КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

понеделник, 26 август 2013 г.

Decathlon - шамар по френски

Шамар или плесница по френски е нещо елегантно, но и много унизително. В края на предстоящата седмица в София ще бъде открит първия и надявам се не единствения магазин за спортни стоки на френския търговски гигант Декатлон - Decathlon. С това си действие френската верига забива жесток удар на всички български търговци на спортни стоки. В момента правя анализ, на някой може да му прозвучи като реклама, но истината е, че аз реших на своя воля да пиша по въпроса, защото с навлизането на Декатлон в българската дивотия ще настъпи прелом.

За какво става дума, който е следил появата на шведския магазин за обзавеждане Ikea в София ще ме разбере по-лесно, Декатлон в същност ще е първия хипермаркет за спортни стоки в България, който ще окултури пазара и ще регулира безумията в ценовата политика и наличностите на конкуренцията в сектора за спортна екипировка. Декатлон освен, че държи много умерени цени на всички предлагани марки, но има и серия собствени продукти, които са с превъзходно качество, дизайн и цена. Тук ще кажа, че Декатлон е един сериозен играч в екипировката за къмпинг. До сега не съм обсъждал тяхната марка за палатки и къмпинг оборудване QUECHUA /Кечуа/, но е време да и обърна внимане. Разнообразието е толкова голямо, че с Quechua достойно и евтино може изцяло да се оборудавате, от облеклото, обувките, раницата, палатката до мебелировката и всичко останало за един красив, сигурен и приятен къмпинг ден. Ще се постарая да направя по-нататък едно ревю на култовите във Франция и средиземноморието Quechua палатки. Аз съм имал досег, още в зората на секудните палаткови конструкции, с един от първите Quechua AIR модели и впечатленията ми бяха приятни.

Като заключение ще кажа, че с нетърпение очаквам посещението ми в българския Декатлон, туко виж съм добавил някоя нова палатка в моята колекция..



PS.. допълнено на 30.08.2013г.

Не се сдържах и вчера привечер отидохме с жена ми до открития по-рано през деня Decathlon Витоша. Впечатленията ми са точно както Ви ги описах по-горе! Първото което ме изненада е, че в 19,30ч паркингът на магазина беше препълнен и нямаше места къде да се спре. След кратко изчакване паркирахме в периферията.

Посещението ни определено си заслужаваше, поради настроението което предизвика този макар и не голям по стандартите на Декатлон магазин. Хората бяха симпатични, от средната класа, била тя и не толкова явна в българската реалност, хора които рядко може да видиш просто ей така на улицата. Повечето от посетителите намираха нещо интересно. Пред всички каси имаше опашки, които приличаха на опашки в Карфур петък вечер. Това потвърди мнението ми в този постен пост. Аз такава навалица, като вчера не съм виждал в български магазин за спортна екипировка от времето на соца и опашките пред магазин Младост на Позитано в средата на 80-те, когато зареждаха нова стока!

В случая ще обърна внимание на къмпинг оборудването в хипермаркета, което действително си струва. Факт е, че към края на първия работен ден на Декатлон в България наличните AIR модели Quechua палатки бяха свършили, потвърди го и един от служителите в раздела за къмпинг. Интереса до 21ч, когато си тръгнахме /този ден магазина явно удължи работното време/, беше огромен. Експозицията на палатките е точно както в нормалните страни и всеки който поиска може да влезе в разпънатите на мекия мокет модели палатки и да полежи в тях. Аз за пореден път го направих :) На мен ми допадна секундната XXL, качествена палатка за 4-ри човека само за 300лв!!! Естествено и култовите двуместни модели също привличат окото.

За мен определно осветлението на Quechua много си заслужава, изчистен дизайн, качествена изработка на ниска цена, точно каквато е философията на френската верига. В общи линии в хипермаркета има от всичко по малко, за всеки. Като за начало е повече от обещаващо и въодушевяващо!

Пожелавам успех на крайно радушния младежки екип в първия български Декатлон!

10 коментара:

  1. За щастие за оказа, че Декатлон не забива плестница на българските търговци, а им повдига силно самочувствието.
    Цените на повечето неща Quechua са сходни с цените на ниския клас екипировка навсякъде, дори леко по-скъпи. Разнообразието го няма никакво - повечето стоки, налични в чуждите магазини у нас просто ги няма. А тези които ги има въобще не са чак толкова изгодни за цените си.
    В общи линии - много шум за нищо, празни рафтове и цени като в повечето магазини.

    ОтговорИзтриване
  2. Пуснах коментара на Lucy, не за да си противореча, а за потвърждение на тезите ми в този блог. Българите не искат да са европейци, те не са и ориенталци, имат свое верую, което се заключава в шопската философия.. , но няма да я цитирам, за да не Ви развалям настроението :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Още веднъж за Lucy Stamenova, явно шамара на Декатлон е истински, понеже се засяга личния интерес на свързания с нея

    Quechua Outlet
    https://plus.google.com/103530688574156848613/posts

    Ех, Декатлон, ех Франция.. :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Това, което се опитах да кажа, е че аз си го представях по съвсем различен начин, а попаднах в нещо средно между Илиянци и Лидл. Убедена съм, че в западния край на континента Декатлон изглежда точно така, както трябва.
    Другото е, че като цяло Декатлонските марки са нисък клас, подходящи за прохождащи в спортовете, а понеже има такива хора - нужно е да има и магазин за тях, така че добре дошли и у нас.

    п.с. наистина нищо общо нямам с quechua outlet, пази боже! Те са ме добавили в "кръговете" си, или както там му се казва.

    ОтговорИзтриване
  5. Ех Lucy, с твоите камъни по твоята глава :)

    На всеки запознат със света на спортната екипировка е ясно, че Декатлон е шир потреба, но ширпотреба по европейски. Нима не знаеш, че всички френски селяци пазаруват в декатлонските магазини, пазаруват и ушите им плющят.. и им е кеф. Аз се радвам, че този магазин го има и тук, защото счупи модела на спекулата, почакай да дойде зимата, а малко по-нататък и втория Декатлон, тогава ще стане още по-интересно!

    Иначе, хубаво момиче си, обичаш планината, но не се заяждай с французите! Успех :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Surfer & Lucy,
      Още е твърде рано да се правят изводи как ще се развие тази конкретна пазарна ниша след като на нашия хоризонт се е появил Декатлон. Мога да твърдя със сигурност, че на българските търговци ще им се стъжни настроението (а и други неща може да се случат :)
      Имал съм възможност да сравнявам цени и считам, че българския потребител плаща нечовешки високи цени и сега това ще се ограничи до голяма степен.
      За финал само ще кажа, че празните щандове подсказват изгодни покупки от твърде много клиенти за твърде кратко време....
      поздрави,
      Георги М.

      Изтриване
    2. P.S.
      Аз празни щандове в магазините за такива стоки, които са разположени между "Хладилника" и "Кошарите" в София никога не съм виждал!
      пак Георги М.

      Изтриване
  6. Благодаря Георги за точния коментар!
    Аз потвърждавам казаното от теб и отново подчертавам, че старта на Декатлон в България е действително ново начало на конкуренцията в търговията със "стоки за свободното време", както казват някои на спортната екипировка.. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Декатлон България - тъпаци Decathlon
    Поръчах 18 артикула по интернет от страницата им. На другия ден ми се обадиха от кол центъра, че не могат да доставят нито един. Жестоки тъпаци. Е, за кво ги държите в интернет магазина, като не може да дадете нито един. Та още веднъж - мнение Decathlon тъпаци.

    ОтговорИзтриване
  8. @ Hristian
    Излишна злоба без конкретни факти.

    Действително Интернет търговията не е силата на Декатлон, но от опита ми с доставките им в България не съм на твоето мнение. Обратно, без значение от дългите срокове за доставка при липса на наличност в страната, отношението и внимателното обслужване от българските декатлонски служители е много добро. Поръчвал съм вече няколко неща и винаги съм ги получавал.

    ОтговорИзтриване