КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

петък, 16 октомври 2009 г.

Созополско-административен къмпинг вандализъм

Препубликувам статията от Фактор, защото в нея ясно са написани част от имената на рушителите на адекватния туризъм и в частност на къмпинг туризма в Созополския край. Все си мислех, че човечетата ще се сепнат, ще прозрат къде е "истината и живота", но уви.. на бившите бедни селянчета сега им е паднало да задоволят алчността си.. строителството около и в мъртвия град Созопол ще продължи.. и местата за къмпинг вероятно ще изчезнат..

"Градина“ няма да става курорт засега
Съдът отряза временно Людмил Стойков и АКБ „Форес“ да застрояват къмпинга

На снимката:... Тук по Общия устройствен план на общината да бъде курортна зона с ниски параметри на застрояване. Търсените в последно време къмпинги за туризъм, обаче, не са предвидени в ОУП-а /!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????/

Ще строят ли Людмил Стойков и АКБ Форес на къмпинг „Градина“ или емблематичното място за поколения българи ще остане легендарният къмпинг за каравани, а пясъчната ивица най-чудесното място за плаж? Този въпрос стои отворен. Де юре засега там курорт няма да се строи, постанови административния съд в Бургас със свое решение от края на август. Тогава съдът обяви за нищожна заповедта на кмета на общината Панайот Рейзи за изменение на Подробния устройствен план за къмпинг „Градина“. Министерството на регионалното развитие и благоустройството обжалва изменението на плановете за зоната. Според предложението за нов Подробен устройствен план на землището се оформят два нови урегулирани поземлени имоти, като в единия е предвидено изграждането на сгради за отдих и курорт. В зона „А“ плътността на застрояване ще е 20%, височина -кота корниз 7 м, К инт. – 0, 5 , зелената площ 70%, като половината от нея трябва да е с дървесна растителност, за зона „Б” е предвидено плътността на застрояване да е 30%, височината на сградите 10 метра, зелената площ -50%. Собственик на бъдещия терен от 37 179 кв. м. Е „Градина“ АД.
Вторият имот ще бъде предвиден за улица, чийто собственик ще е община Созопол. Според съда обаче заповедта за УПИ-та е издадена по-късно от обявения срок, отделно е предвидено изменение на плана, преди да е влязъл в сила Общият устройствен план на общината.
„Заключението на вещото лице, че не се променя предназначението на земята, не се споделя от съда. До този момент теренът е предвиден за „къмпинг”, а с оспорения акт се предвижда негово урегулиране и застрояване в определени параметри, което до този момент не е било така. Поради тази причина съдът намира тези обструкции за неоснователни“, пише в решението на Административен съд-Бургас.
Според кмета на общината Панайот Рейзи обаче спирането на инвестиционните намерения е само временно, защото ПУП-овете могат да се коригират, а и плановете за строителство ще се съобразят с Общия устройствен план на общината, който се очаква да бъде в най-скоро време приет, той предвижда в района подобно застрояване.
„В момента няма да строят, защото ПУП-овете ни са стопирани, но това не означава, че няма да има изменение. По така поставените параметри Административният съд не ги одобрява и ги спира. Ще си направят корекции и ще започнат отново процедура“, заяви вчера Рейзи.
Според проекта на Общ устройствен план, който в момента чака одобрение в Министерството на околната среда и водите, е предвидено застрояване на къмпинга. Така че намеренията на Стойков и компания няма да бъдат стопирани да направят там курорт, заложени са ниски параметри и къмпингът попада в строителната част на терените. За земята там няма да се налага промяна предназначението й.
Според закона, ако не са отбелязани курортните зони в ОУП, не може да започне промяна предназначение на терените и бъдещо строителство.
Вече се работи на земите зад „Градина“, по стария път между Созопол и Черноморец и на юг от града над залива на „Каваци“. Собственик на къмпинг „Градина“ е „АКБ Форес“, общината има 40 дка в него заедно с „Дюни“ АД на Людмил Стойков, а собственост има и фирма на Васил Божков. Строителство в „Градина“, където е предвиден голям аквапарк, още не е започнало, но по време на обсъждането на ОУП-а кметът на Созопол твърдеше, че именно там „ще бъде нашият курортен комплекс Слънчев бряг, но много по-елитен, защото ще е с други параметри на застрояване“.
Така ивицата от Созопол до Черноморец ще се превърне в новия елитен вариант на Слънчев бряг, като се застрои с крайбрежни вили, аквапарк, три голф игрища и самолетна писта за малки чартърни и атракционни самолети. /!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????/ Голям е инвеститорският интерес и към близките острови Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, който до неотдавна бе военна база, но бившето правителство го даде за управление на Министерството на регионалното развитие. Според кмета Панайот Рейзи и главния архитект на общината Румен Александров застрояването ще е върху частни земеделски земи извън регулация и ще е от съвсем друг тип – не повече от 2-3-етажни къщи в стил туристически чифлик, наподобяващ малко френско шато, за да може общината да е пионер в развитието едновременно на земеделие, занаяти и туризъм. Повечето територии, които в ОУП не са предвидени за застрояване, всъщност са защитените и горски територии от държавния фонд, както и кариерата в Черноморец и хвостохранилището над залива Вромос, където има радиация.
До Нова година новият Общ устройствен план на общината сигурно ще бъде приет. „Не мисля, че ще има корекция или ако има – ще е нещо минимална“, заяви главният архитект на общината. След като МОСВ го предаде, се очаква да бъде разгледан на експертен съвет в МРРБ, където общината е получила уверение, че ще има пълно съдействие за приемането на плана."

Автор: Силвия ШАТЪРОВА
factor-bs.com
06.10.2009