КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 20 декември 2011 г.

Организираната къмпинг неорганизираност

Постоянно се питам, защо всичко свързано с урбанизираната къмпинг среда в България се забива в дъното, от ден на ден, все повече и повече!? Нима всичко е толкова безизходно, че понятието КЪМПИНГ в българския език ще стане синоним на МИЗЕРИЯ!? Умувах и писах, кой е виновен за тежката ситуация с българските къмпинги, но до сега не съм споменавал кои са общесвените организации които по презумция или целенасочено биха могли да се погрижат за къмпинг пространството в България >

Ето ги и тях с кратък мой коментар, ако някои иска да опровергае мнението ми, моля да заповяда в коментари, цензура няма да има.


Българска асоциация за къмпинг и караванинг - БАКК
http://www.bacc-camping.bg/
http://forum.bacc-camping.bg/index.php
http://www.facebook.com/pages/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%90%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%9A%D1%8A%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%B8-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3/136572906432543

БАКК, по мои наблюдения, е най-младата обществена организация наемаща се да пропагандира темата къмпинг. Ентусиастите от Варна обаче, в цялата си програма и изяви никак не говорят за българското къмпинг пространство. По-скоро залитат по "сбирките" и веселбата от пътуването с кампери. Лошо няма. В случая с БАКК се доказа още едно мое твърдение - българите не могат да се сдружават и да работят в една посока за постигане на по-добър живот. Казвам го, защото проследих конфликта създаден от членовете на новосформираната БАКК с частния "Kemper-club" на фамилията Рибарски. В края на краищата, останките от българската къмпинг общественост още повече се разделиха, колкото и членовете на БАКК да твърдят, че не е така. Дали БАКК ще направи някакви политически изяви, които да лобират за запазване на българското къмпинг пространство ще видим, до лятото има време, макар че от досега показаното силно се съмнявам..


Kemper Club
http://www.kemper-club.com/
http://wzemi.com/kemper-club/forum/index.php

Kemper Club е създаден като частен интернет форум от Георги Рибарски и Даниела Рибарска. Форумът е в основата на вече станалите традиционни сбирки на членове на клуба всяка година от 2008-ма насам из различни места в България. Дейността на фамилия Рибарски и клубните членове обаче, е по-скоро забавление и търговия в областта на мото караваните, отколкото обществена работа в името на къмпинга. Самото заглавие на клуба е силно неграмотно /Kemper - няма такава дума, за непросветените се пише CAMPER - в превод - лагерник, лагеруващ/, а интернет страницата е ултра "дървена", което не пречи да има над 400 уникални посещения дневно.. Това показва отново мизерното социо на българите, които независимо от социалния си статус се "завират" в най-сбутаните места за общуване.. Определено мисля, че този клуб с нищо няма да помогне за подобряването на българското къмпинг пространство.


Къмпинг клуб България - ККБ
http://camping.bg/
http://camping.bg/forum/

Некачественият интернет "къмпинг" проект на Веселин Вълев и ко силно ме разочарова. Опитът на няколкото активни хора във форума на сайта, да сформират някаква обществена организация на къмпинг тема, за мене предварително беше обречен на провал. Учреденият на тази основа през изминалото лято "Къмпинг клуб България" се оказва един "dead man", който дори не можа да вдигне и минимална "пушилка" около къмпинг темата в България. Младежът "поддържащ" сайта явно няма нужния капацитет да "води" една толкова необходима за българския туризъм организация, а поради заетостта на "членовете" си формацията очевидно не извършва публична дейност. Дано времето ме опровергае..


Съюз на българските автомобилисти - СБА
http://www.uab.org/

Казионната организация СБА предаде надеждите на своите членове и симпатизанти, че може да има адекватна мощна обществена структура, която да защитава къмпинг туризма в България. СБА имаше отлична къмпинг база, създадена по западен образец, която след 1990-та скоропостижно беше "приватизирана" и по този начин заличена. Истината е, че ако поиска ръководството на СБА може да възстанови къмпинг позициите си, което ще бъде едно добро дело. Последното зависи силно от държавната администрация и по-точно от новия закон за туризма..

Като цяло в България днес няма адекватна легитимна организация, която да защитава и пропагандира къмпинг начина на живот в страната. Ако случайно се появи някоя подобна структура, то бъдете сигурни, веднага ще ви информирам.