КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 11 август 2010 г.

“Последователи” на CAMPINGa

Ако има постоянни посетители на блога, не може да не са забелязали, че той няма “Последователи”. За пореден път ще кажа, че това не ме учудва, нито разочарова. Просто доказва тезите ми за ненормалното общество в България. Тъпото е, че българите не взимат на сериозно живота на открито, затова в България всичко се залива с бетон. Дори и да има няколко групи активисти, които да надигат глас против безумните строителни процеси, те определено са толкова незначителни и немощни в действията си, че резултатът е нулев. Както се видя, скромните странички на този блог, силно подразниха някой във власт имащите политико-икономически кръгове и CAMPINGa беше “заглушен”. Това не ме смущава, само предизвиква още по-голямо отвращение от българското съвремие.

От няколкото коментара към разни мои статии, мога оптимистично да заключа, че това което идеалистично правя има смисъл и поне отчасти влияе на хората които искат да живеят свободно на открито.

Аз продължавам, който иска да ме последва, да заповяда. Ще се радвам към този блог да се присъединят и други автори. Ще се радвам да има и коментари :)

вторник, 10 август 2010 г.

За и против Бунгалото

Много погрешно в България бунгалата масово се наричат къмпинг. Това не е вярно. Бунгалата по определение са паянтови постройки на едно ниво с прилежаща веранда. В някои случаи бунгалата са преместваеми съоръжения с временно предназначение използвани за жилищни или работни нужди. Понятието “бунгало” идва от Индия където по подобен начин са наричали къщите в “Бенгалски” стил, представляващи лека еднообемна конструкция с голяма веранда отпред.

Приложението на бунгалата в къмпингите е традиционно, но и ограничено. Според плановете и разрешителните в къмпинга може да се разполагат бунгала до определен процент от територията му. Останалата част задължително трябва да има плац за палатки и паркоместа за каравани и мотокаравани. Кретенията в българската къмпинг действителност стига до крайности - масово постприватизатори и реститути на бивши ведомствени почивни бази, състоящи се от селища с бугала или малки типови вили, се обявяват за къмпинг. И простолюдието им вярва, че това е къмпинг. По-интересното е, че на българите това им харесва.. Смятам обаче, че тази аномалия трябва да се оправи. Време е да се въведе контрол и стандартизация на местата които имат претенции, че са къмпинг, а местата само с бунгала да бъдат определяни като вилни селища.

Нямам нищо против бунгалата. Дори и аз съм прекарвал известна част от почивката си на бунгало. Но в България има основни несъответствия в нормалната представа за бунгалата, тяхното обзавеждане и къмпинга. По принцип традиционните къмпинг бунгала са малки постройки с едно единствено помещение. В много случаи те нямат собствена тоалетна и баня, за това се използват общите санитарни помещения на къмпинга. Предназначени са за настаняване на къмпингуващи без лични палатки или при лошо време. Естествено има и бунгала с всички екстри, но като цяло те не са преобладаващите места за отсядане в даден къмпинг. През последните години масово в европейските къмпинги се разпространяват инсталациите на така наречените “мобилни къщи” – компактни модулни преместваеми бунгала с модерен дизайн и обзавеждане. Аз много харесвам този нов стил бунгало, но той липсва в България.

Принципното положение на съществуващите български бунгала е трагично. Дори и нови или прясно ремонтирани, те са съвкупност от бездарност и селски манталитет без капка естетичност. За архитектура и дума не може да става. Не ми се иска да правя цялостен анализ на мизерията наследена и експлоатирана от собствениците на бунгала в България, но не мога да не спомена безфкусното евтино или старо обзавеждане, жалкия вид на сервизните помещения и липсата на всякаква съвременна технология в електрозахранването/осветлението, водоснабяването и канализацията. За околната среда и външния вид на постройките да не говорим. Странното е, че дори не се забелязва и опит да се копират действащи из Европа проекти за бунгала..

При толкова огромни инвестиции в хотелски комплекси и сгради, къде ли не из България през последните 10 години, просто е невероятно как никой досега не направи поне един нов къмпинг с нови бунгала и съвременни къмпинг съоръжения…

Невероятно, но е факт… в България къмпингът изчезва.