КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 15 януари 2012 г.

Фекалии ще заливат морето край Созопол и това лято

Oсновният мотив с който беше преизбран Пинко в Созопол беше построяването на пречиствателната станция зад бензиностанцията на Петрол, но изборите минаха и "завесата падна". Дори няма да се осъществи и "дълбоководното заустване" на лайната, защото държавата е фалирала и финансиране липсва, а проектът за пречиствателната станция е токлова раздут и измамен, че всеки европейски фонд го отхвърля. От всичко това освен, че страдат хората, но и единствената сламка за която може да се хване икономиката на България - туризмът се разпада и потъва във фекалии.. собствените ни фекалии..


"Помията и изпражненията от всички тези хотели край брега в Созопол се изливат директно в морето

03 Януари 2012, Вторник
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА
besove.com

Градът с претенции за солиден курорт ще бълва помия в морето и тази година, причината била забраната за строителство през лятото

Созопол, който е един от най-атрактивните курорти по Черноморието ни, и това лято ще бъде залят от фекалии. Морската община остава единствената, която е обозначена срамно с червена точка на картата с населените места без пречиствателни станции като предупреждение, че там липсва съоръжение, което да не пуска в морето гнусотии. Това на практика означава, че туристите на практика са застрашени пак да се къпят в морето сред помия и фекалии. Неведнъж миналото лято ужасени туристи сигнализира за наслоени във водата изпражнения, които се носеха в района на Буджака, на къмпинг „Каваците” или пък на яхтеното пристанище.

Днес, както министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, така и кметът Панайот Рейзи не дадоха повод за оптимизъм за летовниците, които ще прекарат ваканцията си в Созопол това лято. Павлова каза, че проблемът, който мъчи Черноморието от години ще бъде решен почти във всички общини, но ситуацията в Созопол продължава да бъде критична. Тази година по спешност се вземат мерки за Варна и за Равда, където ще има дълбоководно заустване на помията. „За Созопол от Министерството на околната среда, които чрез ПУДООС осигуряват финансирането имат притеснение за изготвения им проект и се надявам колегите там, заедно с представители на Община Созопол да изчистят нещата, за да може краткосрочно да се намери изход, а после по оперативна програма „Околна среда” да бъде изградена и пречиствателна станция”, каза министър Лиляна Павлова в ефира на БТВ сутринта.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи пък беше още по-песимистичен и заяви, че до туристическия сезон проблемът с мръсотията няма да бъде отстранен и че ще се повтори същата ситуация като предходни години. Според него дълбоководното заустване, което решава проблема до изграждането на пречиствателна станция няма да може да стане факт до лятото „Да ви кажа честно, ако нямаше забрана за строителство от месец май до септември – щяхме да сме готови 100%, но сега не виждам това как ще стане. Много време е нужно и за да протекат обществените поръчки, така че мисля, че засега ще останем в стария вариант. Смятам, че положението ще се промени през 2013 година”, каза градоначалникът.

Той заяви, че разминаванията с МОСВ, за които Павлова говори, са по повод, че общината е променила проекта за дълбоководно заустване с цел да излезе по-евтино. Според Рейзи вече започва първия етап от строителството на пречиствателната станция.

Още преди 2 месеца от Общината се похвалиха, че проектът, за който дълго се говори, стартира най-после. В първият етап от изграждането на пречиствателната станция са включени шест подобекта, за които държавното предприятие ПУДООС ще отпусне безлихвен кредит на община Созопол до 35 млн.лева. За това строителство се говори от години и проблемът се превърна в грандиозен, както за летовниците, така и за хотелиерите."