КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 18 август 2012 г.

Селяните в Китен затриха къмпинг Атлиман

До днес не знаех каква е историята с ликвидирания къмпинг Атлиман до Китен. Явно съм пропуснал публикацията на Десант в края на миналата година, която разкрива поредното безумие с бившия уютен къмпинг. Ето как си е заминало още едно място за урбанизирано лагеруване до морето >


"Наши" докопаха плажа на „Атлиман“

desant.net/show-news/23588/
Новината е видяна 1532 пъти
Добавена на: 30.12.2011 14:04
Брой 137
Автор : Лалка Кипрова

Земите на „Атлиман“ са отдадени под наем на 200 пъти по-ниска цена от реалната им стойност

Малка и неизвестна фирмичка изненадващо се сдоби с терен от 13 декара на брега на морето в местността „Атлиман“ край Китен, за да си спретне там къмпинг. Апетитната сделка минала тихомълком часове, преди екскмета на Приморско Лиляна Димова (БСП) да сдаде поста на новоизбрания кмет Димитър Германов от ГЕРБ. Под документите стои нейният подпис, но тя не помни да е подписвала подобни книжа.

Не е поискала обаче и графологическа експертиза, щом се съмнява, че парафът е неин. Скандалът лъсва веднага след изборите, когато новата общинска администрация на Германов започва проверка на различни сделки с общинско имущество.

Хроника на един скандал
През април т.г. със заповед на екскмета на Приморско Лиляна Димова е открита тръжна процедура за отдаване под наем на къмпинг „Атлиман”. За терена е обявен търг с тайно наддаване, като началната цена е малко над 19 000 лева. Решението обаче не е обявено никъде, не е съгласувано и с Общинския съвет. За него не знаят и в Китен, където попадат въпросните територии.

В същото време кметицата е наясно, че е наложен и мораториум върху сделките с общинско имущество, а съгласно общия устройствен план на общината, на „Атлиман“ е предвиден строеж не на къмпинг, а на вилно селище. Всичко това се случва в същия момент, в който цяла България се тресе от скандала с бедните магистрати, а Димова реди гневни слова срещу предшественика си, дал им по втория начин терените.

На проведения все пак търг се явява само една единствена фирма – „Еверест“ ООД. Тя е собственост на 56-годишният Иван Иванов, 35-годишната му съпруга Русана Иванова и стоматоложката Иваничка Михалева. Регистрите сочат, че Иванов е съдружник и в „Ахелой Бг Ойл“, заедно с Гюльо Горанов, чиято жена Христина пък е съдружник с жената на Иванов Русана в „Аурора“ ООД.
Въпросният търг пропада, заради това, че се е явил само един кандидат, но след 15 дни е насрочено ново наддаване.

Разгневени от решението на кметицата близо двеста души се вдигат на бунт и заплашват да обявят гражданско неподчинение, ако тя не отмени заповедта си. Местното население е подкрепено и от общинските съветници, които дружно се противопоставят на сделката. Димова е принудена да отмени търга.

На 11 август т.г. обаче в кабинета й се случва нещо доста странно. Без знанието на обществеността и местния парламент, кметицата лично парафира заповед за отдаване на къмпинга под наем на „Еверест“ ООД за убийствено дългия срок от 10 години и смешната сума от 19 600 лева.

Никой няма представа какво е предизвикало 180-градусовият завой в позицията на Димова. Самата тя по-късно твърди, че изобщо не знае за съществуването на подобни книжа. На 24 август, малко преди изборите, докато кметицата е в отпуск, договорът е входиран в деловодството на Община Приморско, заедно с проекта за къмпинга и строително разрешение, подписано от временно изпълняващия длъжността главен архитект на Община Приморско Теодор Кьопчев, който от своя страна дава зелена светлина въз основата на одобрен проект от титулярния общински архитект Петко Гечев.

В същото време жители на Китен твърдят, че кандидатирайки се за втори мандат, Лиляна Димова е трупала дивиденти и е събирала гласоподаватели, именно заради решението си да отмени скандалния търг.

Далаверата щеше да остане незабелязана, ако превратностите на съдбата не бяха й сервирали неприятна загуба на местните избори. Точно 20 дни след встъпването си в длъжност новият кмет Димитър Германов прави ревизия на цялостната документация в общината и се натъква на скандалния договор при секретаря в деловодството.

В контракта, въпреки изричните разпоредби, не са вписани никакви основанията за отдаването на територията под наем. В цялото кметство не са намерени някакви тръжни книжа, каквито се изискват по закона за общинската собственост. Налице е само един хвърчащ договор, в който не е отразен нито начина за отдаване на имота, нито процедурата за това – чрез търг или конкурс.

Правистите са категорични, че документът не е юридически издържан, а екскметицата заявява, че изобщо не го е виждала. Когато той е изваден на бял свят, тя с изненада установява, че подписът е неин. И измисля оправданието, че най-вероятно договорът й е бил пробутан между многото други книжа, които е разписала, без да му е обърнала внимание.

Пред „Десант“ Лиляна Димова заяви, че сама е потърсила прокуратурата, щом научила за въпросния документ. „Ако е била заблудена, това е основание сделката да бъде отменена. Местният парламент има право да анулира договора и само на основание на това, че той нарушава решението на общинския съвет, с което е утвърден общия устройствен план на общината, предвиждащ изграждането на вилно селище, а не къмпинг в тази зона“ – коментира китенският кмет Атанас Петров.

Новият градоначалник на Приморско Димитър Германов вече е стопирал всички книжа по сделката и настоява договорът да бъде анулиран. Сега на ход е прокуратурата. Тя ще прецени дали сделката е сключена под масата, или в случая става въпрос за заговор срещу Лиляна Димова. „Измамена съм и опозорена. В общината имаше троянски кон", каза Димова.

сряда, 15 август 2012 г.

"БГ къмпингите – в зоната на здрача"

Ако някой не вярва на коментарите ми за морския къмпинг в България през 2012, ето и вчерашния материал на Фактор Бургас по въпроса >

Парцели приютяват палатките и караваните на туристите

Все по-модерното къмпингуване по плажовете ни е уж уредено в закона, ама не съвсем. Нищо не може да задължи собственик на парцел да категоризира мястото си като къмпинг, преди да го пусне за паркиране на каравани срещу не малка такса.

Затова и се откриха много нелегални палаткови лагери по Южното Черноморие. Информация за тях се пуска в интернет, а и летовниците се ориентират на място. Това са оградени парцели, които заместиха нерегламентираните паркинги по поляните от едно време. Само, че има една разлика – все пак в къмпингите живеят хора, които се нуждаят най-малкото от ток и питейна вода.

Може би само заклетите палаткаджии знаят къмпингите в България, както и какво е тяхното дередже. Оказва се, че в Държавната агенция по туризъм (ДАТ) нямат статистика за броя, състоянието и категоризацията им. Собствениците и наемателите пък си мълчат, защото и двете страни имат интерес. Първата – да не плаща данъци и такси, а втората да минава „по-тънко“.

Някои от собствениците пък се изхитряват да категоризират само заведение или търговски обакт на територията на къмпинга. Ако имат и някое друго бунгало и то получава звезда или две. Разпънатите палатки и паркираните каравани обаче са „в зоната на здрача“.

Изцяло категоризираните къмпинги пък са „наточили брадвите“ и посрещат мераклиите. Проверяващи там се свъртат рядко, защото има ваканционни комплекси и хотели, които са с фрапантни нарушения и привличат инспекторите от различни институции. „Нямаме жалби за нередности по къмпингите“, заяви вчера председателят на Комисията за защита на потребителите – Бургас Николай Стойков.

„Всяко лято летувам на „Смокиня“, а това лято и на „Каваци“. Бунгалата на „Смокиня“ са мизерни и стари, но са с баня. Цената е 25 лв. и това е добре, защото миналата година бяха по 38 лв.“, обясни Соня Г. От София.

Столичанката и семейството й са се разходили наоколо, за да проучат цените и условията.

След „Смокиня“ е база „Морген“, но там караваните под наем са наблъскани през метър-два. Зад база „Морген“ е „Парцела на Тони“, там има каравани под наем, 25лв. за двама. Могат да се опъват палатки и лични каравани, обясни Соня.

След това е „Парцела на Албина“. Там е най-уредено, има магазин и заведение. Бунгалата са без баня, за двама 28 лв. Там има палатки под наем за четирима, цена 26 лв., както и каравани на първа линия на пясъка.

Зад „Албина“ е „Юлия“. И там има бунгала без бани, цената е същата. Построени са и нови бунгала за трима, цената е 65 лв. След „Албина“ и „Юлия“ е оградата на къмпинг „Каваци“. Бунгалата без баня с 2 легла са 20 лв., с баня 35 лв. За трима са само без баня и са по 28 лв., а за четирима - 68 лв.

Модерно през сезон 2012 е „Якото място“. Малкият къмпинг е на терена на част от къмпинг „Юг“ плюс още един парцел. Влиза се след река Караагач след Китен и се продължава в локалното платно в посока Лозенец, подминава се хотел „Морско конче“ и след ляв завой сте в „Якото място“.

Любителите на нощувките под звездното небе обсаждат и къмпинг „Силистар“ това лято. Палатките и караваните там се инсталират в гората. Цените са 6 лв. на човек на вечер, 4 лв. за кола и за деца под 12 години - 3 лв. Има 2 тоалетни и 2 бани в занемарено състояние. Пускат топла вода за два часа - от 18 до 20. Има и ток, но не стига до всички палатки.

Най-модерните къмпинги не са тези, които предлагат лукс, а тези на които почиват БГ звездите. Както вече „Черноморски фар“ писа в „Градина“ дерат кожи за караваните.

За да паркираш на първа линия, цената е 2 850 лева. Продава се целият сезон – от 20 май до 25 септември и местата са заети отдавна. Това все пак е далич по-евтино от лято 201, когато струваше 5 500 лева.

За втора линия се плаща 792 лева за месец и това е минималният срок за резервация. За всеки допълнителен ден се плаща 30 лева. На трета линия е 24 лева на ден.

Къмпинг „Градина“ пък от години през лятото става свърталище на родните ни звезди. Там цяло лято е журналистката Лора Крумова, рокаджийката Милена, водещата Галя Щърбева, артистите Калин Врачански, Луиза Григорова, Яна Кузова, Има Янкулова.

С леко по-ниски цени е близката морска база "Adventure Beach Camp", която се намира на плажната ивица между къмпингите „Bash beach” и "Златна рибка".

Там паркирането на каравана на първа линия е 2 000 лева, а на втора 1 800 лв. Периодът е юни-септември.

Според нормативите на специализирана наредба къмпингът не е просто парче земя, върху което се нареждат каравани и палатки. Парцелът трябва има сериозна подземна инфраструктура за снабдяване с ток, вода, има канализация, санитарни възли.

Това няма нищо общо с първобитно къмпиране, където остават купища бъклуци, огнища, отрязани клони и дървета. Така например в момента е в Иракли, след като еколозите спряха строежа-мастодонт, сега се вихрят диви къмпинги.

А интерес към палатков лагери има. 10% от туристите в община Бургас например отсядат в къмпингите. А почиващите на територията на община Созопол, които са избрали палатка или каравана са 30%.

Мнения на туристите

„От 7 години ходя на Градина и нещата се влошават всяка година. Причината е, че къмпингите не се държат от хора, на които им пука, а от мастити "бизнесмени" чиято единствена цел е на територията на къмпинга да построят максимално много хотели. Ситуацията на Градина е трагична - ремонти на практика няма, пътят от Черноморец до Градина е безумен, огромни хотели се построиха без яснота дали са законни или не. И никой не прави нищо

Аз разбира се ще продължа да ходя на Градина, защото дори ужасните условия могат да бъдат компенсирани от чудесния плаж, страхотните купони и приятелите... и все пак...“

„На къмпинг "Градина" летувахме 25 сезона без прекъсване, но най-на края казах баста. Аз и семейството ми не сме мазохисти. Защо трябва, да пълня джобовете на семейство Баневи за мизерията, която ни предлагат. За това ли, че от 20 години няма забит един нов пирон, за мръсните и полу разрушени тоалетни и бани. За това ли, че камарите боклуци не се извозват с дни и че фекалката която изпомпва тоалетните прави едн завой и се излива в горичката в горния край на къмпинга и да плащам луди пари, за да дишам уханията на фъшкии, когато вятърът духне от към сушата.“

Правила за къмпингите

Според Наредбата за категоризиране на средствата за подслон къмпингите трябва да отговарят на многобройни изисквания.

Първо теренът трябва да е ограден, да има вход за пешеходци и за автомобили с бариера.

Необходимо е да е организиран външен и вътрешен паркинг, да има пътна и алейна мрежа.

Трябва да са маркирани „къмпингова единица“ за палатка и за каравана, съоръжени с излази за вода и електричество.

Обезпечаването с топла и студена вода трябва да е - питейна вода - минимум 80 л на човек на ден и битова вода - минимум 50 л на човек на ден.

Да има - резервоари за вода, включително за противопожарни нужди, санитарно-хигиенни сгради, помещение с умивалници и корита за пране на максимално разстояние от къмпингова единица 100 м, душови клетки с топла и студена вода (за категория "две звезди" и съблекални), тоалетни кабини (за 30 души 1 клетка, като 25 на сто от мъжките са с писоари), туристически кухни с необходимото обзавеждане и оборудване, търговска мрежа, заведение за хранене и развлечения, спортни площадки, автомивка и сервиз, медицински и реанимационен пункт за морските, речните и езерните обекти.

Включват се и необходимите инсталации - водопроводна, канализационна, ел. инсталация, гръмоотводна, телефонна, телевизионна, пожарогасително депо.

Автор: Ирина Генова
14.08.2012
factor-bs.com