КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 28 септември 2013 г.

ЗА БОКЛУЦИТЕ 2

Препубликувам коментар към статията от 20 юли 2011, "Отново беззаконие на плажа на "Градина"". Вероятно става дума за плажа на ивицата Черноморец - къмпинг Градина - останките на к-г Златна рибка.

ОТ
Анонимен
28 август 2013, 09:46


Проблемите са много, това е ясно, но мръсотията е невероятна. Тази фирма Ви Ем, вече от табелата на плажа става ясно, че е пернишка собственост. Не можах да намеря в нета някакъв имейл на тази фирма, но ако четат това АПЕЛИРАМ поставете още кофи за боклук и ги почиствайте редовно. Правим безсмислени кампании да "почистим България за един ден", а във вашите ръце са тоново отпадъци от летния сезон. От страната на плажа на черноморец са сложили табела за вход 2 лв, а вътре е като сметище. Невероятна мръстоия отпадъци, които се търкалят от месеци, неокосена трева...ужасно. Такова красиво черноморие имаме, но тази мръстоия е убийствена. Освен това на плажа са поставили кофи на сладоледа Алжида, които са толко малки, че в 10 сутринта нече са пълни и като духне вятъра всичко става в боклук. Това е ужасно и непопустимо. Никъде по света няма плаж, който да е толкова мръсен. А трябват толкова малко усилия. Просто кофи за боклук, които периодично да се изхвърлят. Чудя се само аз ли ги виждам тези неща?

Какво мога да добавя аз!?

За мен въпросът не е до кофите за боклук, а до манталитета на посетителите на плажа. От години наблюдавам хората посещаващи някои от по-масовите плажове на които и аз ходя от време на време, като Каваци, Приморско север, Китен юг, Арапя, Силистар, ивицата на Шкорпиловци, Крапец.. и ще Ви кажа, че само след българите по пясъка и в храсталаците остава несметен боклук. Заглеждам се и в руски летовници, и в полски семейства, за словаците и германците въобще не коментирам, но нито един от тях не съм видял да си тръгне от плажа и да остави пликове, опаковки, празни бутилки, остатъци от храна и .. безкрайно количество фасове.. само българската измет, някоя от която навлечена в луксозни бански, омотана в шармантни кърпи и окичена със злата до ушите, размахваща телефони тухли четворки, цапа безугледно...

Наблюдавайте и Вие.. и преценете сами. Нама нужда някой да чисти, ако никой не цапа! Така е в централна Европа, с някои малки изключения, чисто е, защото никой не си хвърля боклука в реката, по улиците не обикаля безсметна пасмина мангали и вциганени българи ровещи и разхвърлящи из всички кофи за боклук, и властите са съвестни, и прилагат приетите правила и закони.

И сега не мога да проумея, как прекарващите цяло лято по морето, в предимно закопани първа линия каравани, седят сред видимо натрупани множество боклуци около тях. Така е на къмпингите Каваци-Смокиня, така е на Китен, така е и на ивицата на Градина.. Всеки ден през трите активни летни месеца, тези хора минават покрай боклучавите дюни и подминават без въобще мърсотията да им прави впечатление..

Тук ще обърна внимание, че след като никой друг не чисти, това не значи, че аз ще чакам някой друг да дойде и да го направи, след като е очевидно, че боклукът седи по пясъка и дюните недокоснат от месеци. Просто се захващам и събирам това което ми е пред очите, после го пренасям и изхвърлям в най-близката голяма кофа за смет. Повярвайте ефектът е заразителен и поразителен, освен че действието е перфектния фитнес, морето започва да заприличва на някой карибски плаж :)))))