КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 2 юни 2010 г.

"КРАДЦИ Върнете "Корал" на България !.."

На връх 2-ри ЮНИ, ден на Ботев, препубликувам постингът на toltec в блога на clubextreme.org, който много съдържателно предоставя конкретни данни за унищожението на един от най-хубавите български черноморски къмпинги - "Корал".. Всичко казано до сега от мен по темата за българските къмпинги се подтвърждава.. Хубавото е, че все пак някои хора в България милеят за природата и най-екологичния урабанизиран туризъм - къмпингът и искат да се противопоставят на неговото погубване. Затова, така както Христо Ботев преди 134 години се е вдигнал да освобождава българската земя от поробителя, така сега трябва обикновените граждани да преборят държавно-административната мафия и да сложат ред в страната си..

Изцяло подкрепям идеята за граждански протести и действия с цел запазването на територията на "Корал" като къмпинг или просто като последното "диво място на юг".. , също подкрепям принципната гражданска позиция за търсене на отговорност и възмездие на виновните относно погубеното българско Черноморие и български планини от презастрояването за "нуждите на туризма".. ще подкрепя и всяко гражданско движение с правилна европейска програма за възстановяване на екологиния образ на българската територия и в частност възстановяването на къмпинг туризма в България!

"КРАДЦИ Върнете "Корал" на България !
Държавата безсилна пред една шайка от местни феодали.
Submitted by toltec on Tue, 2010-05-25 21:31

Някога е имало едно чудно място наречено "Къмпинг Корал". Бил е един от най-големите къмпинги не само в България. Тук се е намирала и природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг Корал" под N 142.
Дотук свършва приказката.

Когато се прави земеразделянето "случайно" голяма част (около 130-200 дка) от пясъчните дюни не попадат в акта за изключителна държавна собственост N 675 за морски плаж "Лозенец-Кумкашла". Актът е от 09.10.2001 г.
Целенасочено всички документи за къмпинг Корал изчезват и започва тоталното му разграбване. Кабели, бани, тоалетни, цистерни и всичко друго е изнесено.

През 2002 г. община Царево продава 130 декара на къмпинг Корал само за 7$ кв/м. като държавата е ощетена с милиони. Областния управител Иван Витанов завежда дело срещу общината и го печели, община Царево обжалва на по-горна инстанция и печели делото! Тричленка на ВАС отхвърля жалбата на областния управител Иван Витанов и магистратите в замяна се сдобиват с терен над малкия южен плаж "Тарфа" от 2250 кв/м в края на 2004 г. срещу скромната сума от 40000 лева или 8,5 евро на квадратен метър при пазарна цена до 200 евро за този момент, продаден им любезно от община Царево. "Диана комерс 1" изгражда хотела на административните съдии за 3 166 871 лв. Тричленката на ВАС след това за малко да заличи и парк Странджа по жалба на кмета на Царево Петко Арнаудов... През 2008 г. се активира свлачището, на което се намира магистратския хотел - МРРБ дава още 2 милиона за укрепителни дейности... Но да се върнем на Корал.

На 11 август 2003 г. със заповед № РД-1030 министъра на околната среда и водите ЗАЛИЧАВА от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, поради "необратимо увреждане на
местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му". Вероятно циганския електорат за гласуване е бил помолен да го изкорени.

Следва продаване на вече "частните" имоти, докато стигаме до 2008 г. когато започват първите екологични агресии срещу мястото.

През м. юни 2008 г. фирма Понс без никакво строително разрешение, в разгара на сезона и в нарушение на кметска заповед за спиране на строителната дейност започва да строи трасе за митична канализация между Лозенец и к-г Юг. Шосето е изкопано нарочно от двете страни на пътя с изкопи по 7м дълбоки като сценария е да се ограничи достъпа по какъвто и да е начин до мястото и то да бъде унищожено.

По това време излиза възможноста плажа "Лозенец-Кумкашла" да се вземе под наем и тъй като МРРБ няма време дава това право на Община Царево. Следва конкурс който е истински фарс, защото след изтичане на последния срок за подаване на документи самата община подава документи от страна на "испанските собственици на частните имоти на Корал". В конкурса участва и друга страна, която по един или друг начин прави невъзможното и печели конкурса. Плажа е даден за стопанисване на една група приятели милеещи за природата. Тази група в бъдещето започва да пази това което е останало от Корал. Те спират и първото разкопаване на пътя през лятото на 2008-а.

През есента и зимата Понс започва да изгражда канализация и водпровод и пътя по неговите 5км е напълно унищожен. Изкопите са посредата и встрани от пътя и на места са дълбоки повече от 7м. На много места се налага и взривяване. Водопровода и канализацията са изпълнени без да са спазени редица норми - проверки и контрол няма. Изсечена е огромна гора от западната страна на пътя, която по общинско решение е превърната в сметище и депо. Сезирани са РИОС които се оказват безсилни.

През 2009-а достъпа до плажа е силно ограничен тъй като път не съществува. В следствие редица оплаквания от страна на наемателите на плажа пътя започва да се възстановява от Пътни Строежи Бургас, които полагат едва 1м широка настилка с минимална дебелина. Работниците ги е срам от това което правят но така им е наредено. Фирмата е сертифицирана по ISO, но е под-изпълнител на Понс.

Изкопите са направени, положени са тръби и заровени но най-скъпите съоръжения за водопровода и канализацията липсват или не са изградени. Това е като да се прави небостъргач на който основите и полвината от него липсва. Поредната измама със СМР-та и усвояване на средства.

През зимата на 2010 фирма Понс започва да изгражда т.н. "Помпена станция" като изкопава един огромен изкоп отзад в дюните и унищожава редица дървета. Дори и на 5 метра дълбочина излиза само пясък - каква земеделска земя е било - съдете сами. През пролетта на 2010 за една нощ багери на Понс (има свидетели) и е със знанието на кмета на с. Лозенец, изкопават огромни канали които дори на няколко места навлизат в плажа като нарушават държавната собственост. Идеята е да се отводни дупката за помпена станция и блатото отзад като се преместят на плажа.

Приятелите които опазват плажа обаче не спят и започват оплакване след оплакване като никой не им обръща внимание - кмета на Лозенец, кмета на Царево, РИОС... най-сетне BTV прави репортаж, който на 25 май 2010 г. се излъчва по новините. http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/304623083-Bageri_razoraha_plaj_kray_Lozenets.html

Репортажа е заснет за около 3 часа и в него са снимани и блатните кокичета които все още си растат... Тази история е разказана и там но е съкратена в репортажа.

Допълнителна информация (сега ми попадна):

(Чобанов БЛАГОДАРЯ!)


-- следва препечатка от блога на Чобанов, който здраво е захапал темата за беззаконията по Черноморието и по-специално далаверите на бездарния велможа на Царево - П.Арнаудов, който е очевидно "низко" образован и корумпиран човек --

"Реквием за гергьовско кокиче
03 May 2010

Асен Йорданов, Атанас Чобанов

Блатното кокиче, наричано още "гергьовско", е по-високо и по-едро от обикновеното кокиче. Цветът му е във форма на камбанка и издава силен аромат. Съдържа токсичен алкалоид, чийто екстракт има приложение във фармацевтичната промишленост. Расте в засенчени места и лонгозни гори.

Блатното кокиче е включено е в Червената книга като застрашено и популацията му в диво състояние намалява. Това личи и от заповедта, с която през 2003 г тогавашният заместник-министър на околната среда и водите Николай Куюмджиев заличава защитената територия и природна забележителност "Блатно кокиче" край плажа "Корал" "поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му".

Решението на заместник министъра от НДСВ е изключително изгодно за собственика на земите на първа линия до плажа, който се гласи да реализира мащабен инвестиционен проект - ваканционно селище. За целта фирмата инвеститор е придобила 130 декара общинска земя срещу 950000$. Скромната цена от 7$ на квадратен метър е постигната след интензивни преговори с общинарите в Царево и обещания за разкриване на 350 работни места, дарение във фонд "Благоустройство на територията" на общината и ангажимент за неустойки от 10000 лв на месец ако проектът не се реализира до 25 юли 2005 г.

Проектът не се реализира в договорения срок и съгласно договора към днешна дата община Царево има да получава от фирмата близо 1 млн. лева.

След като се сдобива с общинската земя инвеститорът изкупува и прилежащи терени покрай плажа. В периода 2006-2007 г. земята е препродадена на свързани фирми. Последният купувач на земята е испанската енергийна компания Ибердрола. Тя планира да построи комплекса "Корал Бийч Елит" с 2500 апартамента и афишира на сайта си инвестиция от 44,6 млн евро "за покупка на земя, инфраструктура, дизайн и одобрение на проекта, маркетингов и комуникационен план". Строителен изпълнител е същата фирма, която е закупила земята от общината през 2002 г по 7$ на квадратен метър

http://www.koralbeachelite.com/koralbeach/index_bulg.htm

На практика застрояването на все още девствения плаж не е започнало, въпреки обещанията то да бъде завършено през 2009 г. Прокарани са ток и вода, и е изкопан ров за бъдещата колекторно-помпена станция, който трябва да изтласка проектофекалиите от 2500 апартамента към пречиствателната станция в Лозенец. Изкопано е и ново русло за ручея, който преди е заблатявал бившата защитена територия с гергьовските кокичета.

Макар, че блатото им е пресъхнало и МОСВ ги е отписало, упоритите блатни кокичета са поникнали и тази година на Гергьовден. Белите им камбанки красят дори и грозния изоставен изкоп с неясно предназначение, който предизвестява пълното унищожаване на последния голям девствен плаж на юг от Китен.

Блатното кокиче и плажът "Корал" имат шанс да оцелеят ако се случи чудо и МОСВ се сети да ревизира премахването на защитената зона. Ако чудото подмине това диво и красиво място, на неговите приятели им остава да цитират класика: ...нека като жабите, кога им пресъхне блатото да прокълнем..."

Предстои също да видим дали прокуратурата, която е сезирана със сигнал N°14770/09 V от 28.04.2010 ще прояви интерес към преточените в частни джобове десетки милиони от препродажба на общинска земя купена на безценица. Да изясни въпроса дали община Царево си е потърсила пропуснатите ползи от инвеститора. Да се изясни също дали премахването на защитената зона от зам-министър Куюмджиев е обосновано или е обвързано със сложните имотни маневри с общинската земя и грандиозните строителни проекти.

Отговорите на тези въпроси вече са известни на всички, които се интересуват от случая, освен на институциите, които си пасуват. Вместо реквием за кокичето и плажа може би си струва да се разкаже подробно в отделна публикация как в отстраняването на препятствията пред развития морски туризъм в община Царево са се включили кметове и политици от всички цветове, които заедно са закопали трупа на скромното блатно кокиче през 2002-2003 г.

И днес всички заедно имат интерес аферата им с общинска земя за 45 млн евро никога да не бъде разкопана.


Заповед № РД-1030 от 11 август 2003 г. на министъра на околната среда и водите за заличаване от регистъра на защитените територии природната забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас:


ЗАПОВЕД № РД-1030

от 11 август 2003 г.

На основание чл. 42, ал. 5 във връзка с чл. 41, т. 1 и чл. 42,
ал. 4 от Закона за защитените територии поради необратимо увреждане на
местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му:

1. Заличавам от регистъра на защитените територии природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас, обявена със Заповед № 4051 от 29.ХII.1973 г. на министъра на горите и опазване на природната среда (ДВ, бр. 29 от 1974 г.) с площ от 0,5 ха и заведена в Държавния регистър на защитените територии
под № 142.

2. Промяната да се отрази в Държавния регистър на защитените
територии.

Зам. министър: Николай Куюмджиев"

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164939
http://www.atanas.fr/index.php?start=12



....

Оттук предлагам да започнем войната срещу цялото това беззаконие. Какво целим:

1. Да възстановим природната забележителност "Блатно Кокиче в къмпинг Корал".
2. Да помогнем на окаяната ни държава да си върне земята която шайка мошеници са откраднали и продали на безценица.
3. Да запазим мястото и плажа такива каквито винаги са били. Да възстановим къмпинг Корал.
4. Всички онея да си получат заслуженото.

Как да действаме:

Пригответе се. Съвсем скоро ще имаме дата за първата мащабна ЕКО АКЦИЯ на плажа.

25 май 2010 г, Корал."

http://www.clubextreme.org/node/345