КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

неделя, 26 юни 2011 г.

ПАЛАТКИТЕ > ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ

На фона на предходната статия за супер палатките на Cabanon, този материал ще бъде за далече по-земни, за българските възможности, неща.

Започвам с въпроса на Веселин >

29 май 2011 13:18

Веселин

Здравейте, досега не съм си купувал палатка и сега ще ми е за първи път :D Четох насам-натам из нета какво ли не, но вместо нещата да започнат да се изясняват, станаха още по-объркващи. Това с водния стълб ми е ясно, колкото повече толкова по-добре, но не мога да си представя реално на колко интензивен и проливен дъжд, в съчетания с бурен вятър, се равнява този параметър. На колко проливен дъжд може да издържи палатка с воден стълб 2000мм? А 3000мм? Просто, гледайки характеристиките, не мога да си представя какво би се случило в реални условия. Доколко е важна дебелината на рейките и какво е нужно, за да се счупи рейка с дебелина 7мм, примерно? Трябва ми двуместна трисезонна палатка, ще си я ползвам предимно сам, не 1-2 пъти в годината, но поне веднъж месечно за по 1-2 дена, някъде по планините. Смятам да я нося в раница. Мн държа да пази от дъжд :D Харесаха ми тази [url]http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=436[/url] , тази [url]http://www.ex3m.bg/shop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1044&category_id=101[/url]
и тази
[url]http://www.sportdepot.bg/products/turizam-turistichesko-oborudvane/kamping/palatki/25817-palatka[/url]
Но изобщо не съм сигурен нито за марките, нито за нищо. Ако можете да ми предложите по-добра алтернатива, в рамките на тази или близка цена(не разполагам с мн средства), ще съм мн благодарен :lol:


Чудесно е все пак, че питаш, не са много хората, които се задълбочават в темата, но при твоите условия подобен подход към екипировката е задължителен и похвален.

В случая на Веселин, основното стагниращо условие е бюджета - около 100 лв. Тази сума за двуместна палатка, без претенции за дългогодишна вярност, е достатъчна. Но има и допълнително много важно условие - палатката е за туризъм с раница и то на планина! Тогава нещат стават леко сложни. За разлика от стандартния къмпинг, когато имаме урбанизирани места за отсядане или лагеруване в равнината или някъде около морето, планинските разпъвания са много динамични. Резките промени на времето, по-студения климат, възможните по-драматични валежи, са често срещани. Писах вече, кои са най-подходящите палатки за целта, но те са много скъпи. Писах и за евтините палатки, но те са непредвидими в критични условия. Тогава трябва да се намери компромисно решение. Какво е то.. отговор - евтина маркова палатка с допълнително осигуряване. Т.к. независимо от обявените милиметри на водоустойчивост, платовете и шевовете на евтините палатки могат в непредвиден момент да прокапят или тентата да се нацепи, задължително добавете в раницата един пакет с тънък полиетилен за бояджийски цели. Цената му е 2-5лв в зависимост от дебелината и квадратурата, и може да се купи във всеки по-голям хипермаркет или магазин за строителни и бояджийски материали. Теглото му е незначително 100-200 грама, но е спасителната сламка при скъсване на платнището или прокапване при порои. Относно, кога платът с 2-3-000 милиметра прокапва и кога 6..10-11мм рейки се чупят, при стандартните и евтини палатки няма точни статистики и правила. В общи линии, от опит ще ви кажа, че всичко в този сектор екипировка е случайност с много, "ако".. т.е. условия при които в края на краищата един модел от 20 лв може да бие по устойчивост друг за 100 и обратното.. Чист емпиризъм.

За конкретното питане на Веселин, ще отговоря, че най-подходяща палатка от цитираните, за неговите условия, е Zajo Basic 2. Словашката марка има отлични модели със задоволително производство в Китай. Моделът Basic 2 е светъл и по тази причина е подходящ и за плаж. Основно предимство пред всички останали е теглото! Обявените 2774 грама са много добър показател за хайкинг и трекинг. Ако не сте го преживявали, трябва да знаете, че при планински преходи и изкачване с раница всеки грам в екипировката е от значение. Колкото тя е по-лека, толкова повече сили имате, за да стигнете върха и да се върнете, друг е въпросът дали искате да се върнете.. Полиестерът на Zajo Basic 2 може да издържи и 5 сезона на планина, ако не се препича, но след това в някакъв момент сценарият предвижда употреба на спасителния найлон.


За другите два модела, добро мога да кажа само за Easy Camp'a, но той е много тежък за трекинг., ако обаче преходите са от автобуса до първата ливада в гората и тя става. За черното шотландско чудовище просто ще замълча. Разглеждайки какво се предлага още в сектора на двуместните палатки около 100 лв, трябва да отбележа още един модел на Zajo > Montana 2. По водоустойчиви характеристики тя е същата като Basic 2, но съдейки по дизайна на спалното и входа, заедно с цвета, заключавам, че тя е по-планинската от двете. Вентилацията е изнесена високо горе и има по-малка площ, което при студения планински климат дори и през лятото е за предпочитане. Пожелавам успех в покупката на "Заека" и щастливо използване сред красотите на България!


За всички останали темата с ПАЛАТКИТЕ > ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ е отворена! Заповядайте!

7 коментара:

  1. Здравейте! Благодаря Ви много за бързия отговор. Сега без съмнение ще се взема Зайо. Само едно нещо от коментара ви не ми зтана ясно. Казвате: "трябва да отбележа още един модел на Zajo > Montana 2. По водоустойчиви характеристики тя е същата като Basic 2, но съдейки по дизайна на спалното и входа, заедно с цвета, заключавам, че тя е по-планинската от двете. Вентилацията е изнесена високо горе и има по-малка площ, което при студения планински климат дори и през лятото е за предпочитане." Това, което не разбрах, е коя от двете е по-подходяща? :)) Това с пакета полиетилен е много полезно, но се чудя дали не е добра идея да си носим и резервна рейка?

    Веселин

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Веселин,
    Пак заповядай :)
    Ако ще използваш палатката за усилен трекинг и не само на планина, но и на море или някъде в ниските равнини, то категорично вземи Basic 2.

    Zajo > Montana 2 е преобладаващо палатка за по-студено време, забележи надлъжния начин на влизане и намалените габарити на входа и вентилацията, както и цвета. Единственият недостатък е, че тежи 3094 грама, което е 320 грама повече спрямо Basic 2, а това е доста при катерене! Но, може би, това допълнително тегло означава, че Montana 2 е по-здраво направена - има повече материал в плата, като дебелина или импрегнация, което значи, че би трябвало да е по-устойчива. Zajo > Montana 2 я има в магазини Ред Рок, които са и вносители на марката.

    Относно резервна рейка при трекинг, да може да имаш в комплекта на рейките и едно резервно парче, но не е задължително, за разлика от пакета с найлона /7 микрона, 4х5 метра > 1-2 лева/. Още веднъж ти пожелавам успех, а след като купиш и изпробваш палатката, ще бъде полезно, и за други читатели, да споделиш впечатленията си от модела тук! Поздрави, до скоро!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз лично бих препоръчал къмпинг палатка на марката - Coleman Sundom 3 или 4 места(Тя не е най-високия клас), но с нея преживях една нощ на Стената, тя успя да издържи въпреки проливния дъжд.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,
    Искам да ви помоля да разширите темата и за палатки над 100 лв. Какъв е според вас най-добрият избор за палатка за трекинг в планината в момента (2012) като съотношение цена/качество? Каква трисезонна палатка бихте ми препоръчали за 1 или 2 човека за 3 сезона за 2-3 дневни преходи в планината?

    ОтговорИзтриване
  5. За бих препоръчал палатка за 200 лв, защото в по надежна

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, бих искал да си купя семейна палатка за 3-4 души основно за летни морски къмпинги. Може ли някой да ми препоръча марка и модел като бюджета е около 300-400 лева.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Николай,
    Към настоящия момент от наличностите по българските магазини бих ти препоръчал семейната палатка ECLIPSE 500 на EASY CAMP. Предлага се от Спорт депо, намалена е почти на 300лв и може да се поръча през интернет. Моделът е полиестерен, но със светло синия си цвят е подходящ за задоволително разпъване на морски къмпинг. Да не забравяме, че EASY CAMP е и по-евтиния брат на OUTWELL. Успех!

    ОтговорИзтриване