КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 18 август 2009 г.

БГ къмпинг безхаберие

Ето още един пример как "обществото" се отнася с живота "на открито" сред природата..
Следващият текст е показателен за глобалното българско отношение към къмпингуването.

"Нелегален къмпинг и заведение работят до резиденция "Перла" край Приморско
Източник: агенция "Фокус" 17:10 / 14.08.2009

Незаконен къмпинг и заведение работят до резиденция "Перла" край Приморско, сигнализираха жители на морския град. Летовниците избирали най-често гората край бившата резиденция на Тодор Живков, за да разпънат безплатно палатки. Кметът на морската община Лиляна Димова каза, че е запозната с проблема. „Ежедневно правим проверки в района с общинските инспектори. Трябва да кажа, че къмпинг е силно пресилено. През седмицата там има от една до две, най-много три палатки, а в събота и неделя идват повече почиващи, които отсядат там. Проверките ни през почивните дни са по няколко пъти на ден. Това, което установихме, че почиващите не са от вътрешността на страната, а са бургазлии. Явно заради кризата са решили да почиват на палатка, вместо да плащат за квартира. Истината е, че мястото не е определено за къмпингуване. Проверките ги правим съвместно с държавни лесничеи, тъй като по Закона за горите нямаме право да налагаме актове. Глобяваме хората, но това не решава проблема", каза Димова. Тя допълни, че явно желанието за къмпингуване се завръща сред българите. Дори в общинската администрация обмислят варианта с решение на общинския съвет за следващата година да отредят място за къмпингуване край морето. Кметът на Приморско обаче допълни, че къмпингуващите са с добра култура и винаги след това са почиствали района, в който са били отседнали. На въпрос за съществуването на нелегално заведение в близост, което обслужва къмпингуващите Лиляна Димова отговори, че то е било отворено временно заради определено мероприятие на неправителствена организация. Заведението не плащало наем, тъй като нямало сключен договор, но имало временно разрешение от общината за поставяне докато тече мероприятието. При проверка се оказало, че разрешението е дадено до 30 септември. „Издала съм заповед за премахване на заведението. От своя страна управителят е обжалвал в Административния съд. Въпреки това се договорихме, той да заплати наем на общината за времето, когато заведението е работило" отговори Лиляна Димова."


От висчко по-горе става ясно, че местната власт освен, че е запозната със случая не прави и нищо къмпингуването в околностите на Приморско да се регламентира. В допълнение се доказва мнението ми, че местните хора имат отрицателно отношение към къмпинга, като туристическа възможност и негодуват срещу къмпингуващите на Перла. Защо, защото по този начин квартирите и презастроеното им село стоят празни. Едва ли, но такава е приказката.

Практически между Созопол и збутания в дерето стар къмпинг "Атлиман" до Китен няма къде хората легално да отседнат на къмпинг. Ликвидираният къмпинг "Лес" на билото южно от ММЦ не е алтернатива, поради отсъствието на каквито и да е санитарни условия. На дюните на плажа също не става, поради конфликт със закона и т.н. Управниците на Приморско очевидно нямат никаква представа от туризъм и дългосрочни икономически стратегии за района. Те си позволиха да издадат една камара строителни разрешителни за огромни блокове които се построиха в стил "Слънчев бряг" до панорамния път и нито за секунда не помислиха как да запълнят празнината с къмпингуващите. Уверявам ви, че има няколко хиляди бивши соц граждани от Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Източна Гремания, които са прекарали незабравими ваканции в детството и младежките си години в ММЦ и околността, и които с готовност биха се върнали към спомените си, ако има поне едно европейско място за къмпинг до южния или северния плаж на Приморско. Разбира се всичко това важи не само за бившето курортно селище, а и за територията на цялата страна. Ще поживеем и ще видим дали някои от "селяните" ще се тресне по главата, сещайки се за колоната туристи сновяща в миналото по 4-5 месеца в годината /!!!/ между "Лес" и плажа на ММЦ..

Няма коментари:

Публикуване на коментар