КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 28 август 2012 г.

Убии бг къмпинга 3

Бавно и методично българското идилично къмпинг минало се заличава. Главните действащи лица са безскрупулни бивши комсомолски дейци и още по-безскрупулни настоящи "чиновници" прикриващи алчността на брутални политико-икономически кръгове..

"12 години след сделка Баневи развалят договор, за да спрат съдебен иск"

28.08.2012 10:55; 24 Часа


Името на известния бизнесмен Николай Банев излиза днес покрай съдебен спор на държавата с фирмата, стопанисвала множество култови къмпинги по Южното ни Черноморие.

През юли 2000 г. държавата се разделя с една от туристическите си фирми край морето - "Хелио-тур-с" АД, някога "Балкантурист" за Созопол. Първоначално са приватизирани 40%. Цената им по договор е 700 000 долара. За останалия дял от 40 на сто новият собственик получава право да го изкупи на същата цена - 11,40 долара на акция.

В активите на дружеството са къмпингите "Градина", "Каваци", "Златна рибка", "Веселие, "Черноморец", ресторанти, административни сгради и терени. Купувач е "Приват турист" ООД.

Днес приватизацията на едни от знаковите места по Южното Черноморие не е просто забравен полъх от времето на прехода. 12 г. след сделката държавата продължава да си търси парите от нея чрез битка в съда. През последните месеци проблемът ескалира дотам, че дългогодишният собственик се отказва от сделката, като обявява приватизационния договор за развален, научи "24 часа".

За апетитните имоти до момента държавата е получила 70 000 долара, обясниха от агенцията за приватизация. Според договора това са тези 10% от цената, които купувачът е трябвало да плати веднага след подписването му. Останалите 630 000 долара е трябвало да бъдат внесени на части чрез разсрочено плащане. От тях 60% е било предвидено да бъдат издължени с компенсаторки, а 252 000 долара в брой.

В течение на годините останалите 60% от капитала на дружеството са били изкупени от фирми, приближени на бизнесмена Николай Банев директно от министерството на икономиката, но не с парични вноски, а с компенсаторни бонове, показват още данните в приватизационното ведомство.

Преди 8 г. оттам завеждат дело заради неплатените 630 хил. долара. С натрупаните през годините лихви към момента държавата си търси около 1,7 млн. лв. Агенцията осъди "Приват турист" за неизпълнение на клаузите по договора, като спечели всички заведени дела, казаха от ведомството. Оттам обясниха, че събирането на неплатената сума може да стане само чрез продажба на имоти, останали като актив на купувача - длъжник "Приват турист" или на приватизираното дружество "Хелио-турс - с".

С промяна в закона за приватизация отпреди няколко години имуществата на раздържавените дружества също служат за обезпечение и удовлетворяване на претенциите на ведомството срещу неизправни купувачи.

За събиране на дълга на "Приват турист" към държавата са образувани две изпълнителни дела. Първоначално е нает държавен съдебен изпълнител, който обаче не предприел нищо. Преди няколко месеца със събиране на вземането се заема частен съдебен изпълнител, който обявява публична продан на част от къмпинг " Градина".

Според съобщението за това търгът е бил насрочен за май. Става въпрос за поземлен имот от 63,1 дка в местността Аклади чеири до Черноморец. Началната цена е 1,66 млн. лв. На търга се явява един купувач и го печели. От "Приват турист" обаче са оспорили продажбата в съда, а през юли той отхвърля жалбата. В момента тече срок за обжалване, обясниха от агенцията за приватизация.

Отделно в отговор на изпълнителните дела "Приват турист" обявява едностранно приватизационния договор за невалиден, а като обезпечение иска спирането им.

На 28 март тази година с нотариална покана, отправена до икономическото министерство и приватизационното ведомство, фирмата разваля договора. Тя претендира неизпълнение на ангажименти от страна на агенцията за приватизация.

Посочените причини за това са реституционните претенции срещу част от имота на "Хелио-тур-с" в комплекс "Каваци", както и определянето от районната дирекция на строителния контрол в Бургас на санитарния възел и снекбара там за незаконни и последвалото им събаряне.

Този мотив е несъстоятелен, тъй като купувачът е бил наясно с реституционните претенции от момента на сключване на договора, коментираха от агенцията за приватизация.

В комплекс "Каваци", който бил от 217 дка, на собственици били възстановени няколко имота. Това е станало през 2008 г., а 4 г. по-късно купувачът се сеща, че този факт може да му послужи като повод да попречи на държавата да си събере приватизационните вноски, казаха още от ведомството.

Оттам не приемат и твърденията за съборените постройки, тъй като те били ползвани повече от 12 години.

Развалянето на договора е невъзможно, като основната причина е, че няма как купувачът да обезщети държавата за това, че е ползвал 12 г. нейно имущество, без да плати, твърдят от агенцията. Освен това разтрогването на сделката не означавало автоматично връщане на недвижимите активи на държавата, а само на 40% от акциите на "Хелио-тур-с". В същото време в момента купувачът "Приват турист" държал едва 7,95% от акциите.

Според данните в Търговския регистър по 40 на сто в компанията имат "Русалка тур" ООД, "АКБ актив" АД, а 8,36 на сто са на "АКБ Корпорация". В публикуваните през юли отчети за 2009 г. и 2010 г. е посочено, че "Хелио-тур-с" притежава къмпингите "Градина", "Каваци", "Златна рибка", "Веселие", "Черноморец", ресторант "Смокините", складово стопанство в Созопол, терен от 3320 кв. м, във владение са 1500 от тях, административна сграда в Созопол, терен от 1850 дка, ресторант "Винарска изба" в Созопол. Дружеството разполага с 203 легла в базата си, 270 места за каравани и 250 за палатки. Капиталът му е 773 780 лв.

През 2007 г. "Хелио-тур-с" АД получи за 20 г. правата върху плажовете на къмпингите "Градина", "Каваците-юг", "Веселие" и "Черноморец". Концесията бе дадена без търг, защото компанията е ползвала прилежащите плажове към момента на откриване на процедурата за приватизация на дружеството, гласяха тогава мотивите на Министерския съвет.

Развръзката по спора се очаква през тази есен. Причината е подаден иск в Софийски градски съд, с който "Приват турист" иска разваляне на сделката с държавата и спиране на обезпечителните мерки върху активите. Т.нар. установителен иск е внесен и от "Хелио-тур-с", на 8 август съдът го отхвърля, тъй като приватизираната фирма няма правен интерес. За раглеждане е допуснат този на фирмата купувач "Приват турист". (24часа)

Собственици претендират за 100 дка от Каваците

Преди началото на сезона РДНСК-Бургас, събори три незаконни постройки в къмпинг "Каваците", собственост на фамилия Баневи.

Става въпрос за санитарен възел, открит бар и кръчма, които били вдигнати върху реституирани имоти. Мотивът на строителния контрол да пусне багерите бе, че те са вдигнати без сроителни разрешения върху земите на други собственици.

За терените в къмпинга 10 жители на Созопол водеха дела срещу "Приват инвест" и половината ги спечелиха на всички инстанции.

Местните оспорваха, че дружеството на Банев ги е наследило неправомерно при приватизацията на "Хелио-тур-с". Досега обаче собствениците все още не са влезли реално във владение на имотите си. Други пък пият по една студена вода, след като Върховният съд се произнася в полза на Банев.

Общо спорните терени са на площ от близо 100 дка, които местните жители бяха загубили при сделката за раздържавяване на "Хелио- тур- с". Тя бе подписана на 2 август 2000 г., когато Банев влезе във владение на къмпините "Каваците", "Смокини", "Тополите" и "Градина", които бяха в активите на държавното дружество.

12 години по-късно тогавашният управител на "Хелио-тур-с" Константин Палазов потвърди пред "24 часа", че наистина Банев тогава е платил само 10% от цената.

Сред собствениците, водили дела срещу бизнесмена за земите в "Каваците", е и бащата на Черната Златка от Бургас. Самата плеймейтка обвини чрез медиите олигарха за смъртта на родителя й, който се поболял от рак заради проточилите се дълги съдебни процедури.

Заради дългове на "Хелио-тур-с" тази пролет бяха продадени още две кръчми на Банев в Созопол, пак за покриване на борчове преди 2 години бизнесменът се раздели и с култовата механа в стар стил "Созопол". (24часа)
“Хелио-тур-с”: Какво е продала държавата? Ставащото е парадокс

Държавата, бързайки да продаде активи, не е догледала много от нещата. "Хелио-тур-с" се сблъсква с много парадокси, обясни директорът на компанията Блага Брайнова.

Ето какво каза тя по казуса:

"Хелио-тур-с" е акционерно дружество. "Приват турист" купува 40% от акциите. В него има и други акционери, включително физически лица. Ето защо "Хелио-тур-с" не може да отговаря за това, че "Приват турист" не е плащал вноските си.

През 2008 г. агенцията за приватизация запорира активи на "Хелио-тур-с". Би трябвало това да стане със запор на акции на "Приват турист". Обясниха ни, че законът е променен и могат да продават активи на приватизираното дружество. Това е неправомерно - активи на дружество да се запорират заради задължения на купувача.

"Приват турист" иска да разтрогне договора, защото се получава още един парадокс. При продажбата на 40% държавата гарантира, че дружеството ще може да развива дейността си. Впоследствие преди 2 г. се издават заповеди за cъбаряне на постройки в "Каваци". Сега се оказва, че били незаконни. Приватизацията е извършена кешово, купена е с актове за държавна собственост и изведнъж държавата се сеща да ни иска архитектурни проекти и книжа. Това лято бяха съборени 3-4 постройки. Това отново стана неправомерно. Държавата ни продава активи, прибира парите и после самата тя събаря това, което ни е продала. Това е парадокс - след време да ни каже, че продаденото е незаконно.

Освен това - в активите на дружеството има 679 декара земя, а в момента текат над 150 дела от реститути. Какво е продала държавата?, попита Брайнова.

Тя обясни още, че дружеството е продадено чрез масова приватизация - 50% акции на правоимащи, 40 на сто кешово.

Според нея, ако съдът отсъди договорът да бъде разтрогнат, няма нищо лошо държавата да стане акционер. Така тя ще отговаря за незаконните постройки и споровете с реститути. Според Брайнова има много въпросителни около обявения търг за къмпинг "Градина". Обезпечението върху продажбата паднало няколко часа преди самия търг. Още преди да е известно това пък, явилият се купувач бил внесъл 10% от цената. (24часа)

АКТИВИТЕ

488 декара са в активите на “Хелио-тур-с” АД към момента на приватизацията на дружеството. Най-много земя има комплекс "Каваци" - 217 дка. Оценката му е била 3,1 млн. лв.

Къмпинг "Черноморец" е бил 110 дка, оценени на 570 хил. лв. Следват къмпинг "Градина" с площ от 73 дка за 660 хил. лв., 58 декара са към къмпинг "Златна рибка", които са стрували 520 хил. лв.

В активите на дружеството са били включени и резиденция "Созопол", ресторантите "Винарска изба", "Механа" и "Хоризонт". Тяхната оценка е била 400 хил. лв.

"Хелио-тур-с" е имало и други по-малки обекти, показва още справка от агенцията за приватизация. През 2000 г., както и към момента, "Приват турист" е собственост на 11 физически лица, показват фирмените регистри. През 2010 г. дружеството е пререгистрирано служебно. Има капитал от 5010 лв. Към момента участието му в капитала на "Хелио-тур-с" АД е 7,95 процента.

Това е станало след увеличение на капитала с цел да се привлекат инвестиции, обясниха от "Хелио-тур-с".

"Леката кола – добрият приятел на екотуриста"

Къде вярно, къде не, статията на Диана, още веднъж лепи шамар на къмпинг порядките в България..

factor-bs.com
23.08.2012

В разгара на сезона, в средата на август лекия автомобил уютно се врязва в палатката на къмпингуващите по цялото протежение от Черноморец до Резово

„Изкарахме си чудесно в Созопол! Пет дни колата беше паркирана на сянка!”. Този цитат от стар роден виц донякъде показва важността на автомобила като основен инструмент за добро настроение и самочувствие на средностатистическия почиващ сънародник по морето.

Милата картинка на лека кола, обсадена от туристи продължава да доказва, че във всяка шега има доза истина, защото почитателите на еко туризъм така и не успяха да разберат, че леко и еко са различни неща и често нямат особена връзка по между си.

На не един къмпинг по Южното Черноморие, зад чиито граници обикновено изникват красиви, природни гледки, попадащи в защитени територии могат да бъдат видени паркирани в храсти и горски дебри леки автомобили. Колата дебне в засада от всяко старо дърво, което е обект на екотуриста.

Самата идея за екологична почивка сред природата някак естествено се завърта около моторното превозно средство, което освен че задължително трябва да бъде „на сянка” трябва да е и в непосредствена близост до опъната палатка, често на включен двигател и усилена музикална уредба за още по-силна връзка човек – природа.

В разгара на сезона, в средата на август лекия автомобил уютно се врязва в палатката на къмпингуващите по цялото протежение от Черноморец до Резово.

Близо петте къмпинга, от които три разполагат с богат фонд от защитени територии зад гърба си, паркирането в природните резервати е естествена гледка.

Обикновено, след като екологичният турист приключи живата си среща с природата в горите около летовниците остават единствено найлонови торбички, тарелки и бирени бутилки и не на последно място следи от автомобилни гуми.

„Това е нечувана свинщина! Хората в къмпинг зоните плащат по 1600 лева годишно наем за каравана и поддържат територията около нея, а големите еколози с палатките, паркират на метри от къмпинга колите си, хвърлят, където им падне хранителни отпадъци и си заминават”, разказа 30-годишната Елеонора от Стара Загора, която вече трета година поддържа каравана в къмпинг „Делфин”. По думите й така наречените еколози, ползвали спокойно плажа, а после отпрашвали към гората, където трудно могат да бъдат хванати и разпъвали палатка.

Според други обаче имало още по-смели летовници, които практикували същия туризъм с кемпер. „Почивам на къмпинг „Юг”, но по пътя си до там не веднъж съм виждал хора, които поставят кемперите си, където им падне...в 21 век”, сподели друг 50-годишен мъж от Созопол.

Най-ярки впечателиня от свободните еколози остават за туристите, които системно плащат за почивка в къмпинг зоните.

„Абе стоим си ние с приятелите в гората, почиваме си и изведнъж зад гърба ни паркира кола, буквално на метър разстояние от главите ни. От него излиза една мадама и обяснява, че ще опъва палатка. Питам я защо точно до къмпинга, че и в гората на всичко отгоре, а пък тя искала, моля ви се, колата й да не се напичала от слънцето...ми паркирай я в гараж, ма, къде си тръгнала в горите да караш”, емоционално сподели Антон Райчев. Младежът е от Бургас и също традиционно ползва каравана под наем в района между Варвара и Синеморец.

От прекрасната гледка на отворените врати на автомобила и тарелката с кебапчета продължават да се възползват и анонимни почиващи край залива Вромос. Рехавите, силно опушени борчета там отдавна приютяват не само палотките, но и МПС-тата на феновете на морето.

Летовниците не искат да строят в защитени територии, може би не палят и огън в гората, но все пак оставят брутална следа от екотуризма върху живата природа, която няма да забрави височайшето им присъствие векове след като са си заминали с колата и храната.

Автор: Дияна Бедросян