КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 5 септември 2010 г.

Студената война срещу къмпинга в България

Почти отмина още един летен къмпинг сезон за българите. Голяма част предпочетоха да къмпингуват по дивашки на нерегламентирани за къмпинг места из страната, а друга твърде голяма част тръгна по света. Най-много къмпингуващи българи имаше в Гърция. Отчита се нарастване на къмпингуващи българи в Хърватска и в други централно европейски страни.

Точно в обратен ред обаче се развива къмпингуването в остатъците от съществуващите български къмпинги. Още от началото на сезона се забеляза засилена медийна агресия против култивираното къмпинг движение в България. Почти всички публикации за къмпингите в България са негативни и тенденциозни. Усети се и фактическия натиск на финансово-политическите кръгове върху медиите в страната със заглушаването на всички теми свързани с търсенето на отговорност от администрацията и предприемачите по повод унищожаването на къмпинг местата по морето.

Ужасното е, че финансово-политическите кръгове си позволяват да инвестират в цензура и борба със свободните публикации. Така малкото градивни критики престават да бъдат коректура на безумните глупости, които се раждат в туризма и всички останали сфери на живота в България буквално всяка минута.

Очевидно е смесването на интересите на бивши и настоящи управляващи. Двама от най-безкрупулните кметове на юг от Бургас са силно толерирани от сегашното правителство и в шумни акции, вместо да бъдат отстранени, им беше създаден позитивен ПиаР. Същевременно същите управници продължават да съдействат за разрухата на къмпинг плацовете на Градина север, Златна рибка юг, Каваците, Веселие, Оазис, Арапя, Нестинарка и т.н.

Междувременно действащите къмпинг останки на Смокиня и Каваци изнемогват от мизерия и нечистотия. Това важи и за всички останали къмпинги. Гръмките изказвания на разни светила в туризма как сезонът бил “много добър” се разбиват на прах само като се види първият опразнен уийкенд след пиковата седмица в началото на август /тогава електропреносната система на бургаско се срина поради претоварване следствие от малоумието на всички отговорни управляващи до сега/. По-празен плаж от към плажуващи на Каваците след средата на август не съм виждал. Защо ли!? Баровете, чадърите, буквално осраната вода и пясък са изгонили повечето хора. Презастояването и липсата на адекватни канализационни системи доведоха до неконтролирано доказано изпускане на огромно количества фекалии в морето по протежение на цялата крайбрежна ивица. Водата приличаше на места като бульон с лайна. Крахът е уникален и не виждам сила която да го поправи…

В рамките на частното отношение към къмпинга видях пълния порок на системата с толерирането на караваните “първа линия”. Факт е, че никъде по света този феномен не съществува. Формирането на ивицата “Баш Бара” със снобските отношения на пребиваващите просто ме отврати. Смятам да ви покажа псевдо къмпинга там в отделна статия.

Формирането на негативно отношение към къмпингуването беше осъществявано и с назидателните периодични статии за прекарването на отпуската на известни лица от телевизионния екран. Водещата Лора Крумова беше разтеглена на шестокръст от всевъзможни клюки, как живеела мизерно в караваната на приятеля си до Баш бара. Симпатичният артист Юлиян Вергов също беше клюкарстван многократно как прекарал цяло лято в караваната си на плажа на Смокиня. Най-странното е, че всичките жълти хроники показаха многократно в най-близък план циците на някаква девойка със съмнителна слава разхвърляла се на Каваците, но никой папарак не изкара снимки от къмпингуването на Лора и Юлиян.. И това си има обясненние.. пропагандата срещу култивирания къмпинг начин на живот е много добре планирана. Има неща които трябва да се показват, а за други само да се носи мълва..

Основната причина за анатемосването на къмпингите е, че терените които все още се заемат от нещастните подобия на къмпинги трябва най-скоростно да се опразнят и да отворят място на “великите” туристически амбиции на шепата хора нацепили нещастното 300 километрово българско крайбрежие на частни имения.

Почти съм сигурен, че скоро ще падне и публичната собственост на плажните ивици - тогава съвсем няма да има място за “старите къмпинги”.. какво е това, ако не “студена” война между хора с различни интереси..

Скоро ще ви опиша впечатленията си конкретно за всяко едно от посетените къмпинг места..