КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

понеделник, 30 юли 2012 г.

Къмпинг на море 2012

Няма съмнение, че най-предпочитаното място за къмпинг в България е на морето. Няма съмнение, че и диструкцията на българската къмпинг среда е факт. През 2012-та положението, за поредна година, е по-зле от преди. Изчезнали са още няколко култивирани места за лагеруване и са се напоявили дестки нови дивашки сборища на хора желаещи да са на море без да плащат.

Първото ми впечатление в средата на юли е пълен потрес от видяното на Каваци. Плажат е запълнен от безкрайно поле концесионни чадъри, дюните са осрани както никога до сега. Тополите на бившия къмпинг Смокиня са почти напълно изсечени, надробените части от бившите къмпинги Каваци-Смокиня са препълнени с разнебитени каравани, палатки няма и във въздуха се носи натрапчива смрад на пикня..

Златна Рибка е ликвидирана като къмпинг. Плажът на Градина е обиколен с шпалир снобски каравани първа линия. Окупират се дори и дюните на бункерите между Градина и Башбара. Крайбрежният път между Черноморец и Созопол е в безобразно състояние, дупките и прахта биха отказали дори и претръпнал състезател в ралито Париж-Дакар..

Плажът на Вромос и плаца на бившия къмпинг Черноморец, съответно над и под презастроеното селище Черноморец, са превърнати в незаконни къмпинг лагери с липса на каквито и да е санитарно-хигиенни условия за преживяване..

Дивашкото къмпингуване около Златна Перла до Приморско продължава. Същото е положението на Корал, южния нос на Арапя, околностите на Варвара и плажа Липите до Синеморец. Дивотията в горичките около плажната ивица на Градина е частично отрязана с оградите поставени през зимата и обявената такса за лагеруване по 10 лв на палатка. Последното за мен е справедливо и помага да се ограничи паплачта цапаща околностите.

Както вече писах, къмпинг на Атлиман до Китен няма, всичко в горичката е заличено.

Къмпинг Китен е съхранен, но с вида и условията от преди 30 години, което ме навежда на мисълта, че вероятно ще го споходи съдбата на къмпинг Каваци. Единствено на този къмпинг срещнах чужденци с палатки, кампери и каравани! Това е показателно какво търсят нормалните хора предпочитащи къмпинг туризма.

Достигането до къмпинг Юг, плажа на Корал и останките от Оазис е истински кошмар. Път няма! За какъв туризъм по морето може да говорим, когато липсва елементарен достъп до плажовете!? Иначе, относително нормално работи само къмпинг Юг.

Арапя е превърната от цветущ до преди 12 години къмпинг в купчина гета за идиоти мислещи си, че са отишли на почивка на море с изглед към гадни псевдо бунгала, бетонни блокове, вмирисани бракувани каравани и прашни огради. Поне морето е по-чисто от предишните години..

Още по-на юг положението е загрубяло с жълто чадърена анексия на плажа на Велека - еманация на концесионната алчност..

Северно от Бургас положението не по-различно.

Къмпинг Ахелой, единственият останал къмпинг между Бургас и нос Емине, е направо обезобразен.

От Бяла нагоре преобладава дивотията. Карадере, частично Иракли, ивицата на Шкорпиловци-Камчия и брега на Камен бряг-Крапец привличат все повече къмпинг диваци и на места ми изглежда, че положението е излязло от поносимите граници.

Като "порядъчни" къмпинги на север мога да спомена само плаца в гората на Камчия, къмпинг Свети Георги преди Калиакра и къмпинг Космос най- на север. Съществени удобства няма, но поне има къде да отседнете и вземете един душ..

Още веднъж ще споделя, че това което видях на морето е трагично.. не само за къмпинг останките, но и за туризма и живота на хората по принцип.


4 коментара:

  1. Не съм съгласна с това че к-г Ахелой е обезобразен тъй,като в тази местност се намира к-г Ахелойска Битка,който изцяло отговаря на изискваниата за къмпинг!Има чисти бани и тоалетни-като има непрекъснато топла вода,има и хубави сенчести места,Wi-Fi и всяка година има нови подобрения.Там сме вече трета година и сме много доволни!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Анонимен,

    Благодаря за коментара. Радвам се, че намирате тази част на бившия к-г Ахелой за поносима. Аз лично поддържам мнението си, че къмпинг Ахелой, такъв какъвто беше той през 80-те години на 20-ти век, е съсипан. Сега, като Арапя и Каваци, територията на бившия къмпинг е нацепена на отделни владения, оградени от север и юг с мастити бетонни хотелоподобни чудовища, плажът е обезобразен, а водата е по-мръсна от всякога.

    Моите приятни преживявания на къмпинг Ахелой преди 90-та година на миналия век няма никога да се повторят. Бившият къмпинг Ахелой сега е раздробен на най-малко три части - Лозина - дългите бунгала в южната част, Ахелойска битка - залепен до реката и отцепен от морето от вехтите "футуристични" за времето си куполоподобни бунгала и Ахелой 2 - бунгала трета линия в необработваемото поле преди пътя за Слънчев бряг..

    Бунгалата първа линия, не само според мен, са в окаяно състояние и аз не виждам нищо позитивно в тази гледка..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Surfer,

      Според мен не сте ходил отдавна тъй,като не е точно така както го описвате.Да раздробен е на няколко части-1.Докси-дългите бунгала,като някой от тях са до реката ,2.Лозана-с вехтите куполоподни бунгала,3.Анастасия-дървените в окаяно състояние бунгала пред морето и 4.Ахелойска Битка-който съществува от 3 години и в него са тези бунгала-трета линия

      Изтриване
  3. Е, Анонимен,
    Благодаря, че потвърдихте казаното от мен, к-г Ахелой не съществува в оригиналния си вид и практически е съсипан. Нямам претенции, че към днешна дата познавам собствениците на надробения бивш къмпинг Ахелой и отделните му части, и откровено заявявам, че те не ме интересуват. Аз не бих ги рекламирал и популяризирал, защото в сегашният си вид мястото е опорочено, като къмпинг.

    Минах през Ахелой в началото на лятото и това което видях не ми хареса. Положението с останките на бившия къмпинг е близко до безумието на Арапя, а крачката до уеднаквяването е много малка..

    ОтговорИзтриване