КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

петък, 9 август 2013 г.

Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник

Какво "откритие" само.. добре е, че и някой български редактор се е усетил, че става дума за къмпинг на палатки..


Седмица къмпинг рестартира биологичния часовник

Една седмица къмпинг сред природата рестартира вътрешния ни биологичен часовник, твърдят изследователи. Те припомнят, че в модерния живот съществуват множество обстоятелства, които ни пречат да се наспиваме, пише Би Би Си. Такива фактори са постоянният живот на изкуствена светлина и намаленият досег на хората до слънцето.

Според учените електрифицирането от 30-те години на 20 век насам е променило естественото ни еволюционно развитие и ни е накарало да стоим будни по тъмно далеч по-дълго, отколкото е било природно заложено. Наблюдавайки нивата на хормона мелатонин в телата на доброволци, изложени на изкуствена и естествена светлина в града, наблюдателите стигат до заключението, че модерният живот е довел до около 2 часа закъснение във физиологичния ни часовник.

Учените са изследвали и група къмпингуващи за седмица в Колорадо, на които е била забранена употребата на фенерчета и електронни устройства. Хората са прекарали дните си, нощувайки в палатки сред зеленина. След престоя им е станало ясно, че вътрешният часовник на всеки от тях се е синхронизирал с изгрева и залеза на слънцето. По време на къмпинга те са били изложени на 400% повече слънчева светлина в сравнение с ежедневието им.

Авторите са съгласни, че не е възможно да излезем постоянно на палатки, но някои малки, простички промени в начина ни на живот могат да ни помогнат да се сдобием с ползите на съня под небето. Например, като започваме дните си с разходка в парка рано сутрин.

manager.bg
02.08.2013 12:24



Къмпинг за "сверяване" на биологичния часовник


Тялото има прекрасната способност да се самовъзстановява и саморегулира - достатъчно е да му позволим да го прави, да не му пречим и да се вслушваме в нуждите и желанията му.

Излагането на природна светлина на зазоряване и по залез помага за синхронизирането на вътрешния ни биологичен часовник и така лекува безсънието.

А електричеството, респективно изкуственото осветление, телевизорите, компютрите, смартфоните и други изобретения, ни откъсват все повече от естествения ни денонощен цикъл, който казва на организма кога е време за работа и кога за почивка.

Изложени сме на осветление до много по-късно през нощта, отколкото е нормално в природата.

Когато заспиваме лесно и спим спокойно и непробудно се събуждаме свежи и отпочинали.

Типът хора "сови", които са по-активни във втората половина на денонощието и имат трудност със заспиването, се повлияват особено добре от къмпингуването и освобождаването от "джаджите", с които обикновено прекарват вечерите си.

Спането в палатка за една седмица сред природата помага на "совите", излагайки се на естествения цикъл светлина-тъмнина, да заспиват по-лесно и да се чувстват много по-активни на сутринта.

Това сочат данните от ново изследване, проведено от Университета в Колорадо, САЩ и публикувано в списание "Current Biology".

За целта били проследени навиците за спане на осем възрастни, изложени на електрическо осветление у дома и на работното място.

След това те изследвали същите хора, след като прекарали една седмица на къмпинг в Колорадо само на слънчева светлина и лагерен огън.

При първия експеримент доброволците оставали будни до полунощ и се събуждали в 8 сутринта. Изследователите установили, че нивата на мелатонин, хормона на биологичния часовник, който регулира циклите на съня и събуждането, изостава с два часа, когато участниците се събуждат при излагане на изкуствено осветление. Откритието означава, че в модерната жизнена среда биологичната ни нощ продължава след времето ни за събуждане и това обяснява защо мнозина от нас се чувстват най-заспали в първите часове след събуждането сутрин.

Но след прекарването на известно време сред природата, биологичният часовник на доброволците наваксвал изоставането от два часа, въпреки че броят на часовете за почивка били същите.

Учените предлагат и други стратегии за по-добро синхронизиране на биологичния часовник и за свежо събуждане - разходка сутрин, седене до прозорец на работното място и разходка в обедната почивка, минимално изкуствено осветление вечер и изключване на компютрите и телевизорите.

БГНЕС