КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

петък, 21 август 2009 г.

АРАПЯ 33 години по-късно

Това е заливът на Арапя. Какво остана от прочутия къмпинг? Според мен, нищо. Останаха единствено водата и скалите..


четвъртък, 20 август 2009 г.

Признание на чиновническото къмпинг безхаберие в Созопол

Препубликувам официална новина от www.sozopol.bg на созополските общинари, които откровенно признават, че понятието "къмпинг" не фигурира в законовата материя на България!

"На извънаредна сесия днес, 14 май 2009 г. Общински съвет прие новия Общоустройствен план на община Созопол, който бе гласуван единодушно от всички общински съветници.

Новият ОУП дава възможност за бързо и адекватно развитие на цялата община през следващите 10-15 години.

Той е балансиран и защитава едновременно обществения интерес и отразява максимално частните интереси на жителите на общината- заяви по време на сесията кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Проектът за нов ОУП бе разглеждан на обществено обсъждане във всяко населено място в общината, а получените жалби и възражения бяха разгледани на експертен съвет, в който участваха държавни и общински специалисти. В окончателния вариант, който гласуваха общинските съветници са удовлетворени желанията на жителите на с. Росен, като в землището на селото е увеличена зоната за вилно застрояване и за туристически чифлици. Удовлетворени са желанията и на жителите на селата Черноморец и Равадиново като са завишени, макар и минимално параметрите на застрояване- плътност и височина в зоните за туристически чифлици. Така чрез новия ОУП са удовлетворени исканията на жителите на общината и в същото време сме предпазени от презастрояване- заяви гл. архитект Румен Александров.

Проблемният казус с отреждането за застрояване в местността „Санта Марина” е решен в полза на частните лица за сметка на общинските земи- уточни още главният архитект. В плана отпада предвидената промишлена зона в м. „Месаря”, предвидено е жилищно застрояване.

Новият ОУП на община Созопол спазва принципа на равнопоставеност за развитие на всички селища на територията на община Созопол. В него са предвидени да бъдат построени 3 голф игрища и летище в Равна гора, увеличена е вилната зона в с. Росен, където и в момента има сериозен инвеститорски интерес. Увеличени са и вилните зони в селата Индже войвода, Габър и Вършило, където също се наблюдава инвеститорски интерес. Присад е другото село, чието развитие зависи от приемането на ОУП, където интереса на български и чужди инвеститори е засилен през последните години. Там е увеличена вилната зона и е регламентирана зона за туристическо застрояване.

Общият устройствен план предвижда развитие на най- голямата плажна ивици в района на къмпинги „Златна рибка”, „Градина” и Червенка, като за там е предвидено да бъде реализиран голям атракционен комплекс,включващ аквапарк и спортни съоръжения.

По време на обсъждането общинските съветници поискаха да се отправи искане към законотворците за промяна в Закона за утройство на териториите. Казусът се появи от предвидената в ОУП възможност за развитие на к-г”Каваци”. В ЗУТ, обаче няма определение за къмпиг, като общинските съветници се надяват законодателите да го включат в закона докато трае процедурата по окончателното приемане на ОУП на община Созопол. На следващата сесия те ще приемат предложение-декларация до Народното събрание за даване на определение на къмпинг в Закона за устройство на териториите."



На този изглед от Google maps се вижда северният залив на Созопол - "Св.Никола" и на юг заливът на "Каваците". По-неориентиращите се могат да кликнат върху схемата, за да видят по-детайлно местата на къмпингите около Созопол.

сряда, 19 август 2009 г.

РАЯТ на КЪМПИНГ НАТУРИЗМА

Искам да ви покажа най-големия къмпинг център в Европа за натуристи, който се намира на полуостров Истрия в Хърватска. Всъщност ще видите от въздуха и двата FKK къмпинга разположени на северния и южния край на залива между Ровин и Врсар. Мащаба може да усетите и сами. Северният къмпинг Коверсада е по-известния в България, а южният Валалта е по-големият. Трябва да знаете, че само къмпинг Валалта е с територия и туристо-население, колкото село Приморско и Китен взети заедно!

И за да не се заблуждавате, какво представляват малките бели точици, ще ви кажа, че и на двете места има феноменално, за българските представи, къмпингуване с каравани и мотокаравани. Почти всички от тях са с опънати палаткови пристройки и повечето остават на място за през зимата.


На този приближен изглед може да видите носа на Валалта, който е отреден за каравани. Северно от него се вижда централната поляна за палатки, а отдясно на изток са бунгалата-вили зад които има още един пояс за каравани.

(c) Davbited

На снимката се вижда част от голямата поляна за палатки и яхт пристанището /!!!/ на къмпинга!

Къмпингите са отлично стопанисвани и условията лично за мен са великолепни. Като всеки FKK център може да се разхождате навсякъде голи.

Скоро ще сложа някои от фотографиите които имам и на двете места.

вторник, 18 август 2009 г.

БГ къмпинг безхаберие

Ето още един пример как "обществото" се отнася с живота "на открито" сред природата..
Следващият текст е показателен за глобалното българско отношение към къмпингуването.

"Нелегален къмпинг и заведение работят до резиденция "Перла" край Приморско
Източник: агенция "Фокус" 17:10 / 14.08.2009

Незаконен къмпинг и заведение работят до резиденция "Перла" край Приморско, сигнализираха жители на морския град. Летовниците избирали най-често гората край бившата резиденция на Тодор Живков, за да разпънат безплатно палатки. Кметът на морската община Лиляна Димова каза, че е запозната с проблема. „Ежедневно правим проверки в района с общинските инспектори. Трябва да кажа, че къмпинг е силно пресилено. През седмицата там има от една до две, най-много три палатки, а в събота и неделя идват повече почиващи, които отсядат там. Проверките ни през почивните дни са по няколко пъти на ден. Това, което установихме, че почиващите не са от вътрешността на страната, а са бургазлии. Явно заради кризата са решили да почиват на палатка, вместо да плащат за квартира. Истината е, че мястото не е определено за къмпингуване. Проверките ги правим съвместно с държавни лесничеи, тъй като по Закона за горите нямаме право да налагаме актове. Глобяваме хората, но това не решава проблема", каза Димова. Тя допълни, че явно желанието за къмпингуване се завръща сред българите. Дори в общинската администрация обмислят варианта с решение на общинския съвет за следващата година да отредят място за къмпингуване край морето. Кметът на Приморско обаче допълни, че къмпингуващите са с добра култура и винаги след това са почиствали района, в който са били отседнали. На въпрос за съществуването на нелегално заведение в близост, което обслужва къмпингуващите Лиляна Димова отговори, че то е било отворено временно заради определено мероприятие на неправителствена организация. Заведението не плащало наем, тъй като нямало сключен договор, но имало временно разрешение от общината за поставяне докато тече мероприятието. При проверка се оказало, че разрешението е дадено до 30 септември. „Издала съм заповед за премахване на заведението. От своя страна управителят е обжалвал в Административния съд. Въпреки това се договорихме, той да заплати наем на общината за времето, когато заведението е работило" отговори Лиляна Димова."


От висчко по-горе става ясно, че местната власт освен, че е запозната със случая не прави и нищо къмпингуването в околностите на Приморско да се регламентира. В допълнение се доказва мнението ми, че местните хора имат отрицателно отношение към къмпинга, като туристическа възможност и негодуват срещу къмпингуващите на Перла. Защо, защото по този начин квартирите и презастроеното им село стоят празни. Едва ли, но такава е приказката.

Практически между Созопол и збутания в дерето стар къмпинг "Атлиман" до Китен няма къде хората легално да отседнат на къмпинг. Ликвидираният къмпинг "Лес" на билото южно от ММЦ не е алтернатива, поради отсъствието на каквито и да е санитарни условия. На дюните на плажа също не става, поради конфликт със закона и т.н. Управниците на Приморско очевидно нямат никаква представа от туризъм и дългосрочни икономически стратегии за района. Те си позволиха да издадат една камара строителни разрешителни за огромни блокове които се построиха в стил "Слънчев бряг" до панорамния път и нито за секунда не помислиха как да запълнят празнината с къмпингуващите. Уверявам ви, че има няколко хиляди бивши соц граждани от Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Източна Гремания, които са прекарали незабравими ваканции в детството и младежките си години в ММЦ и околността, и които с готовност биха се върнали към спомените си, ако има поне едно европейско място за къмпинг до южния или северния плаж на Приморско. Разбира се всичко това важи не само за бившето курортно селище, а и за територията на цялата страна. Ще поживеем и ще видим дали някои от "селяните" ще се тресне по главата, сещайки се за колоната туристи сновяща в миналото по 4-5 месеца в годината /!!!/ между "Лес" и плажа на ММЦ..

неделя, 16 август 2009 г.

Къмпинг кражби

"Унгарец се прости с техника и пари оставени в каравана
Източник: News.Burgas24.bg 12:03 / 15.08.2009

На 14.08.2009 г. около 17.00 ч. в оперативната дежурна част на РПУ - Созопол е получено съобщение от унгарски турист, отседнал с каравана в къмпинг "Каваците", че за времето от 11.30 ч. до 16.00 ч. на същата дата от караваната e извършена кражба на вещи преносим компютър, златно колие, цифров фотоапарат, цифрова видеокамера, мобилен телефон, черна кожена чантичка с документи и банкови карти, дамска чанта с 1280 евро, 120 000 унгарски форинта и документи. Образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава РПУ - Созопол."


Тази криминална новина от бургаския край ме накара да напиша няколко реда за кражбите по време на къмпинг. Оставам факта, че тази случка е в потвърждение на статията ми “Защо не идват ”западняците”!?”.

Кражби в къмпингите винаги е имало. И по соц време и след това. Всичко зависи от случайността. В цитираната новина арогантното е самото заглавие. Къде според вас, един чужденец може да си остави техниката и парите докато е на плаж и е отседнал в единствения що годе нормален къмпинг в България!? Естествено би било това да е собствената му каравана, т.е. къща..

Подобен обир на ценности е рядкост в мизерната българска къмпинг действителност. Обикновено кражбите са на неохранявано къмпинг оборудване и някои по-малки вещи. И аз съм оставял пълна палатка с екипировка без надзор за няколко дни на дюните на “Смокиня” и поне до сега не е имало никакви инциденти.

Цялата история с ограбените унгарци ми прилича на една добре подготвена акция срещу “Хелио турс”.. защо..
Известно е, че къмпинг “Каваци” е популярен по света поради доброто му разположение и поддържане. По тази причина е един от двата български къмпинга, които се споменават от придирчивите германски караванаджии. Известно е, че унгарците са хора с достойнство и не си мълчат. Известно е, че “Каваците” се пазят и от Национална полиция. Известно е, че “Хело турс” има безкрайно много врагове, а за земите върху които оперира има тлъсти финансови апетити. Сами видяхте, само преди месец, как под носа на човек, дори като г-н Банев, една добре организирана групичка”бизнесмени” заграби центъра на къмпинг “Златна рибка”. Какъв по-добър начин да навредиш на един успешен туристически бизнес освен, като го сложиш в графата на чуждестранните пътешественици “опасно-кражби!”
Всеки може да развие сценария как е станала случката..

За “Хело турс” смятам да напиша още, не само защото са единственият приватизатор на държавни къмпинги, който запази дейността им, но и не се поддаде на ламтежа за бързо забогатяване от строителство и препордажба на безмислени бетонни кутийки върху територията им. Не познавам Николай Банев, нито някои от собствениците на АКБ и не смятам да им правя реклама или да ги съдя, за мен важното е, че макар и без нови инвестиции, те поддържат последните запазени къмпинг места на морето.

Персоналните кражби винаги ще ги има. Поне докато не се въдвори някакъв законов ред и хората в България не свикнат, че вече са граждани не на една сбутана балканска страна, а на систематичната, подредена Европа. По-страшното за къмпингите в страната е, че повечето бяха “откраднати” от самите българи, държавните чиновници, собсвениците на земите и новопоявилите се "инвеститори".. как.. вие може да видите сами..