КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 28 август 2012 г.

"Леката кола – добрият приятел на екотуриста"

Къде вярно, къде не, статията на Диана, още веднъж лепи шамар на къмпинг порядките в България..

factor-bs.com
23.08.2012

В разгара на сезона, в средата на август лекия автомобил уютно се врязва в палатката на къмпингуващите по цялото протежение от Черноморец до Резово

„Изкарахме си чудесно в Созопол! Пет дни колата беше паркирана на сянка!”. Този цитат от стар роден виц донякъде показва важността на автомобила като основен инструмент за добро настроение и самочувствие на средностатистическия почиващ сънародник по морето.

Милата картинка на лека кола, обсадена от туристи продължава да доказва, че във всяка шега има доза истина, защото почитателите на еко туризъм така и не успяха да разберат, че леко и еко са различни неща и често нямат особена връзка по между си.

На не един къмпинг по Южното Черноморие, зад чиито граници обикновено изникват красиви, природни гледки, попадащи в защитени територии могат да бъдат видени паркирани в храсти и горски дебри леки автомобили. Колата дебне в засада от всяко старо дърво, което е обект на екотуриста.

Самата идея за екологична почивка сред природата някак естествено се завърта около моторното превозно средство, което освен че задължително трябва да бъде „на сянка” трябва да е и в непосредствена близост до опъната палатка, често на включен двигател и усилена музикална уредба за още по-силна връзка човек – природа.

В разгара на сезона, в средата на август лекия автомобил уютно се врязва в палатката на къмпингуващите по цялото протежение от Черноморец до Резово.

Близо петте къмпинга, от които три разполагат с богат фонд от защитени територии зад гърба си, паркирането в природните резервати е естествена гледка.

Обикновено, след като екологичният турист приключи живата си среща с природата в горите около летовниците остават единствено найлонови торбички, тарелки и бирени бутилки и не на последно място следи от автомобилни гуми.

„Това е нечувана свинщина! Хората в къмпинг зоните плащат по 1600 лева годишно наем за каравана и поддържат територията около нея, а големите еколози с палатките, паркират на метри от къмпинга колите си, хвърлят, където им падне хранителни отпадъци и си заминават”, разказа 30-годишната Елеонора от Стара Загора, която вече трета година поддържа каравана в къмпинг „Делфин”. По думите й така наречените еколози, ползвали спокойно плажа, а после отпрашвали към гората, където трудно могат да бъдат хванати и разпъвали палатка.

Според други обаче имало още по-смели летовници, които практикували същия туризъм с кемпер. „Почивам на къмпинг „Юг”, но по пътя си до там не веднъж съм виждал хора, които поставят кемперите си, където им падне...в 21 век”, сподели друг 50-годишен мъж от Созопол.

Най-ярки впечателиня от свободните еколози остават за туристите, които системно плащат за почивка в къмпинг зоните.

„Абе стоим си ние с приятелите в гората, почиваме си и изведнъж зад гърба ни паркира кола, буквално на метър разстояние от главите ни. От него излиза една мадама и обяснява, че ще опъва палатка. Питам я защо точно до къмпинга, че и в гората на всичко отгоре, а пък тя искала, моля ви се, колата й да не се напичала от слънцето...ми паркирай я в гараж, ма, къде си тръгнала в горите да караш”, емоционално сподели Антон Райчев. Младежът е от Бургас и също традиционно ползва каравана под наем в района между Варвара и Синеморец.

От прекрасната гледка на отворените врати на автомобила и тарелката с кебапчета продължават да се възползват и анонимни почиващи край залива Вромос. Рехавите, силно опушени борчета там отдавна приютяват не само палотките, но и МПС-тата на феновете на морето.

Летовниците не искат да строят в защитени територии, може би не палят и огън в гората, но все пак оставят брутална следа от екотуризма върху живата природа, която няма да забрави височайшето им присъствие векове след като са си заминали с колата и храната.

Автор: Дияна Бедросян

Няма коментари:

Публикуване на коментар