КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 5 ноември 2013 г.

Датчаните са най-щастливите хора в света

Още едно потвърждение, че българите са големи нещастници, всъщност едни от най-големите в света и със сигурност най-големите в Европа, е публикуваният по-рано тази годнина доклад на ООН за Световното щастие. В резюме материалът по-надолу преразказва съдържанието на доклада. Това което ще добавя аз е, че този доклад доказва, защо в България няма цивилизован къмпинг живот. Трябва да припомня, че по статистика над 40% от населението в Дания, страната с най-щастливите хора според изследването, прекарва лятната си ваканция на КЪМПИНГ!!!

Освен успеха на телевизионния сериал "The Killing" и победата на тазгодишното издание на популярния музикален конкурс Евровизия населението на Дания има едно нещо, което може спокойно да отпразнува: те са най-щастливите хора в света.

До подобен извод стига най-новото издание на Световния доклад за щастието (World Happiness Report), изготвен от Организацията на обединените нации (ООН), пише CNBC. Изследването се базира на мненията на експерти от разнообразни области като икономика, психология и статистика, които анализират благополучието на хората по целия свят.

Програмата на ООН за устойчиво развитие взема под внимание шест променливи при определянето на коефициента на щастие на една нация: брутният вътрешен продукт на глава от населението, продължителността на живота на хората, дали гражданите имат на кого да разчитат в случай на беда, възприятията на корупция, разпространението на благотворителността, както и свободата да се правят лични избори в живота. В доклада се посочва, че 75 на сто от международните различия в щастието може да се обяснят с тези променливи.

Въз основа на изготвените резултати стана ясно, че три от петте най-щастливи страни са скандинавски. Лидер в класацията е Дания, следвана от Норвегия, Швейцария, Холандия и Швеция.

Първата по големина икономика в света – САЩ, е класирана на 17-та позиция. Последните пет места в обхващащата 156 страни класация се заемат от Руанда, Бурунди, Централноафриканската република, Бенин и Того.

За съжаление докладът показва един тревожен факт, България е на 144-то място в тази класация за щастието. Едно място пред нея е Афганистан, а четири места по-назад е намиращатата се във фактическа война Сирия. Така България се оказва "най-нещастната" страна в Европа.

Джефри Сакс, съиздател на Световния доклад за щастието, заяви, че скандинавските страни се класират на много добри позиции във всичките шест ключови променливи, докато САЩ отстъпва във възприятията за корупция и продължителността на живота.

В доклада се посочва също, че през последната година качеството на живота се е подобрило най-много в Латинска Америка и Карибския басейн. Европейските страни, които бяха най-силно засегнатите от финансовата криза – Гърция, Испания, Португалия и Италия – пък са отчели най-чувствителни спадове и в щастието с оглед на продължаващата политическа и социална нестабилност.

Понижение на щастието се наблюдава и в Южна Азия, където въпреки икономическия растеж и по-голямата щедрост се забелязва съществено влошаване на социалното подпомагане и свободата на личния избор.

Щастието в целия свят е отчело покачване от 0,5 на сто в периода 2007-2012 г. Въпреки всичко това не е сериозна причина за оптимизъм, тъй като докладът определя този ръст като "незначителен".

По материал на Димитър Вучев / investor.bg

11.09.2013 21:37