КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 29 март 2014 г.

Анти къмпинга

Всяка година поне в две масови кампании медиините олигархични машини прокарват анти къмпинг темата без всякакви скрупули. Тази година първата вълна негативен ПиаР започва в края на март. Тя подготвя тълпата, че ако не стане клиент на "бетона" няма да има къде да ходи. Но реалността е съвсем друга. Независимо от заплахите и липсата на култивирани места за къмпинг, хората имащи намерение да прекарат някой друг ден на палатка сред природата ще намерят начин. Гонени, криещи се и нарушаващи правилата и закона къмпингуващи винаги е имало и ще има. Още повече в днешното българско безпътие, където диващината е навред, не виждам какво ще попречи на няколко стотин неокъмпинг дивака да се разпънат по дерета, гори и плажове без да плащат и без да имат някакви урбанистични удобства. Кой го е грижа все пак..

Над 10 незаконни къмпинги на Юг


Над 10 са незаконните къмпинги по Южното Черноморие. Едно от най-популярните незаконни места за палаткаджии е местността между къмпингите Златна рибка и Градина. Около 800 метра е неохраняемата плажна ивица и тя е притегателно място за спортисти и сърфисти. Веднага след плажа започват дюни и борова горичка.

В Закона за устройство на територията няма определение какво е къмпинг, твърдят общинските съветници в Созопол. Те се надяват това да бъде променено, за да имат възможност да регламентират къмпингите на тяхна територия.

Пред bTV бившият концесионер на къмпинг Корал Атанас Русев, председателят на асоциация „Българско Черноморие” Димитър Канариев и актьорът Филип Аврамов спориха за това трябва ли да бъде прекратено незаконното къмпингуване. „Всяко къмпингуване извън обособените територии е незаконно. Много неща са притеснителни – опазване на природа, околна среда, хигиена”, заяви Канариев. По думите му около 2000 души плажуват нерегламентирано. На въпрос не замърсяват ли хотелите повече от къмпингарите, Канариев отговори, че при хотелите има третиране на отпадните води.

„Когато отидеш на къмпинг, си правиш тоалетна. След като си тръгнеш, все едно не си бил там. Боклуците винаги са от приходящи хора, ние чистим плажа редовно”, заяви Филип Аврамов, според когото отпадъците са на хора с барбекюта, които идват за малко и после, винаги оставят по нещо.

Според Атанас Русев къмпинг Корал бил разграбен целенасочено, земята запустяла. Възстановяването се оказало скъпа инвестиция. По думите на Русев човек не може да иде на нормален къмпинг в България, защото такъв няма.

Канариев поясни, че у нас има 20-тина действащи къмпинга. Свободното къмпингуване е забранено в редица страни, каза той. Филип Аврамов и Атанас Русев обаче казаха, че това е вярно. „Свободното къмпингуване в много страни е поощрено. Влязох в търсачка и написах вашите имена и вашата асоциация, която трябва да се казва „Гръцко Беломорие”, не „Българско Черноморие”.

Преследвате гръцки интереси. Работили сте в гръцото посолство, после в гръцка банка”, обърна се Русев към Канариев. Филип Аврамов пък попита Канариев с какво всъщност се занимава - с природа или с хората, които не си плащат за да спят на къмпинг. Канариев се оправда, че асоциацията му води диалог с общините. Диалогът с къмпингуващите обаче не му се получавал.


btvnews.bg
Петък, 28 Март 2014 09:28


Край на незаконните палатки

Граждански организации искат държавата да ограничи местата за отдих тип „цигански катун"


Край на незаконните къмпинги по морето, нацвъкани на когото където му скимне - без контейнери за смет, без елементарни условия за хигиена. За това масово настояват граждански сдружения по родното Черноморие. Идеята е държавата в лицето на екоминистерството да ограничи никненето всяко лято на „места за отдих" като цигански табуни.

„Търся безплатен къмпинг на морето, има ли място, дето да си разпъна палатката, без да плащам". „Има. Иди например на Шкорпиловци. Като отминеш ивицата с хотелите и бунгалата, в горичката всяко лято има такъв къмпинг. На пътя има и чешма, все пак човек да се поизмие. Много палатки една до друга под дърветата, туби с вода около тях, масички и столчета си сложили хората. Чудя се само къде ли ходят до тоалетна, но гора голяма...". Разговорът „търсене - предлагане" между двама е във форум в интернет.

Става въпрос за един от многото т.нар. нерегламентирани къмпинги у нас. Без изградена инфраструктура - път, вода, канализация, тоалетни, бани, сметосъбиране. „Затова е отпорът и на общините, и на местни неправителствени организации по крайбрежието ни. Настоява се държавата да направи проверка на всички незаконни къмпинги, да ги обяви и да ограничи достъпа до тях", коментира за „Всеки ден" общински съветник от морски курортен град. Според него само по Южното Черноморие има поне 10-12 места с голямо струпване на незаконно къмпингуващи. Без да се броят по-малки „свърталища", където палаткаджиите се самонастаняват на удобни за тях места, без значение чия собственост са.

Иракли между нос Емине и Обзор, заливът Вромос край Черноморец, Корал край Царево, Дуранкулашкото езеро, както и станалото много известно напоследък Кара дере при Бяла са най-големите незаконни къмпинги. Хиляди опъват палатки там всяко лято напълно безплатно, но и без каквито и да са хигиенни условия. Обикновено част от палатките са на самия плаж, а останалите - в частни имоти в близки до морето горички.
„Според общинските наредби туристите нямат право да са извън място, обособено като къмпинг", подсеща общинарят. Той разказва, че освен ползването на околностите за естествени нужди, се палят огньове, мият се тенджери и тигани в морето, закопават се боклуци в пясъка, ако изобщо се събират. Резултатът всяка есен са огромни бунища наоколо, натъпкани с пластмаса и какво ли още не.

Местният управник е категоричен, че освен че създават куп главоболия на общините, незаконните къмпинги са категорично рискови за зарази и епидемии. В момента обаче единственият законов начин за борба с незаконните къмпингари са местните наредби за обществения ред и сигурност. Община Созопол например е определила глоба от 500 до 5000 лв., но и там масово никнели палатки, където си пожелаели диво почиващите. А всеки опит за прилагане на закона обикновено завършвал с „екологични протести".

28.03.2014 21:15
Автор: Vsekiden.com

петък, 28 март 2014 г.

Община Приморско търси наемател за пустеещия от години къмпинг "Атлиман"

Новината е оптимистична. След като по-миналата година селяните от Китен прецакаха някаква фирма да използва останките от соц къмпинга, в следствие на което бунгалата и рецепцията бяха унищожени, последва злокобно затишие. Вариантите включваха промяна статута на парцела и ударното му застрояване, но явно здравият разум на принципалите в Приморско е надделял и къмпинг Атлиман може би ще продължи да съществува. В какъв формат предстои да видим. За сега информация няма.


Общината в Приморско ще обяви таен търг за отдаване под наем на пустеещия от години къмпинг "Атлиман" край Китен, решиха в петък градските съветници. Началната цена, от която ще тръгне наддаването, е 17 500 лв. без ДДС, а победителят ще ползва терена за десет години.


Бъдещият стопанин ще трябва да инвестира в подобряване състоянието на къщичките в къмпинга и да облагороди местността. С приходите от наем пък общината в Приморско ще си осигури допълнителни средства за подобряване целия облик в района на къмпинга, който е разположен край живописния широк и скалист плаж Атлиман.


След изтичането на срока на договора извършените подобрения ще останат в собственост на общината. До това решение на Общинския съвет се стигна след положителното становище на кметския съвет в Китен. Проведено бе и обществено обсъждане с населението и местният парламент получи пълна подкрепа от жителите на морското селище.

mediapool.bg
15:58 | 28.03.2014 |