КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 19 август 2009 г.

РАЯТ на КЪМПИНГ НАТУРИЗМА

Искам да ви покажа най-големия къмпинг център в Европа за натуристи, който се намира на полуостров Истрия в Хърватска. Всъщност ще видите от въздуха и двата FKK къмпинга разположени на северния и южния край на залива между Ровин и Врсар. Мащаба може да усетите и сами. Северният къмпинг Коверсада е по-известния в България, а южният Валалта е по-големият. Трябва да знаете, че само къмпинг Валалта е с територия и туристо-население, колкото село Приморско и Китен взети заедно!

И за да не се заблуждавате, какво представляват малките бели точици, ще ви кажа, че и на двете места има феноменално, за българските представи, къмпингуване с каравани и мотокаравани. Почти всички от тях са с опънати палаткови пристройки и повечето остават на място за през зимата.


На този приближен изглед може да видите носа на Валалта, който е отреден за каравани. Северно от него се вижда централната поляна за палатки, а отдясно на изток са бунгалата-вили зад които има още един пояс за каравани.

(c) Davbited

На снимката се вижда част от голямата поляна за палатки и яхт пристанището /!!!/ на къмпинга!

Къмпингите са отлично стопанисвани и условията лично за мен са великолепни. Като всеки FKK център може да се разхождате навсякъде голи.

Скоро ще сложа някои от фотографиите които имам и на двете места.

7 коментара:

  1. Здравейте, поздравления за блога и интересните статии. Мога ли да помоля за по-подробна информация за FKK къмпингите в Хърватска, и основно за плажната ивица. Повечето къмпинги, който откривам са със скалисти и каменисти плажове. Представените горе къмпинги изглеждат великолепно, дано и плажовете са пясъчни, с каквито ние българите сме свикнали. Близоста на Хърватска я прави чудесна алтернатива за FKK къмпиране. От друга страна, Франция разполага със според мен най-добрите къмпинги и плажове, но и километрите не са малко.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за добрите думи! Крайбрежието на Хърватска наистина е рай за натуризма в Европа. Не случайно натуризма е част от държавната стратегия за развитие въобще на туризма в страната, за разлика от плиткоумието в България. Като говорим за FKK къмпинги там, то те наистина са такива и на цялата им територия сте и се чувствате натуристи. По отношение на плажовете, действително пясъчните ивици, такива каквито сме свикнали да виждаме на българското Черноморие, са малко. Повечето натуристски центрове имат каменист бряг или изкуствено направени тераси за слънчевите бани. Ако обаче имате лодка /яхта/ може да използвате за натуризъм няколко стотин плажа по хърватските острови.

    Ще допълня след малко..

    ОтговорИзтриване
  3. Аз ви препоръчвам FKK къмпинг Бунчулука на остров Крк - провинция Кварнер, Хърватска, до курортното селище Башка. Ако се интересувате мога да ви обясня как да стигнете до там. Къмпингът е малък и изключително уютен. Посещава се предимно от немци. Плажът също е малък, има пясък и ситен бял чакъл. Заливчето гледа на юг и е оградено от варовиковите скали на Крк, което го прави още по-приказно място. Ако не искате да се припичате на пясъка, където юли и август е доста пренаселено, спокойно може да се разходите в югоизточна посока по скалите, където има още по-чудни местенца за гмуркане и слънчеви бани, включително няколко малки пясъчни плажа. Новите санитарни помещения на Бунчулука са направени като в 5 звезден спа център  само заради тях си заслужава да дадете по 4-5 евро на ден за човек през септември. За децата до 6 години е безплатно. Парцелът струва от 7 до 16 евро на ден в зависимост от размера и разположението. Аз ви препоръчвам плотовете между маслините. Къмпингът си има магазин, а в Башка има супермаркети.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за препоръката, определено Бунчулука ще е в шортлистата ни за лято 2011. До сега не сме почивали в Хърватска, но предвид факта, че е разположена северно спрямо България, може би август е по-добре от септември? Последните няколко години почиваме в Гърция и средата на септември ни е идеално като температура и на въздуха, и на водата. Живот и здраве лятото ще споделяме впечатления.

    ОтговорИзтриване
  5. В Хърватска винаги е хубаво! Климатично там септември е малко по хладен месец от август, но спрямо българските условия може да се каже, че е малко по-топло. Показателен е фактът, че морската вода сега до Умаг, Истрия е около 20 градуса, а тук вече е под 17. Това е, защото там няма това силно северно течение и неприятния североизточен вятър на Черноморието, който излиза при нас в края на август. Не случайно дори в Кварнер растат маслини. По принцип времето на цялото Адриатическо море е много умерено, лятото е с много приятни температури, които през юли и август рядко надвишават 30 градуса, а септември и октомври са с много тихи и топли дни. Аз препоръчвам винаги пред и след сезона не само заради по-ниските цени, но и заради спокойствието. През август по плажовете там се изсипва освен цял Загреб, но и половин, Германия, Чехия и Унгария.. Веднъж тръгнете ли към Адриатика няма да искате да се връщате..

    Вие къде летувате в Гърция?

    ОтговорИзтриване
  6. Да, не се бях замислял, че щом има маслинови горички, климата трябва да е по-мек от нашия независимо, че географски Хърватска е по-северно от България. По принцип съм съгласен с предимствата на летуването извън най-активния сезон, но май и юни водата не е достатъчно топла (с две деца на 3 и 4 години сме), а септември - за Гърция 100% е най-добрия избор, за Адриатика може би бих избрал края на август и малко от септември.
    За Гърция - почивали сме няколко пъти в къмпинг Талата, до с. Каламици - на самия нос на средния ръкав от Халкидики - Ситоня, а това лято бяхме в къмпинг Батис до Кавала. Ако предствалява интерес за блога, мога да споделя лични впечатления и от двете места, но може би темата "Раят на къмпинг натуризма" не е най-походящото място, въпреки, че на 10 мин. пеш от къмпинг Талата има страхотен нудистки плаж, за съжаление трудно достъпен по една козя пътечка (с две деца под мишница, чадъри, столчета, хладилна чанта, играчки, шнорхели и т.н. спускането по скалите си е изпитание). Иначе като условия, може би е най-добре да ги опиша под някоя от статиите ти за БГ къмпинг-реалността, поне да разберат някои хора, че къмпинг не е равнозначно на мизерия, мръсотия, простотия и т.н.

    ОтговорИзтриване
  7. За плаж септември на Адриатика е чудесно, октомври е хубаво за туристически обиколки, но морето също е хубаво. През октомври излизат хубави ветрове за уиндсърф и по принцип за ветроходство, а вълнението е умерено, не бурно като в Черно море.

    Ще се радвам да разкажете повече за къмпинг преживяванията си, ако имате Google профил може да поствате в този блог, само трябва да изпратите име и имейл.

    За моите гръцки къмпинг истории :) по нататък..

    ОтговорИзтриване