КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 21 септември 2013 г.

Ревю на палатка Outwell Hawaii Reef 2011

Към ревюто "OUTWELL денят на супер палатките" публикувано на 30 юни 2011, четвъртък..

Коментар от Стефан Караянев на 13 декември 2012, 23:24

Част 1

Здравейте :)
Благодарение на този блог и в частност на surfer, вече две години съм собственик на една уникална палатка. Hawaii Reef-топ модела на датската фирма Outwell за 2011г. След два летни сезона с нея на българското черноморие или общо около 40 дни на слънце и дъжд мога да напиша няколко думи.

Ще започна от там, че през 2011г. в България тези палатки все още не се продаваха. Изборът ми за внос отвън падна в/у английския сайт: http://www.campingworld.co.uk Доставката от там до България стандартно е около 30 лири. При поръчки над 750 лири доставката до тук е безплатна и тъй като цената на палатката тогава беше 860 лири не плащах допълнително за транспорт. Палатката пристигна за около 10 дни. Комплекта включва: Сак с палатката (поли-памук)-32кг.; сак с рейки (стоманени)-24кг. Тогава уцелих и някаква промоция та в цената влязоха и платнище за под палатката и килим за основното помещение. С всяка палатка на Outwell идва и изтривалка, която специално на мен не ми върши никаква работа, но пък е забавен аксесоар ;) При товаренето на багажа имах известни притеснения дали това чудо заемащо половината от багажника на комбито няма да се окаже твърде голямо, но в крайна сметка успях да събера и други неща :) Предварително се бях подготвил с клипчета и снимки за разпъването на подобна палатка, но когато се стигна до "издигането" се оказа, че е по лесно от всички други палатки (мои и чужди) в чието разпъване съм участвал. Палатката е толкова мислена, че аз лично не мога да намеря нещо в конструкцията за което да се "захвана". Първо разпъване от двама човека за около 40мин.

Конструкция:
Всяка от рейките е маркирана с цвета на ухото, в което трябва да влезе. Отделните части на масивните рейки са са свързани със стоманена корда и метална пружина (изглеждат вечни). Има двойни обтягащи въжета от всяка страна на четирите основни рейки. В предната и задната част на палатката има по още две двойни обтягащи въжета. Изключително стабилната тунелна конструкция е подсилена с огромен общо 14 двойни въжета и неизброимо количество колчета.

Интериор:
Както се шегува жена ми: "две стаи, хол и кухня" :) Невероятно просторна и светла палатка. Огромните прозорци осигуряват светлина при по-мръчкаво време, а тъмните завеси спират слънчевите лъчи в ясните дни. Спалните са две. Една за трима и една за двама човека. Това, разбира се е според странните разбирания за обем на Outwell. За комфортно спане "голямата" спалня приютява двама възрастни, а "малката" две деца. Това е при положение, че ние сме сравнително дребни ;) Основното помещение е с добър обем. Има място за гардероб и маса с четири стола. В по-дъждовни дни може да приюти 4-5 деца. "Кухнята" е разположена в предния край на палатката. През нея е и един от входовете. Може да бъде изцяло затворена или доста отворена. Зависи от нуждите и времето.


13 декември 2012, 23:26

Част 2

Вентилация:
Освен двата входа, палатката разполага и с чудесен набор от вентилационни отвори. Всеки от тях е направен така, че а може да бъде използван и при дъжд. Според външната температура и посоката на вятъра може да избирате от коя страна да творите и от коя да затворите. Неудобството е, че боравенето с вентилационните отвори става само от външната страна. Трябваше ми малко време (2-3 дни) за да свикна кога да отварям и кога да затварям, но като се научих всичко си дойде на мястото :)

Слънце:
Благодарение на материята от поли-памук и светлия си цвят палатката позволява престой В нея и в най големите летни жеги. А ако сте я разположили някъде на сянка ще можете да се насладите дори и на прохлада.

Дъжд:
Тук всичко е перфектно. Безсмислено е да казвам, че течове няма! И капки няма ;) Широките "поли" в основата отвеждат водата далеч от дъното и.

Вятър:
Не знам! Не ме е хващал вятър, който да си заслужава да коментирам. Но както вече написах, конструкцията е толкова стабилна, че ще трябва повече от силен вятър, за да я наруши.

Екстри:
1.Оранжев цвят (за цялата Sun Collection на Outwell). Това, (както е писал и surfer в един от коментарите си) не влияе чак толкова пагубно на плата.
2.Мрежи против комари на всеки от двата входа, както и на двете спални, също и на всички вентилационни отвори.
3.Стена-врата м/у основното помещение и "кухнята". Тази стена може да бъде отворена или затворена, както изцяло, така и на половина.
4.Много джобове за дребни вещи и тоалетни принадлежности в основното помещение и спалните.
5.Изцяло разкопчаващ се (с цип) под. Улеснява почистването!

Слабости:
Тук няма да включвам неща, като обем и тегло, защото когато поръчвах палатката тези неща ги знаех. Знаех и това, че това е палатка за по-дълги почивки. За събота и неделя не си заслужава разносването и разпъването. Искам обаче да споделя нещо което ме озадачи! Не знам дали е проблем, но палатката избеля още на втората седмица. Това естествено при постоянно слънце. От наситен оранжев цвят, сега е светло оранжева. След първоначалното избеляване обаче, процесът спря.

Hawaii Reef вече не се предлага, но има подходящи заместители в Sun Collection на Outwell. Фантастична семейна палатка за продължително къмпингуване. Препоръчвам ви я горещо!

п.п. Продуктите на Outwell вече се продават и в България от "интернет магазин" /бел.ред./ на страхотни млади хора, които ще направят всичко възможно, за да Ви бъдат полезни.

Поздрави
Стефан