КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 19 ноември 2014 г.

Луксозен къмпинг на Карадере!?

Първоначално се изненадах, дори си помислих, че някой е чел блога тук и после е рашил да го претвори в някоя схема, но.. в случая истината е много по-проста и много далече от моите въображения по случая с къмпинг на Карадере. Всъщност става дума за поредния прикрит опит на безкрупулната мафия да заграби и застрои едно от последните девствени места от бългорското Черноморие. За тези които не са си направили труда да прочетат, какво включва проектът за "Луксозен къмпинг" трябва да отбележа, че ми прилоша, когато разбрах за какво става дума, а то е, строеж на масивни вили от по ТРИ етажа с няколко стотин легла, атраккциони и цяла структура която да ги поддържа.., къде тук присъства "къмпинг" освен в името, просто нямам представа..

За сега бедствието се отлага, но с поредната мафиотско-полицейска власт бъдещето изглежда направо зловещо.



Строежът на луксозен къмпинг на Карадере се отлага засега

С решение от 15 октомври директорът на Районната инспекция по опазване на околната среда в Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението си по казуса "Карадере". С него инспекцията връща административното производство на етап уведомяване на компетентния орган по околна среда и засегнатото население. Така строителството на луксозен къмпинг ще бъде замразено, а решението за това тепърва ще се преразглежда.

Ден след изборите - на 6 октомври, от РИОСВ- Бургас обявиха, че строителството в местността е разрешено. Проблемът в случая е, че теренът попада в защитената екомрежа "Натура 2000" - "Камчийска планина". Зоната цели опазване на дивите птици. Другата зона, в която попада теренът, е защитената зона "Плаж Шкорпиловци", като в близост до нея има и зараждащи се подвижни дюни. За това според законите е задължително да има екологична оценка.

Още на 9 октомври екоминистърът Светлана Жекова констатира сериозни пропуски в първоначалното решение на Антоний Иванов, в което беше преценено да не се извършва ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере и изрази публичното си несъгласие с него.

Сега в мотивите си директорът на РИОСВ- Бургас посочва, че "поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка.

Иначе инвеститорът в къмпинга е фирмата "Макси І". Тя е собственост на Николай Илиев, синът му Стоян и Евгения Тотева. Николай Илиев е собственик на столичния комплекс "Макси" на бул. "Симеоновско шосе". Дружеството купи имота изключително изгодно през лятото от инвестиционният фонд The Black Sea Property Fund, който напусна страната. Според регистрите за 165.5 декара на първа линия на морето за имот в регулация "Макси І" е платила 1.66 млн. лева. Инвестиционният фонд купи имота преди пет години срещу 18.9 млн. лв. с планове да строи луксозен комплекс.

Банкеръ
четвъртък, 16. октомври 2014 - 15:46

Няма коментари:

Публикуване на коментар