да преминат бариерата на къмпинга, за да стигнат до плажа. Забелязала екипа ни, летовничката бърза да се жали: Трябва да им дам по 50 ст. на тия, които държат къмпинга, за да ни пуснат до плажа. Аз съм от станцията на Авторемонтния завод в София. Тя е от другата страна на шосето. Плажът е на държавата, защо да плащам, за да мина? Пък и къде да се печем, пясъкът е един, нарежда жената. Заради екипа на "Новинар" я пускат безплатно. Но само този път.

В целия къмпинг има не повече от 300-400 туристи. Повечето са чужденци. Те не роптаят, като видят обстановката. Просто не опъват палатката, като им се скарат и я местят, където може, разказват нашенци.

Развеждат екипа ни из почивната база. Две момчета настояват да покажат имота на попзвездата Жан Шейтанов. Певецът е оградил 5 декара точно в сърцето на къмпинга, но с елегантни дървени летвички. Вътре е празно.


Кой е виновен, за да се стигне дотук?

През 2000 г. Агенцията за приватизация даде къмпингите "Каваците", "Златна рибка", "Градина", "Веселие", "Черноморец" и "Тополите" на бившата държавна фирма "Хелио турс", която от години ги стопанисваше. Това бяха безспорно най-хубавите къмпинги на Южното Черноморие. Сделката подписа вицепремиерът в оставка Петър Жотев. Истинският купувач обаче е бившият приватизационен фонд "АКБ Форест". Никой не обръща внимание, че освен на сградния фонд приватизаторът става собственик и на земята. А тя е върната в реални граници на 50-ина местни жители още през 1994-1996 г. от созополската поземлена комисия. Повечето от тях имат и нотариални актове.

И частниците си искат терените

Не искам да коментирам. Созополчанин съм. Някой от тези, които са опънали бодливата тел, може би имат право. Не говорете с мен, аз съм само прокурист на фирмата, казва управителят на "Каваците" Жеко Калъчев и се прибира в кабинета си. Не му било до интервюта. Връщал се от поземлената комисия в Созопол, а там отказват да дадат на въпросната фирма документи за собственост, защото повечето общинари са се изписали собственици на реституираните апетитни земи край морето.

Иначе на рецепцията пише - нощувка 3,30 лв., за лека кола 2,20 лв., и курортен фонд 80 ст. Дървено бунгало-апартамент струва 50 лв. Това са цените на къмпинг "Каваците" - най-високите по Южното Черноморие. Туристи обаче няма..."