КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 14 април 2012 г.

Искат за палатка колкото в тризвезден хотел

Промивката започна.. логично е антикъмпинг обработката на населението да започне от рано и това е факт. Масовите медии само това и чакат, от кого точно се финансират подобни публикации може само да гадаем. Факт е, че и тази година няма да има нищо позитивно в къмпинг пространството на скапаната българска земя.

Публикувана: Петък, 13-ти Април 2012, автор(и): 24 Часа, Виктор Иванов; прочитания: 1430; коментари: 2

Над 20 лв. излиза опъването на палатка на плажа

Цени, сравними с тези на луксозни хотели, са обявили къмпингите по морето за това лято, показа проучване на в. "24 часа".

Само за опъването на палатка ще ви искат 7 лв. на ден, допълнително още толкова се плаща за всеки човек, който нощува в нея. Така ден почивка на пясъка за двама вече става 21 лв. Тази цена е за къмпинг по Северното Черноморие, който дори не предлага топла вода в общите бани. По-луксозните предложения на юг започват от 35 лв., ако палатката е опъната на първа линия.

Отново има доплащане за всеки човек, който ще спи в палатката. Обещанието е, че всеки душ в банята на къмпинга си има собствен бойлер, а тоалетните са ремонтирани след миналогодишния летен сезон.

Реално цените за къмпингите са сравними с предложенията на тризвездни хотели, които предлагат и храна на закуска и вечеря. Такива предложения има дори за курорти като Златни пясъци и Свети Константин и Елена. В малко курортно градче като Китен обаче има предложения за хотелска стая със закуска и за по 15 лв. на човек. Около това градче са доста от къмпингите по Южното Черноморие, които всъщност предлагат доста по-високи цени от хотелските.

Всъщност къмпингуването отдавна не е евтин начин за изкарване на почивката, обясняват експерти от туристическия бизнес. Това било пазарна ниша и хората, които искат да изкарат лятото си на палатка или каравана, дори били по-склонни да плащат по-високи суми, отколкото туристите, които предпочитат ол инклузив и лукс.

Допълнително цените се помпат и заради политиката на морските общини да забраняват свободното къмпингиране. Глобите за кемпер, който е паркиран на непозволено място, могат да стигнат и 5000 лв. За палатките санкциите започват от 200 лв. Заради големите санкции почти през цялото лято общинските инспектори бдят за нелегални къмпингари.

Реално почивка с каравана или кемпер дори и на най-евтините къмпинги в България излиза колкото двуседмична ваканция в едни от най-скъпите и висококатегорийни хотели по нашето Черноморие.

Възможно най-евтината цена за запазване на парцел за каравана или кемпер на първа линия е 1750 лв. Срещу тези пари обаче мястото е ваше за целия сезон - от 1 юни до 10 септември, независимо колко пъти ще ходите. При ниските цени обаче се плаща допълнително за връзка с електрическата мрежа на къмпинга, а понякога и за вода. Още 200-300 лв. ще ви искат и за оставяне на караваната в къмпинга през зимата.
1100 лв. пък ще ви излезе, ако решите да запазите за целия сезон място за палатката на първа линия.

Повечето от къмпингите не обявяват цени за целия сезон, а предлагат договаряне. Тарифите за каравана започат от около 50 лв. на ден. Малко по-скъпо излизат таксите за кемперите. Отново се доплащат 5-7 лв. на човек за дните, в които палатката или караваната е обитаема.

Има тарифа дори за деца като отново по подобие на хотелите тя е наполовина по-ниска от тази за възрастни. Липсват обаче различни тарифи за нощувка в висок или нисък сезон.

По-евтин вариант е практиката, която от миналото лято се появи по българското море - да наемеш каравана или палатка, която е собственост на къмпинга. Тогава нощувката на човек в каравана излиза около 15 лв., което е доста по-евтино от запазването на място за собствената. Обикновено караваните събират по четирима души.

Ваканция в дървено бунгало е най-евтиният начин за почивка, но без никакви удобства освен две легла. Техните тарифи трудно надхвърлят 10 лв. на нощ. Като правило повечето от тези къщички са отпреди 1990 г. и само са били освежавани с боя. Там, където има нови бунгала, цените трудно падат под 20 лв., отново без никакви екстри.

Част от собствениците на къмпинги от няколко години инвестират и в изграждането на по-луксозни бунгала и вили, но там вече цените започват от 30-35 лв. за нощувката на турист. Те обаче излизат доста по-скъпо от квартирите, които се предлагат в курортните градчета. За това лято най-високите цени, които са обявили хазяите до момента, са 25 лв. на нощ. Предимство на луксозните бунгала е собствената баня, докато при квартирите това се води лукс.

От 1000 лв. до 2500 лв. стигат предложенията на луксозните хотели по Черноморието. Офертите са за поне десетдневна почивка, като тук офертите са за ол инклузив. Средните цени на нощ в четиризвездните хотели с изхранване са около 100-150 лв. Все още при тях обаче могат да се ползват отстъпки за ранни резервации, които достигат и до 30%. Евтин начин за морска ваканция в хотел е ползването на промоциите за допълнителни нощувки.

Обикновено на всеки шест или седем дни ваканция хотелиерите предлагат по една безплатна. Така реално се удължава ваканцията и се сваля цената на единичната нощувка. По-евтино излизат и пакетите, при които се пазарува не за всеки от семейството поотделно, а накуп. Тогава хотелиерите също правят отстъпки или пък предлагат по-луксозно настаняване на цената на двойна стая.

Хубава страна на хотелите е и това, че предлагат различни цени в зависимост от сезона. Така хората с по-скромни финансови възможности могат да почиват на море, без да плащат по-високите августовски цени.

Инвестиция от поне 2500 лв. трябва да си приготви човек, който е решил да си купува каравана и да става къмпингар. За толкова пари обаче се намират доста стари и недобре оборудвани каравани. Нормалните модели държат цена от 3500 лв. нагоре, като има предложения за втора ръка и по 15 000 лв. Важното при покупка на каравана или кемпер е да знаете за какво ви трябва - море, планина, язовир. От това зависи и дължината и теглото, които можете да си позволите.

Допълнително се уточнява и броят на легла, както и оборудването.
На пазара има както каравани с две легла, така и такива, които имат всички удобства, включително и тоалетна и душ, добре оборудвана кухня и собствени акумулатори за ток.

По принцип покупката на каравана е по-лесна от тази на кемпер. Ако изглежда чиста, свежа и не мирише кофти, е много по-малка вероятността да има основния проблем - течове. Ако сте се ориентирали към по-старичка каравана, е вероятно да попаднете на изненада, но това не е правило. Има 20-годишни в по-добро техническо състояние от други, например 10-годишни.

Много зависи как тя е ползвана и стопанисвана, но това си личи, като се огледа. Иначе за скрити дефекти подсказват наличието на лош дъх (застояло, влажно, мухъл), петна, подутини, следи от удар, кривини в стените, отворили се фуги.

Иначе трябва да се провери на практика дали всички уреди и инсталацията работят.
Важен детайл, преди да закачите караваната за колата, е да вземете нужната шофьорска категория. С любителска книжна могат да се дърпат само ремаркета до 750 кг, а повечето каравани надвишават това тегло. Заради това е нужно да изкарате категория Е. Такава трябва и за шофирането на кемпер. (24 часа)

понеделник, 9 април 2012 г.

"Свършиха нудистките плажове"

Препубликувам една пропусната от мен статия за натуризъм от миналия август на 24chasa.bg

Всичко в България потъва, нали!?

Публикувана: Петък, 26-ти Август 2011, автор(и): Искра Сотирова; прочитания: 8042
24chasa.bg

Бумът на бетонните хотели и предразсъдъците да няма оргии и сеир, за да не се излагаме пред чужденците, прогониха нудистите от черноморските ни плажове.

Първо бяха залети дивите пясъци под Балчик, за да се направи укрепителна дамба. Сега там голи се припичат само гущерите. После мегакомплекс завладя пясъците до клубния плаж на натуристкото дружество на спирка “Журналист” край Варна. Свлачище засипа хубавите места на нос Галата.

Рядко се виждат хора без бански по Паша дере и дори на Иракли. Даже единственият у нас нудистки бар на спирка “Панорама” до Златни пясъци вече не е за голи хора. От това лято на него има чадъри, шатра за масаж и ограда от камъш.

Как се основава нудистки плаж? Намираш някое хубаво тихо място до морето и се събличаш гол.

Този канон от фолклора на нудистите вече не важи. Бетонът и предразсъдъците, че нудизмът е сеир и оргии, напъдиха натуристите по ъглите. Дори по закътани места далече от цивилизацията хората се пекат с бански.

Бетоновият бум по морето също прогони тези хора. Първо бяха залети дивите пясъци под Балчик, за да се направи укрепителна дамба. Сега там голи се припичат само гущерите. После мегакомплекс завладя пясъците до клубния плаж на натуристкото дружество на спирка “Журналист” край Варна. Тихите плажчета под “Трифон Зарезан” сега са в отломки от съборени тераси и постройки. На бившето нудистко място е оставена огромна камара от строителен боклук, стърчат железа.

Проектът “Алея първа” във Варна погълна малкото закътано плажче на “Почивка”, където също можеше да се попечеш без бански. Свлачище пък засипа хубавите места на нос Галата. Рядко се виждат хора без бански по Паша дере и дори Иракли.

Даже единственият у нас нудистки бар на спирка “Панорама” до Златни пясъци вече не е за голи хора. Той беше основан преди 3 г. от Галин Герчев-Геро, запален натурист и председател на Българското натуристко дружество.

От това лято обаче на нудисткия плаж има чадъри, шатра за масаж и ограда от камъш. Табели указват, че това е плаж за хора без бански, а барът за нудисти е в територията на облечените плажуващи. За радост на нудистите сервитьорка прескача с табла от време на време и им носи цаца и бири на пясъка.

“Така се споразумяхме - да разделим със символична ограда двата плажа”, казва Димитър Тумбалов, концесионер на плажа.

Натуристите са признателни на ръководството на “Златни пясъци” ЕАД, че толкова години ги оставя на легендарния плаж и не ги гони.

“Стана като градски плаж - с чадъри, с ограда. Няма я широтата на погледа.

Да, вярно, че махнаха треволяците и заравниха, но не е същото”, казва Станимир. 35-годишният бивш военен е от клубните членове, които ходят на “Панорама” след изгонването от “Журналист”.

“Разпиля се компанията. За да отидеш на нудистки плаж, трябва да пътуваш с километри - или между Албена и Кранево, или тук, на “Панорама”. Аз карам 40 км от Галата, за да бъда на плаж с хората, с които ми е приятно”, казва нудистът Микеле. Той и приятелите му виждат, че проблемите притискат хората и те все по-рядко се отдават на плаж.

Нудистите са възмутени от нови публикации във вестници, че на плажа ставали оргии.

“Една журналистка писала, че я било срам да си доведе детето. Тя изобщо стъпвала ли е? Тук не е място за секс. Навремето на клубния плаж сме гонили натрапници и зяпачи от храстите”, казва Станимир. Според него, вместо хората да се обръщат към природата, те заклеймяват голотата на плажа.

“Натуризмът е общуване с природата. Той дори е семейно занимание. Когато всички смеголи на плажа, децата естествено изучават мъжкото и женското тяло, свикват с другия пол”, казва Геро.

Хората извън камъшената ограда обаче не мислят така. “На “Панорама” ли? Там се пекат само болни хора. Някои имат болежки, но повечето са сбъркани в главата”, казва 52-годишният Гошо, който кара влакчето от хотел “Гларус” до центъра на Златни пясъци.

Шоузвезди, тв журналисти и други артхора обичат да се пекат без бански. Сред тях са Искрен Пецов, Марта Вачкова, Милен Цветков.

Тв водещият Николай Георгиев дори спечели титлата “Мистър Нуди” на клубния празник преди 5-6 г. Редовен посетител на плажа на “Журналист”, той дори се снима като победител бездрехи. Месец по-късно обаче продуцентите му забраниха да се снима гол на плажа и дори помолиха собственици на електронни медии да изтрият снимките му оттам.

Славата прогони от нудисткия плаж и Красимир Симов . Бизнесменът беше от най-запалените и спонсорираше щедро годишния празник на натуристите. Когато стана съветник и председател на общинския съвет, повече не се появи.

Почитател на плажа на “Панорама” беше аптечният бос Веселин Марешки. Той прекарваше там следобедите до морето със съпругата си. Откак влезе в политиката, Марешки не стъпва на Златните.
Радослав Димитров-Ричи: Това е религия за свободни хора

- Защо изчезват нудистките плажове, Ричи?

- Бетонът и чалгизацията настъпват - затова няма нудистки плажове. Няма да се учудя, ако на някой див плаж, където преди сме ходили с китарите и раници, изникне някаква закусвалня.

Масовият вкус, който се налага в обществото, измества натуризма. Нудисткият плаж не е да гледаш сеир. Той е религия, както е рок музиката. Това е занимание за свободни хора.

Навремето най-големите дисиденти на България преди падането на Берлинската стена - артисти, певци, музиканти, ходеха на нудистки плажове.

- Младите хора не търсят ли тази свобода?

- Тревожи ме, че 35-40-годишните са последната вълна на нудизма у нас. Рядко ще видиш млад човек на плаж без бански. Най-често това е дете на наши съмишленици от плажа. Те наистина са прегърнали идеята за свободното общуване с природата.

Другите младежи ходят на плаж вече не с бански, а с гащи до коленете. Това е поамериканчване. От медицинска гледна точка не е правилно една трета от тялото ти да е покрита. Играеш цял ден волейбол или баскетбол под палещото слънце, а до коленете си бял - не е нормално.

Обичам да казвам, че ако човек трябваше да е черно-бяло-черен, щяхме да се родим зебри. Нудизмът е част от европейските ценности, които се загърбват. Той възпитава отношенията между половете, естествено запознаване с женското и мъжкото тяло.

Заради липсата на натуристка култура младите се убиват от любов и ревност, защото не знаят как се общува нормално между половете. Развява се само някаква дума секс, но тя не е подплатена с разбиране за отношенията.

- Защо според теб няма нудистки комплекси за отдих у нас?

- За толкова години нито един истински бизнесмен не намери начин да направи бизнес от идеята. В Хърватия цените в нудистките комплекси са 3-4 пъти по-високи от обичайните, но има спокойствие и сигурност за натуристите. Човек може да си почине. У нас така и не разбраха, че двете неща - комерсът и нудизмът, могат да съществуват заедно.

Какво направи Цонко Цонев от Каварна? Едно различно място, защото успя да превърне идеята за рока в бизнес.

- Ходил ли си на клубния плаж на “Журналист” скоро?

- Не, защото там има много съкровени спомени за мен. Ходил съм там 25 г. и сега, като се появя на кой да е нудистки плаж, срещам хора, с които се познаваме от “Журналист”.

За 25 г. изчезнаха едни слънчеви очила, и то взети по погрешка. Всички знаеха кой къде си държи парите, ключовете за колите, по-късно - телефоните къде са. Никой не е пипал. Цареше спокойствие, хората бяха приятели.

Ще извадиш плодове, ще почерпиш. Вадили сме миди, празнували сме рождени дни заедно.

Не съм бил в онзи ден, когато господин Дънката е изгонил натуристите. Изля огромния бетон, направи си място за скутерите и плажа частен.

Като разгониш хората по различни места и като залееш бетон на дивите плажове, и идеята за нудизма потъва.



Германците са най- запалени

Германците практикуват масово нудизма, който в страната има сериозна традиция още от края на XIX в. Дотогава хората в Европа се къпят голи в реките и езерата, макар и разделени по пол. През XVIII в. църквата забранява дори това. Но в рядко населената Скандинавия забраната на голотата така и не хваща корен. Шотландският лорд Монбодо възпява къпането гол и зове за практикуването му, за да се възкреси древногръцката култура. Германците вземат думите му присърце. Първият нудистки плаж е основан в град Есен през 1898 г. Следват го дузина голи къпални в Берлин. През 1900 г. и фанцузите започват да откриват нудистки плажове.

Нудистите изповядват своя идеология, че голотата не бива да е повод за срам. Движението им е протест срещу тесногръдието на буржоазията.

Повечето нудистки клубове са протестантски и изповядват аскетизма. Успоредно с разхождането без дрехи последователите правят специални упражнения и се хранят със сурови зеленчуци. Нацистите забраняват голите клубове през 30-те г. на ХХ в. След войната голото движение се възражда и във ФРГ, и в ГДР. Голотата днес придобива и политически измерения, като все повече се използва в протести. Най-запалени са украинките.



В Кап Даг има пълна забрана да се носят дрехи

Голи на плажа, голи в супера, голи във фризьорския салон... Голотата е абсолютно задължителна в най-известния френски нудистки курорт Кап Даг.

1,5 млн. туристи годишно прекарват отпуските си в това средиземноморско градче. Историята му започва през 1956 г., когато на плажа е открит нудистки къмпинг. Заради красивите плажове славата му бързо се разпространява. Превръща се в първия автономен нудистки град, в който има забрана да се носят дрехи.

“Това е кулминацията на социалдемокрацията. Всички са равни. Всички са братя. Всички са голи”, възкликва писателят Мишел Уелбек, който прекарва всяко лято в курорта.

Плажът на свинчетата е място за истински оргии под открито небе. Той е отдалечен на 2 км от селцето и не се посещава от семейства с деца. Там ходят само т.нар. неонудисти - хора, които практикуват голотата не като знак за равенство между хората, каквато е първоначалната идея на движението, а като прелюдия към сексуалната разкрепостеност. Оргиите, разбира се, са забранени и полицаи на водни ски наблюдават с бинокли отдалеч дали някой не нарушава закона. Проблемът е, че дори да видят оргия, докато излязат на брега, хората вече са се скрили зад дюните, където продължават заниманията си.