КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 28 септември 2010 г.

Впечатления от “къмпинг” ивицата на Каваците лято 2010

Първата ми мисъл когато чух данданията от “баровете” на плажа беше - “Ужас!”. Когато на сутринта видях натъпканата с чадъри и бутафорни бараки ивица просто допълних – “Кошмар!”.

Денят беше неделя, втората половина на “най-оборотния” за “туризъма” месец август, но плажът беше полу празен. Под “концесионните” чадъри осеяли пясъка от “Пионерския лагер” до “Мъртвешкия” неработещ хотел на мястото на “Веселие”, почти не се забелязваха плажуващи. Единствено струпване на летовници имаше в така наречените “свободни зони” – 2-3 пролуки от по 20-30 метра без платени чадъри между непрестанно дънещите безлюдни подобия на плажни заведения.. И това показва реалността.. Хората не искат този вид “концесионен плажен тероризъм”!

Падението в къмпинг пространствата между плажа и пътя е пълно. С тази статия нямам за цел да очерня собствениците и властите от които зависи контрола на “туристическия продукт”, а напълно обективно да дам представа на обществото каква е реалността, за да може по цивилизован начин да се поправят нещата.

“Каваците”, както писах по-рано е силно занемарен от новата управа на “Хелио турс”. Вероятно това се дължи не само на отсъствието на “Последния мохикан” - бившия директор на фирмата Жеко Калъчев, но и на предстоящото разпродаване на активите на дружеството от съдия изпълнител заради задължения на баневите фирми. Все пак къмпингът си беше още там с носталгията от преди 20 години..

От нацепения “Смокиня” позитивни думи тази година мога да кажа само за частта на “Форт.. не знам какво си..” Както се чу, бабата собственик и компания са спечелили делата заведени от Банев и ко с което са си отворили пътя за някои обновления. Освен двете хубави кръчми, на нейна територия са най-чистите пространства за палатки на пясъка, както и освежените малки бунгала.. Намиращите се в съседство безумия с “каравани под наем” просто няма да коментирам, защото това е върхът на мизерията и противоречи на всякакви човешки норми..

За съжаление “Смокиня” загива.. плацът под тополите е почти унищожен и окупиран от бракувани каравани, бунгалата трета линия са изличени, а останалите дори не приличат на бразилски бидон вили. Явно съм мазохист след като се навих да платя по 20 лв на ден за палатка + курортна такса, за да използвам “тоалетната и банята”.. Не съм придричив и гнуслив тип.. пътувайки съм минал през безброй бедняшки места по света, които дори не може да си представите, но не мога да приема разпада в “Смокиня”, пък и не само там в България . Показателно за низшата култура, както на собствениците на мястото, така и на къмпингуващите е неспособността да поддържат най-елементарна хигиена. Жалкият ремонт на старите смокински тоалетни и бани е довел до безумни гнусотии.. Независимо, че помещенията се заключват и в тях могат да влизат само регистрирани къмпингуващи, навалицата от нелегални съществува. Естествено лайната са навсякъде, а вонята на пикня, изпражнения и мърша от неизхвърлените кошчета с тоалетни хартийки, дамски превръзки и тампони е просто нетърпима… Циганката която “почиства” всъщност само симулира дейност. Най-фрапантно е състоянието на “баните”.. след частичното плочкосване на старите клетки, резултатът е в непрестанното изтичане на потребената вода в общия коридор, който се пълни като малък басейн. За да влезеш и излезеш от душовте просто трябва смело да прегазиш през лойната локва..

Ще ме попитате.. “Поне струваше ли си..” Заради носталгията, изгрева, гледката към морето, ярките звезди през ясните нощи и финния пясък ще кажа ДА, но за всичко останало категорично НЕ..

За “Веселие” просто ще останат само спомените..