КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 17 април 2011 г.

"Къмпинги край морето в Добричко трудно могат да бъдат категоризирани.."

Сетила се Мара.. Забелязвате ли как всичко е в бъдеще време.. В настоящето е българската къмпинг мизерия, която "не може да бъде категоризирана"..
Защо стигнахме до там..!??? Аз мисля, че е от бедност и алчност.

В материала на Фокус и приказките на г-на Димитров има много фантазия и некомпетентност.. „Икантълъка" е не по-малко застроена от "Нестинарка" или първа линия на "Златни пясъци". Парченцето останало за "къмпинг" сравнено с останалата бетонирана част на полуостровчето е направо смешна. Номера с караваните на място "под наем" не е по-различен от случая в останките на "Смокиня".. Просто и на север е същата българска къмпинг трагикомедия..

Добрич. По новия закон за туризма, по който се работи в момента, е отделено особено внимание и на къмпингите. Това отбеляза Димитър Димитров, председател на браншовата асоциация „Хотелиери и ресторантьори”, регион Североизточен – център Добрич, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Варна. Има интерес от страна на други държави с традиции в тази област да ни помогнат в организирането на къмпингуването, каза Димитър Димитров. Той посочи, че в страни като Италия, Гърция и Турция, къмпингите са широко разпространени. Възможно е да бъдат изградени и у нас много къмпинги. За момента обаче съществуват редица пречки и проблеми, например терените и тяхната собственост. От друга страна пък съществуващите къмпинги у нас се разграбват и унищожават, отбеляза Димитър Димитров. Той изрази надежда, че бизнесът в страната ни ще „узрее” за този вид туристическа услуга и тя ще се предлага особено много в добруджанския регион, където има прекрасни условия за това. Добруджанското Черноморско крайбрежие остана единствено в България незасегнато от безразборното и масово строителство. Освен това районът се отличава с красива и девствена природа, допълни още Димитров. И в момента в Добричко има къмпинги, но те не могат да бъдат категоризирани, защото не отговарят на необходимите условия. Такива къмпинги функционират, но предлагат по-малко услуги, съответно са и с по-малко звезди. Един такъв е по-популярен за чужденците, отколкото за българите. Той се намира в местността „Икантълъка”, община Каварна. Разположен е под село Топола и над един от малките морски заливи. Там има каравани на място, така че човек би могъл просто да се настани с колата си и да избере някоя от караваните, всяка с различен стил. На мястото отсядат и румънски туристи, които сами пристигат с луксозните си каравани. Любители на сърфа и на колоезденето от Австрия и Германия също избират този къмпинг в летните месеци, заради отдалечеността му от пренаселените и шумни курортни комплекси. Всички съществуващи в момента къмпинги по добруджанското морско крайбрежие се намират в зоната между Балчик и село Дуранкулак, община Шабла.

Жулиета НИКОЛОВА
12 април 2011 | 12:49 | Агенция "Фокус"