КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

петък, 15 август 2014 г.

"Незаконни къмпинги превзеха морския бряг"

Точно в разгара на сезона за къмпинг отново виждам бруталната медийна война против къмпинга, като начин на живот. Препубликувам два от групата сатанизиращи материали, които още веднъж показват целенасочеността на кампанията да се очерни желанието на българите да ходят на къмпинг, бил той и дивашки. Причините са много и вече съм ги коментирал в предишни постове. В основата си случващото се е доказателство за огромната притегателна сила на къмпинг начина на живот и сбърканата българска реалност, която игнорира тази сила.


Истински бум на незаконни къмпинги има по Южното Черноморие през тази година. „Около Ахтопол, Силистар, Бутамята, Апаря и Варвара нелегално къмпингуващите наистина са много. Те не само замърсяват природата, но създават предпоставки за горски пожари”, призна Златин Димов от дирекцията по „Опазване обществен ред и околна среда” в Царево.Освен в тази община най-много незаконни биваци има в Приморско – край бившата резиденция „Перла”, в Созопол и на Иракли, пише "Монитор". Местната власт трудно се справя с нелегалното поставяне на палатки и каравани. Една от мерките е ограничаване на достъпа на автомобили до горичките, обясниха общинари.

Купонът тече с още по-голяма сила в нелегални биваци край по-недостъпните плажове и в лесовете край Лозенец и Варвара, а също и на други места в областта. Там палаткаджиите сами се справят с битовите условия и превръщат природата около тях в открит санитарен възел. Глобата от 50 до 150 лева не ги стряска.

Сред топ 10 на къмпингите у нас е този в Силистар, който отново не остана празен. Без значение, че удобствата се изчерпват с две бараки за баня и природата. Мястото е оградено и от години функционира като къмпинг, така се рекламира и в интернет. Десетките хора, които идват с палатки и каравани тук, са привлечени от уникалната природа, от близкия плаж и от ниските цени. Почиващите плащат за нощувките по 6 лева на човек и 4 лева за автомобил. Частникът, който прибира таксите, обаче не плаща нито данъци, нито туристическа такса. Частният земеделски имот не само не е регистриран като къмпинг, а дори попада в защитена местност и е част от Природен парк „Странджа”. „Знаем, че това не е къмпинг, води се паркинг, но на нас ни харесва, защото е евтино, горичката е приятна, плажът е страхотен – друго не ни трябва!”, коментира семейство от Благоевград.

Общината никога не е давала разрешение за развиване на туристическа дейност на това място. При проверката на инспектори от „Местни данъци и такси” се оказало, че собственика го няма, а по телефона обяснил на проверяващите, че къмпингарите са му приятели. Присъстващи пък твърдели, че не са му плащали. Наблизо друг частник прибира по 5 лева за паркинг. В него има поне 200 коли, а мястото е оградено с колове, които препречват останалите пътища. Оказва се, че екоинспекцията в Бургас е узаконила парадокса да се паркира в защитена зона. Туристи казаха, че дават пари, защото се страхуват, че нещо може да се случи с колите им, докато са на плажа. „Когато идват да проверяват общинските служители, махат колчетата, но после пак ги слагат”, разказаха стопаните на съседния плаж.

Истински райски кът за незаконните лагери е и местността Коросята край Ахтопол. В хаоса около доказването дали земята под бившите ведомствени станции е общинска, държавна или частна се е развил туризъм, от който очевидно добре се печели.

9 авг. 2014, 07:30 /БЛИЦ



Бум на незаконни къмпинги по морето

Истински бум на незаконни къмпинги по Южното Черноморие. Глобите са от 50 до 150 лв., но те не притесняват никого.

И през този сезон палатки и каравани са напълнили крайбрежието на залива Вромос край Черноморец. Въпреки забраната всяко лято тук изниква незаконен къмпинг.

В регламентираните къмпинги по родното Черноморие, дневният престой на каравана струва от 80 до 120 лв. Но има електричество, вода, тоалетни и удобства за почиващите. Много от туристите не могат да си позволят нито такива къмпинги, нито каквито и да е хотели.

Плажът Вромос официално е забранен за ползване от 4 години, заради измерена радиация на плажната ивица. За плажуващите обаче забрана за къмпингуване на държавна земя звучи абсурдно.

Контролните органи отдавна са се отказали да проверяват и съставят актове. Тук плажът не е охраняван, няма медицински пункт, но пък почивката е безплатна. Заради къмпингуващите местната община е принудена да постави постави контейнери за боклук. Тъй като количеството отпадъци за сезона не само са много, но и пръснати в гората.

Според почиващите, ако всеки почиства гората след пребиваването си, темата за незаконния къмпинг няма да бъде коментирана.

10.08.2014 | 19:59 / news7.bg




4 коментара:

  1. От онзи ден има една още по-страшна новина http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/08/31/2371831_nad_dvaiset_nezakonni_kumpinga_sa_prebroili_ot/

    Чудя се... в цяла Европа това е един от водещите начини за почивка. Къмпинг нощувките заемат около 30% дял. По крайбрежията на други държави къмпингите са през 10 км. Хотели - почти няма. А в България управляващите гледат да метнат на бранша черно покривало и да го потулят, за да не вземе някой да прави бизнес от къмпингуване. Съществуващите къмпинги по Черноморието страдат и са в окаяно състояние, защото местната власт не им дава възможност да инвестират и да ги обновяват. Постоянно има някакви спорове за земи, водят се дела, не се дават разрешения за обновяване на най-елементарите бунгала. И хората са принудени да дивакуват, защото е все тая дали ще отидеш на къмпинг и ще си платиш или ще отидеш на диво - условията са едни и същи.

    Толкова много статии за незаконни къмпинги имаше това лято. И като е очевидно, че има интерес към този начин на почивка, защо не го регулират, за да дадат възможност на предприемачите да инвестират и да го развиват. Едва ли тогава ще се оплакват, че е мръсно и че има незаконни къмпинги. Така и не мога да разбера защо властите правят всичко възможно да преградят пътя на хората, които искат да правят къмпинги и следователно - хората от нямане на цивилизовани къмпинги са принудени да дивакуват и ходят в Гърция. Ясно е, че бизнесът с хотелите приключи. Толкова пък да не умеят властващите да се адаптират към пазара...

    ..все някога ще дойде и нашето време. Поздравления за блога. Следя го от няколко години :) Продължавай в същия дух и дано скоро имаш повод да върнеш "Революцията".

    ОтговорИзтриване
  2. здравейте,
    само да вметна, че както БЛИЦ (източника на първата статия), така и news7.bg (източника на втората) са собственост на един и същ човек - преуспелия мъж на 33 (Д. Пеевски). Принципната позиция на неговите медии винаги е била силно против къмпингуването. Още през 2011г. в. Уикенд писаха как Лора Крумова мизерствала по плажовете. Е, оказа се, че летувала с кемпер, но в техните очи това си беше някаква мизерия. Лятото на 2013г. имаше напоително статии в Монитор за наркомани-нудисти.... няма да ви занимавам повече. Така че, цитираните две статии следват твърдо редакционната политика на пеевския медиен конгломерат.

    поздрави,
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Георги,
    Много си прав в коментара си. Но трябва да се запитаме, кой стои зад този медиен конгломерат, кой иска българите да са страхливи и да не се съпротивляват, защото тлъстият младеж е само една по-обемна кукла на конци.

    Аз вече имам конкретна теория, защо се ампутира къмпинг начина на живот в България!? Ще я обявя тук и после ще я пренеса в специален пост.


    Целта на унищожаването на култивирания къмпинг в България е само една - опитомяване и омаломощаване на непокорните българи. Следвайки логиката, виждаме, че най-демократичните страни по света /Германия, Дания, Франция../ имат и най-развит къмпинг начин наживот. Защото животът на къмпинг, на открито, е възможен само, ако човекът е способен да прояви смелост да се изправи срещу неудобствата в името на свободата, за всеки последното понятие има различен и определен от самия него смисъл. Когато човек не го е страх от стихиите е много по-лесно сам да определя начина си на живот и да се противопоставя на нещата които му пречат да живее нормално. Именно къмпинг начина на живот научава хората в съременноста да остояват собствените си желания, съобразявайки се с обществото около тях.

    Премахвайки този бунтарско-образователен фактор политико-икономическите кръгове властващи в България постигат много лесно основната си цел - несъпротивляващо се, страхливо и невежо общество, което приема за истина и рецепта за действие всяко подадено му през телевизора и другите масови медии нещо. Така на олигархията няма кой да и пречи, а малкото бунтуващи се свободомислещи хора лесно могат да бъдат посечени.

    Като цяло целта е постигната, България е превърната в изначално предписаната и роля - Транзитен коридор в предстоящата 3-та Световна война.

    ОтговорИзтриване
  4. Привет,
    Напълно съм съгласен с теб! Тъй като засягаш СЪЩИНАТА на проблема, най - приятелски те съветвам да изведеш твоята реплика като отделен пост. Според мен, тук вече става дума наистина за реално дефиниране на причините поради които къмпинг културата е премазана в България. Аз даже бих стигнал по-далеч - имам поне три примера в моя живот, когато примирението, оскотяването, оставането да се влачиш по течението ВИНАГИ е било съпътствано с отказ от къмпингуване. Оправдания и предлози много - остаряхме, не сме на по 15години, друго си да ти е студено питието и т.н., и т.н.
    Бих приключил с един лозунг, който засякох по време на демонстрация в САЩ:
    Нация състояща се от овце, винаги е управлявана от вълци и е собственост на свине.
    (Nation of sheep, is always ruled by wolves and owned by pigs.)

    поздрави,
    Георги М.

    ОтговорИзтриване