КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 19 май 2012 г.

Защо екзекутират къмпинг Каваци!?

Отговорът стои зад въпроса, защо се унищожава къмпинга в България по принцип!?

В тази връзка, не устоявайки на турболенциите около собственото си оцеляване, управляващата България клика се опитва да балансира между интересите на спонсорите си и фалита на държавата. Последното е факт и то не от сега, друг е въпросът, защо не се признава официално.

Къмпинг начина на живот и урбанизираните места за това, както постоянно обсъждаме в този блог, са жертва на всички тези безобразни събития. Къмпинг Каваци южно от Созопол не прави изключение. Останал до преди няколко дни единствения запазен и поддържан по европейски къмпинг на българското Черноморие, той най-накрая беше ликвидиран.

Какво всъщност се случи, предишната седмица 7-11 май 2012г. с наличието на необходимите документи за уж "незаконни постройки", тежки строителни машини унищожиха 2 ресторанта и санитарните помещения в северната страна на къмпинга Каваци между рецепцията и плажа. Бруталното в случая е поведението на властите и масовите медии, които тиражират "незаконноста" на няколкото постройки съзададени в края на 60-те /!!!/ години на миналия век. Никои от тях не си направи труда да проследи историята на тези постройки и фактическата необходимост те да се отстранят. Смешното е, че двата ресторанта, единият от тях паянтов и открит, мивките и тоалетните в къмпинга са част от уникалния комплекс на къмпинг полиса Каваци-Смокиня проектиран и построен по всички световни стандарти през споменатите вече 60-те години на 20-ти век. За това документи има и дори се знае къде са, но на "тъмната страна" не и е изгодно да ги извади на светло.

Важно е да кажем тук, че зад разрушителната акция в Каваци стои поредният мафиотски кръг, изкупил обявената миналата година земя първа линия в къмпинга за продан от съдия изпълнител обезпечаващ задължения на Хелио Тур С и собственика му Николай Банев. Ако се проследи конфликта на реститутските претенции в района с приватизатора на къмпинга Хелио Тур С ще се види, че никой от реститутите не е изравнил със земята върнатата вече застроена собственост, да не е луд, просто я използва както може, макар и мизерно. Сега обаче се появява "анонимен голям играч", който действа твърдо, връзва си гащите с решение на корумпирания съд и строителен контрол и реже. Действията му са подкрепени със съответната медиина кампания и точно там издиша уж "законноста" на модела му. Оказа се, че новата група згнездваща се на Каваците запазва кръглата Дискотека, култовата остъклена ротонда - първа линия на плажа. Тя беше притегателно място за чужденци и българи през всичките си години на съществуване. В репортажите на Бургас нюз и БНТ по случава с "незаконните" постройки много явно и прецизно Дискотеката не се показва, защото ще предизвика логичния въпрос, как ресторантите, баните, тоалетните и мивките на къмпинга са незаконни, а дискотеката не. Отговорът е прост, новият собственик на земята, който вероятно вече е изкупил и дяловете на реститутите в тази част на Каваци, иска да разчисти около ротондата, за да я използва това лято с пълна сила, но не като част от къмпинга, а като атрактивен бар с паркинг. След разрушителната акция миналата седмица, през тази седмица булдозер е изравнил малките дюни пред Дискотеката отваряйки път за тълпата жадни плажуващи, които ще пълнят касичката му. Възможно е посред нощите да е закопана и поредната тръба изсипваща нечистотии в залива от новосформирания имот. Орането на пясъка, документирано от фотограф на бургаския Besove, е също толкова незаконно действие, колкото и разрушаването на сградите в къмпинга. Едно е ясно, властите няма да направят нищо позитивно, защото са част от схемата за унищожаване на къмпинг Каваци. Какво ще се случи с пространството зад ротондата и кой точно е разрушителят ще разберем рано или късно.

Цялата история е много тъжна и същевременно ужасяваща.

Дълбоко в себе си винаги съм си мислел, че няма да има сила, която да унищожи къмпинг Каваци. Но съм се лъгал. Кръгът на Николай Банев, който също не е цвете за мирисане, е неудобен на вилнеещата в момента полицейска клика и положението е "на живот и смърт". Къмпинг Каваци престава да съществува, поне във вида си през последните 50 години! От цялата работа страда туризмът в България и обикновенните хора, които освен, че губят още едно уникално място за урбанизирана почивка сред природата, но и страната си, която не може да се развива по европейски, камо ли устойчиво!

сряда, 16 май 2012 г.

Убийството на морския къмпинг 2012 - Къмпинг Каваци е унищожен !!!

Средата на месец май дойде и няма какво да се помайваме, отсега повечето запалени по къмпинг идеята са започнали да търсят информация, а тези които могат вече са разположили инвентара на зплютите места по морето, но местата вече са поне 2 по-малко.

Каваците са ликвидирани!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тежка техника през изминалата седмица е унищожила бара до мотела, открития ресторант и санитарните помещения с мивките зад рецепцията. Не знам много подробности, но от тази година къмпинг Каваци няма да работи, вероятно завинаги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Псевдо реститутското безумие и българската държавно-административна простотия се вихри с пълна сила!

Репортаж на БНТ по темата >
http://bnt.bg/bg/news/view/75897/sybarjat_nezakonni_postrojki_na_banevi

Статия и снимки на БургасНюз >
http://www.burgasnews.com/component/content/article/99-malka-novina/57907-srinaha-kamping-kavatzi-i-zlatna-perla

Със сигурност къмпинг Атлиман също не съществува, а функционирането на къмпинг Градина и Делфин е под въпрос.

Смокиня е тотално посечена и надробена, плажът е окупиран от Гийн шитс велможите и баровете се строят наново по цялата ивица.

Дали ще може да се къмпингува по дивашки на Корал, Камчия, Шкорпиловци, Карадере и около Крапец, не е ясно поради явните закани на властта да наказва всеки дръзнал да сложи палатка или крак върху дюните, пясъка или всяко равно нещо на около 100-200 метра от водата.

Беглото ми проучване преди началото на сезона сочи, че освен позакърпените мощности на къмпинг Космос на север, няма други нови продобивки по останките на морските ни къмпинги. Къмпинг Китен и къмпинг Юг вегетират. Арапя е по обезобразена от всякога. Цените се завишават, което е логично, но напълно по български безумно.

На фона на задаващото се Европейско по футбол и Олимпийските игри в Лондон, простолюдието хич и няма да се поинтересува от неудобствата по морските "курорти". Всичко ще бъде по старо му, на места с нови джапанки и още по-воняща вода..