КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 18 август 2012 г.

Селяните в Китен затриха къмпинг Атлиман

До днес не знаех каква е историята с ликвидирания къмпинг Атлиман до Китен. Явно съм пропуснал публикацията на Десант в края на миналата година, която разкрива поредното безумие с бившия уютен къмпинг. Ето как си е заминало още едно място за урбанизирано лагеруване до морето >


"Наши" докопаха плажа на „Атлиман“

desant.net/show-news/23588/
Новината е видяна 1532 пъти
Добавена на: 30.12.2011 14:04
Брой 137
Автор : Лалка Кипрова

Земите на „Атлиман“ са отдадени под наем на 200 пъти по-ниска цена от реалната им стойност

Малка и неизвестна фирмичка изненадващо се сдоби с терен от 13 декара на брега на морето в местността „Атлиман“ край Китен, за да си спретне там къмпинг. Апетитната сделка минала тихомълком часове, преди екскмета на Приморско Лиляна Димова (БСП) да сдаде поста на новоизбрания кмет Димитър Германов от ГЕРБ. Под документите стои нейният подпис, но тя не помни да е подписвала подобни книжа.

Не е поискала обаче и графологическа експертиза, щом се съмнява, че парафът е неин. Скандалът лъсва веднага след изборите, когато новата общинска администрация на Германов започва проверка на различни сделки с общинско имущество.

Хроника на един скандал
През април т.г. със заповед на екскмета на Приморско Лиляна Димова е открита тръжна процедура за отдаване под наем на къмпинг „Атлиман”. За терена е обявен търг с тайно наддаване, като началната цена е малко над 19 000 лева. Решението обаче не е обявено никъде, не е съгласувано и с Общинския съвет. За него не знаят и в Китен, където попадат въпросните територии.

В същото време кметицата е наясно, че е наложен и мораториум върху сделките с общинско имущество, а съгласно общия устройствен план на общината, на „Атлиман“ е предвиден строеж не на къмпинг, а на вилно селище. Всичко това се случва в същия момент, в който цяла България се тресе от скандала с бедните магистрати, а Димова реди гневни слова срещу предшественика си, дал им по втория начин терените.

На проведения все пак търг се явява само една единствена фирма – „Еверест“ ООД. Тя е собственост на 56-годишният Иван Иванов, 35-годишната му съпруга Русана Иванова и стоматоложката Иваничка Михалева. Регистрите сочат, че Иванов е съдружник и в „Ахелой Бг Ойл“, заедно с Гюльо Горанов, чиято жена Христина пък е съдружник с жената на Иванов Русана в „Аурора“ ООД.
Въпросният търг пропада, заради това, че се е явил само един кандидат, но след 15 дни е насрочено ново наддаване.

Разгневени от решението на кметицата близо двеста души се вдигат на бунт и заплашват да обявят гражданско неподчинение, ако тя не отмени заповедта си. Местното население е подкрепено и от общинските съветници, които дружно се противопоставят на сделката. Димова е принудена да отмени търга.

На 11 август т.г. обаче в кабинета й се случва нещо доста странно. Без знанието на обществеността и местния парламент, кметицата лично парафира заповед за отдаване на къмпинга под наем на „Еверест“ ООД за убийствено дългия срок от 10 години и смешната сума от 19 600 лева.

Никой няма представа какво е предизвикало 180-градусовият завой в позицията на Димова. Самата тя по-късно твърди, че изобщо не знае за съществуването на подобни книжа. На 24 август, малко преди изборите, докато кметицата е в отпуск, договорът е входиран в деловодството на Община Приморско, заедно с проекта за къмпинга и строително разрешение, подписано от временно изпълняващия длъжността главен архитект на Община Приморско Теодор Кьопчев, който от своя страна дава зелена светлина въз основата на одобрен проект от титулярния общински архитект Петко Гечев.

В същото време жители на Китен твърдят, че кандидатирайки се за втори мандат, Лиляна Димова е трупала дивиденти и е събирала гласоподаватели, именно заради решението си да отмени скандалния търг.

Далаверата щеше да остане незабелязана, ако превратностите на съдбата не бяха й сервирали неприятна загуба на местните избори. Точно 20 дни след встъпването си в длъжност новият кмет Димитър Германов прави ревизия на цялостната документация в общината и се натъква на скандалния договор при секретаря в деловодството.

В контракта, въпреки изричните разпоредби, не са вписани никакви основанията за отдаването на територията под наем. В цялото кметство не са намерени някакви тръжни книжа, каквито се изискват по закона за общинската собственост. Налице е само един хвърчащ договор, в който не е отразен нито начина за отдаване на имота, нито процедурата за това – чрез търг или конкурс.

Правистите са категорични, че документът не е юридически издържан, а екскметицата заявява, че изобщо не го е виждала. Когато той е изваден на бял свят, тя с изненада установява, че подписът е неин. И измисля оправданието, че най-вероятно договорът й е бил пробутан между многото други книжа, които е разписала, без да му е обърнала внимание.

Пред „Десант“ Лиляна Димова заяви, че сама е потърсила прокуратурата, щом научила за въпросния документ. „Ако е била заблудена, това е основание сделката да бъде отменена. Местният парламент има право да анулира договора и само на основание на това, че той нарушава решението на общинския съвет, с което е утвърден общия устройствен план на общината, предвиждащ изграждането на вилно селище, а не къмпинг в тази зона“ – коментира китенският кмет Атанас Петров.

Новият градоначалник на Приморско Димитър Германов вече е стопирал всички книжа по сделката и настоява договорът да бъде анулиран. Сега на ход е прокуратурата. Тя ще прецени дали сделката е сключена под масата, или в случая става въпрос за заговор срещу Лиляна Димова. „Измамена съм и опозорена. В общината имаше троянски кон", каза Димова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар