КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 22 октомври 2011 г.

Краят и на къмпинг "Градина"!

Мутри трошат къмпинг „Градина”, Панайот Рейзи и хората му мълчат

Изпълнителният директор на "Хелио-тур-с" АД Блага Брайнова е безсилна пред багерите на бизнесмена Людмил Стойков. „Оправяйте се в съда” казали полицаите, а пред тях се събаряли оградите.

08 Октомври 2011, Събота Автор: Златка НИКОЛОВА снимки и видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Защо община Созопол хариза 39 декара в къмпинга за 64 лв. на кв. без да ги притежава на Людмил Стойков, питат от "Хелио-тур-с"

Близо 75 яки момчета с тежки строителни машини, наети от фирмата на Людмил Стойков „Градина” АД помляха в понеделник оградите на къмпинг Градина пред очите 7-8 слисани служители на "Хелио-тур-с", която е собственост на Николай Банев. Поредната саморазправа, в основата на която стои спорът около собствеността на златната земя на къмпинга, не е от вчера, но се случва 20 дена преди изборите и с абсолютното безхаберие на местната власт в Созопол (виж видеоматериала). Скандалът между двете компании продължава да се ожесточавас всяка година, но този път строителната механизация на пернишкия бизнесмен влезе в къмпинга и работниците му подготвят терена за строителство, видя екип на Бесове.бг.

Преди повече от 10 години "Хелио-тур-с" АД купи къмпинга след приватизационна сделка и притежава всички документи за собственост. Другата компания - "Градина" АД изникна през 2003 г. До 2008 г. община Созопол държеше в нея 25%, като участваше с апортна вноска от 39 дка земя. Останалият дял беше на "Дюни" АД, което участва с инвестиционни средства за изграждането на ново вилно селище. Управител на "Градина" АД е Людмил Стойков, който притежава ваканционно селище "Дюни" и пернишкото дружество за търговия с метали "Ладимекс".

През ноември 2008 година общинският съвет на Созопол взе решение да хариза златните 39 декара на къмпинг Градина на Людмил Стойков за 64 лева на квадратен метър като продаде апортната си вноска. „Знаете пазарната оценка на имота, поне 150 евро на квадратен метър е! Все пак това е къмпинг „Градина”!, възмутено коментира Блага Брайнова, изпълнителен директор на "Хелио-тур-с". Според нея Людмил Стойков продължава да има безапелационната протекция на община Созопол.

Акцията организирана от Людмил Стойков в понеделник не възмутила общинските полицаи. Служителите на реда в деня на саморазправата казали простичко „Оправяйте се в съда”. Блага Брайнова разказа още, че 20 дена по-рано камион „Мерцедес”, собственост на „Градина” АД се блъснал в оградата на "Хелио-тур-с" като се опитал да я събори. Тогава общинска полиция задължила двете страни да не използват силови методи да си решават законно проблемите и ги накарала да се подпишат. Въпреки това от „Градина” АД вкарали с натиск строителните машини в къмпинга, които работят ежедневно. „Явно собственикът на дружеството има солидно политическо лоби и не се притеснява, че нахлува в чужди терени. Въпреки че сме писали десетки жалби срещу него в общината, до ден днешен кметът Панайот Рейзи не е реагирал. От както е създадено дружеството „Градина” АД, никой не е потърсил правата си в съда за да докаже собствеността на земята. Тези хора действат единствено чрез саморазправа с протекцията на местните политици, каза още Брайнова. От "Хелио-тур-с" са категорични, че те са собствениците на терена, т. к. имат нотариален акт за собственост общо на 75 декара от територията на къмпинг "Градина". Според тях поземлената комисия в Созопол неправилно е върнала през 2002 година парцела на общината, която по-късно решава да го продаде на Людмил Стойков.

besove.com

С всяка изминала година летният сезон се свива, а желаещите да почиват у нас намаляват

Немците анулират резервации в Слънчев бряг, разбрали, че октомври тук е скучен

Рекордно слаба заетост отчитат туроператори през октомври по морските ни курорти

12 Октомври 2011, Сряда
Автор: Златка НИКОЛОВА

С всяка изминала година летният сезон се свива, а желаещите да почиват у нас намаляват

Рекордно слаба заетост отчитат туроператори през октомври по морските ни курорти. С всяка изминала година летният сезон се свива, а желаещите да почиват у нас намаляват. В момента в Слънчев бряг работят около 2-3 хотела, малко повече са на Златни пясъци, коментира представителят на Алтурс и Чедок за страната ни Венцислав Танчев.

Тунизийските хотелиери вече предлагат 10% по-евтини пакети за следващото лято, алармира представителят за Алтурс за страната ни Венцислав Танчев.

В момента почиват основно немски туристи. Техни сънародници обаче са отказали резервации в последния момент, разбрали, че през октомври бизнесът по морето ни не работи и по курортите е пусто.

Според Танчев скъсяването на сезона по морето е необратима тенденция. Повечето магазини, аткракциони и заведения по морските ни курорти са ударили ключа преди края на миналия месец. Така и малкото дошли в страната ни туристи остават разочаровани, а някои от тях не се връщат повече по Черноморието ни.

Приходите през това лято са значително повече спрямо сезона от 2010 година. В същото време редица разходи като електроенергия, туристически данък, заплати, горива са се покачили. Така за много хотелиери и туроператори печалбата от дейността няма да е по-висока от миналогодишната, категоричен е Танчев.

Както Бесове.бг писа, за първа година отчитаме истински бум на ирански туристи. Първите летовници от Иран са дошли през средата на юни, а последните са отлетели през септември.

Според представителя на „Алтурс“ и „Чедок“ в страната ни Венцислав Танчев този екзотичен пазар се налага все повече у нас и бележи ръст това лято. Цените на пакетите, които заплащат иранските туристи, са с 20-30% по-високи от тези на другите летовници.

В средата на ноември започват записванията на немски пазар за следващата година. Много хотелиери са запалили нивата на пакетите от това лято, други обаче са вдигнали цените от 2-3% до 4-5%.

Каква ще бъде картината през следващото лято зависи и от ситуацията в Тунис.

„Тунис като дестинация ни е основен конкурент. Събитията там отдръпнаха много немски туристи през това лято, които избраха България за морска почивка. В момента страстите там се успокояват, а тунизийските хотелиери вече предлагат пакети с 10% по-ниски цени”, каза още Танчев.
В категории: Бизнес
besove.com