КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 16 май 2010 г.

Цени на къмпинг Porta del Sol в Германия

Понеже цената от 5000лв на "Градина" наистина фрапира, позволявам си да препубликувам цените на къмпинг Porta del Sol до Грьомиц в Германия на Балтийско море. Преди време ви показах друг къмпинг в близост - Ostsee. Вижте годишната цена на парцел от 80-100 квадратни метра - 1035 Евро, която е за разполагане на каравана или палатка с до 4 човека пребиваване, плюс една кола... за срок от 1-ви април до 31-ви октомври !!!

Обещавам ви, че освен преминаващи за Гърция и Турция в България на къмпинг германци няма да дойдат..

Unsere Preise im Überblick
Jahresplätze (Saisonzeit 01. April - 31. Oktober)
Preis in €
für 1 Familie bis 4 Personen und 1 PKW


Platzgrösse bis 80 m² 935,00
Platzgrösse 80 - 100 m² 1035,00
Platzgrösse über 100 m² (je 10 m²) 70,00

Zusatzperson je Erw. 50,00
Zusatzperson je Kind 25,00
Hund 30,00
Anschlussgebühr für Strom 40,00
je verbrauchte kW/h 0,40
Platz mit Wasseranschluss 75,00
Duschpauschale 75,00
Müllpauschale 20,00
Winterabstellplatz für Wohnwagen 77,00

Feriencamping
Tagespreise


Standplatzgebühr (inkl. Wohnwagen) 15,00
Motorcaravan 15,00
Kleines Zelt (bis 2 Pers.) 12,00
Großes Zelt (ab 3 Pers.) 14,00
jede Person 5,00
Kinder 3 bis 14 Jahre 3,50
Tagesbesucher 2,00
Hunde 2,00
PKW 2,50
Boote 2,00
Stromkostenpauschale pro Tag 2,00
Müllpauschale pro Tag 1,00
Kurtaxe Nebensaison pro Tag 1,50
Kurtaxe Hauptsaison pro Tag 2,80

Sparpreise vom 01.04. - 21.05. und 16.09. - 31.10.

2 Pers., Standplatz, inkl. Strom und Müll 20,00
4 Pers., Standplatz, inkl. Strom und Müll 25,00
Alle Preise inkl. Mwst.und Warmwasser

Къмпинг "Градина" без достъп до плаж

Най-големият морски къмпинг е отграден от плажа с бетонни колчета. Преди началото на сезона строителното министерство взе мерки да защити държавната плажна ивица от незаконното й ползване от къмпинг "Градина".

Къмпинг "Градина" чака първите каравани след 20 дни. Летовниците вече са предплатили таксите си, а още не е сигурно къде ще се разположат. Миналата седмица държавата е оградила морския плаж. Колчетата показват, че къмпингът навлиза в ивицата, където не могат да се слагат каравани.

„Ако на някой му бъде поискана такава такса, да знае, че това е абсолютно незаконно към днешна дата. Това е самоуправство върху чужд имот”, каза Милен Топалов, дирекция „Концесии” в МРРБ.

Такова трасиране е правено и минали години, но с дървени колчета. Знаци били изместени, унищожени и на практика не се знае до къде е границата на морския плаж. Според собствениците на къмпинга, няма основание за притеснения.

Какво да направим като к-г Градина е разположен в непосредствена близост до плажа?! Това не хотел, все пак ние отдаваме открито място под слънцето - земя, която има някакви граници, не е задължително те да бъдат фиксирани както например хотелска стая номер 1”, каза Евгения Банева, собственик на къмпинга.

За заклетите къмпингари годината започна с новината за рязък скок на цените. Таксата за сезон на първа линия стана 5000 лева. Въпреки опасните елтабла и мизерните бани.

Същите душове от 18 години, отбелязва Кирил Даскалов, къмпингар. Фирмата обяснява липсата на инвестиции с факта, че от 10 години не може да получи земята под къмпинга. За този сезон тя обещава 80 нови контакти за електричество.

„Това е най важното, от другите неща може и да не умреш, но тока си убива както и да го гледаме”, коментира Кирил Даскалов.

Ако никой не се яви на обявения търг, и този сезон самият плаж пред къмпинга ще остане без спасители. Евгения Банева намира, че 115 хиляди лева е непосилен наем за плажа.

„Дори приходите от „Градина” чисто като туристическа услуга са по-малко от концесията и практически ние трябва да работим на абсолютно на пълна загуба и то доста голяма, казва Банева.

В конфликта между държавата, собствениците и къмпингарите единственият пункт, по който не се спори е, че "Градина" е изключително място за почивка.


Константин Караджов
btv.bg/news


Доста се чудих дали да коментирам жалките факти за определения в репортажа като "Най-големият морски къмпинг" в страната. Едно е ясно, всички страни са криви. Ако до скоро къмпингуващите на първа лининя на Градина се бяха разпищолевили почти до прибоя, то сега това вече няма да е възможно. Добре е известно, че за да застанеш на "първа линия" в предходните сезони трябваше някой от предишните къмпингуващи да умре.. Явано от сегашното правителство недолюбват Банев и компания и за разлика от предишните години са му вдигнали мерника. Самият той в лицето на Хелио турс с нищоправене от 10 години насам е на път да изтърве баницата на Градина. Фактически в "корпорацията" на Банев пари влизат явно само от къмпингите Градина и Каваци и за да се "пълнят дупките" на другите му разходи инвестиции в къмпингите няма.. Едно не могат да прозреят къмпингуващите на Градина, че ако не се вдигнат с петиции и други действия до година две, къмпинг на това място няма да има. На държавните чиновници не им пука за къмпинг туризма.. Който иска да види какъв е планът да отиде в администрацията на Созопол и да разгледа.. Просто на мястото на къмпинга ще мине "крайбрежен булевард" от който "многолюдните летовници" ще наблюдават изгрева.. Дрън-дрън... Българите са болни от бедност и вършат само глупости..