КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 29 август 2009 г.

Парк Умаг, Истрия

На фона на предходната ми публикация за Каваците, тези кадри от Хърватска не смятам да ги коментирам..




четвъртък, 27 август 2009 г.

Някои смокинови моменти..

Темата за Смокиня и Каваците въобще, ми е много приятна и същевременно много болна..

Исторически погледнато мога да изпадна в положение на носталгия, но този път ще си спестя чувствата и ще се опитам да разгледам къмпинг съвремието. А то не е розово..

След като безметежните соц години се изпариха и настъпи "суровият капитализъм", нищо не подозиращите местни селяни решиха, че "това си е мое.." и сложиха край на къмпинг идилята в залива Каваци.

Към настоящия момент прилежащите земи след дюните са нацепени и притежавани от няколко собственици, които до един не влагат и стотинка в осъвременяване и облагородяване на останките от старите къмпинги "Каваци" и "Смокиня". Емблематичният къмпинг "Веселие" не го броим, защото не съществува.

Единственото запазено място е територията на къмпинг "Каваци", както вече писах, притежаван от "Хелио турс". "Каваци" е съхранен такъв какъвто беше по соц време. Всичко изглежда, като преди, включително рецепцията, ресторанта до плажа, дискотеката, мотела, алеите, къмпинг площите за палатки и каравани, сервизните помещения и бунгалата. През 2001-2002-ра "умните" реститути на земята южно от к-г "Каваците" нацепиха парцелите /пясъка!!!/ към "Смокиня" с няколко огради и по този вандалски начин обезобразиха естествения преход между двата къмпинга.

Фактически "Смокиня" беше завладяна от няколко "созополски" фамилии с чужбински връзки, които си поделиха жалките смокинови останки по "български". Сега в северната част властва "шефката" на измислената фирма "Форт Нокс" /!!??/, която си позволи да сравни дюните с плажа пред наследения и парцел. На нейната територия са две от добрите кръчми в къмпинга и малките соц бунгалца. "База Морген", както си е въобразил нейният наследник, малко по на юг, е ярък пример за българската "къмпинг порнография". Кретенът стоящ зад безумната идея, да събере дузина полуразпаднати стари каравани, да ги разхвърля под тополите в бившето корито на рекичката минаваща от там /което се наводнява при всеки малко по-силен дъжд!/ и да ги дава под наем, си мисли, че е постигнал върха в живота.. над него има още няколко селски идиота, които са се оградили и обявили за "къмпинг".. всичките те - без елементарни хигиенни условия..

Следват същинските останки с рецепцията на къмпинг "Смокиня". Сега са стопанисвани от безкрупулен тип, който за 10 години, през които се бие в гърдите, че управлява мястото, не е променил нищо.. До 2000 година, там всичко беше замряло и доста съхранено, но след това поради факта, че плажът на Каваците остана един от малкото запазени за безконтролно къмпингуване, всичко се разпадна.. тоалетните, душовете, бунгалата.. и то няма друго.. Не искам да му правя анализ и криминално разследване, но само с парите от наемите на ресторанта "при Поли" и "наркоманския магазин" зад него, гръцката дружинка можеше да превърне къмпинга си в рай..

Капакът на всичко са цените за къмпингуване.. уникално високи при липсата на нормални условия за живеене. Например на "Смокиня" цената на ден за палатка е 20 лева, а за каравана/кампер 25лв. + 0.6лв. курортна такса на човек + паркинг за колата. Най-смешна е цената на мизерните бунгала 2 легла-37лв, 3 легла-44лв, 4 легла-70лв /!?/ + паркинг за колата. И който не ги е виждал отвътре, ще му бъде много трудно да си представи за каква нищета става дума.. особено "тоалетната-баня"..

Прекрасният плаж, елементарно е даден за стопанисване на мутренски клон развиващ рекламна, охранителна и развлекателна дейност. На созоплочани явно не им пука, какво се случва на Каваците, защото по протежение на цялата ивица са наблъскани супер гадни бараки, чадъри и някакви подобия на плажни барове, които освен да отвращават състоятелния турист не произвеждат никакъв друг ефект..

Плажът и дюните са в трагично състояние, пълни с боклуци и екскременти /лайна за по-непридричивите../ и според мен това е сегашният символ на Каваците.. , а и на България. Сещате се за модернистичната инсталация на чешкия скулптор в Брюксел.. човекът още на времето е усетил за какво иде реч по българските земи..

За мен на Каваците в частност, кристализира същността на социално-икономическата криза в България.. Може да е пресилено, но когато се разгледа историята и последствията става ясно, що за сбъркан "модел" действа у нас. На Каваците ясно се вижда разделението на българите, които искат да живеят нормално според европейските принципи и стандарти, и другите булгаристанци, които не искат това да се случи, защото хаосът, мизерията и мърсотията е техният бит. За това, освен обикновените граждани на страната, са отговорни всички власт имащи, от първия до последния чиновник. На Каваците ясно се виждат схемите действащи в нещастната балканска държавичка - корупция до дупка, алчност, глупост, арогантна простотия и геноцид..

За последното много допринесе самата държавна администрация във всичките и измерения. Отговорни следва да се държат всички министри, зам министри, областни управители, кметове, заместниците им, заедно със съветниците и главните им архитекти.. Почти без изключение това важи за цяла България, но на Черноморието нещата са супер фрапиращи. Макар и с много недостатъци, собствениците на къмпингите "Каваци" и разпокъсания "Смокиня" са само върхът на айсберга смазващ туризма в България. По-страшни в случая са депутатите, които мотаха нарочно закона за Черноморието, всичките нива на изпълнителната власт и не на последно място правораздаването, което не само, че не правораздава, но и способства да се утвърждават нарушенията и очевидните безумия в България. Пример за това мое безсилно дърдорене е въздигнатият само за 2-3 месеца през зимата 2007/2008 бетонен мастодонт в най-южния край на плажа Каваци, върху част от територията на бившия къмпинг "Вселие". Публична тайна е как министърката на околната среда и водите, преди няколко години, е доведена на място и е подписала на крак, буквално !, решението да се извадят 1-2 декара от територията на защитената местност "нос Агалина" за да се направи проекта. Като "благодарност" тя е получила известния парцел и къща на нос "Колокита" северно от Каваци. В нейна помощ са действали тогавашната кметица на Созопол, младата главна архитектка, която също е уредена с къща до екс министърката и архитекта-лобист на бетонното безумие - шеф на архитектурния факултет на УАСГ, също отблагодарен с тлъста комисионна не за първи път.. За да се поприкрият историите е замесен и настоящият кмет на Созопол, тогава председател на общинския съвет в градчето, който вместо да пооправи нещата още повече ги влоши. С негова помощ и на новия "оправен" главен архитект, продължи урбанизирането с бетонни блокове на земеделските земи западно от панорамния път и презстрояването на созополските околности.

Та, така забърканата каша, всеки пожелал може да я види като отиде на място.. и, ако не от онези с чалгата, семките и мръсните боси крака в маркови джапанки ще разбере, че съм прав..

В края на краищата, Каваците бяха похарчени за 2-3 милиона, като обезлюден жилищен комплекс, а можеха да носят стотици милиони занапред, като къмпинг център..

вторник, 25 август 2009 г.

Къмпинг Канегра, Истрия, Хърватска

Ето още един FKK къмпинг на полуостров Истрия..

Канегра се намира в залива на Портороз, точно срещу него, на метри от границата със Словения. На десет километра южно е Умаг. Мястото е много уютно и с много чиста вода. Има всички удобства и цените са отлични. Пакетът за семейство, от двама възрастни, през септември е 14-15 евро на ден, без значение дали са с палатка или с кампер. С INF картата има -10%. Поради пренаселеността през юли и август, не ви препоръчвам това време за отсядане. Къмпингът и плажът са 100% натуристски.

Митичната колонка в действие..

© istraturist

неделя, 23 август 2009 г.

Хърватски къмпинги..

Това е къмпинг Стела Марис до Умаг, Истрия. Смятам, че всеки българин може да се засрами от това което вижда..

Подредено и чисто във всяко едно отношение. И как би могло да е друго, след като на полуострова ежегодно се изсипва половин Германия.. Защо ли в България не е така..

Санитарните помещения са винаги чисти и цветята никога не изсъхват!

Отляво виждате колонката за електро, водо, TV и интернет /!!!/ захранване. В основата й има и сифони за канал. Подобни колонки има в почти всеки къмпинг на територията на Истрия. До няколко години по стандарт с тях ще бъдат оборудвани и всички останали хърватски къмпинги.

© istraturist