КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 19 май 2012 г.

Защо екзекутират къмпинг Каваци!?

Отговорът стои зад въпроса, защо се унищожава къмпинга в България по принцип!?

В тази връзка, не устоявайки на турболенциите около собственото си оцеляване, управляващата България клика се опитва да балансира между интересите на спонсорите си и фалита на държавата. Последното е факт и то не от сега, друг е въпросът, защо не се признава официално.

Къмпинг начина на живот и урбанизираните места за това, както постоянно обсъждаме в този блог, са жертва на всички тези безобразни събития. Къмпинг Каваци южно от Созопол не прави изключение. Останал до преди няколко дни единствения запазен и поддържан по европейски къмпинг на българското Черноморие, той най-накрая беше ликвидиран.

Какво всъщност се случи, предишната седмица 7-11 май 2012г. с наличието на необходимите документи за уж "незаконни постройки", тежки строителни машини унищожиха 2 ресторанта и санитарните помещения в северната страна на къмпинга Каваци между рецепцията и плажа. Бруталното в случая е поведението на властите и масовите медии, които тиражират "незаконноста" на няколкото постройки съзададени в края на 60-те /!!!/ години на миналия век. Никои от тях не си направи труда да проследи историята на тези постройки и фактическата необходимост те да се отстранят. Смешното е, че двата ресторанта, единият от тях паянтов и открит, мивките и тоалетните в къмпинга са част от уникалния комплекс на къмпинг полиса Каваци-Смокиня проектиран и построен по всички световни стандарти през споменатите вече 60-те години на 20-ти век. За това документи има и дори се знае къде са, но на "тъмната страна" не и е изгодно да ги извади на светло.

Важно е да кажем тук, че зад разрушителната акция в Каваци стои поредният мафиотски кръг, изкупил обявената миналата година земя първа линия в къмпинга за продан от съдия изпълнител обезпечаващ задължения на Хелио Тур С и собственика му Николай Банев. Ако се проследи конфликта на реститутските претенции в района с приватизатора на къмпинга Хелио Тур С ще се види, че никой от реститутите не е изравнил със земята върнатата вече застроена собственост, да не е луд, просто я използва както може, макар и мизерно. Сега обаче се появява "анонимен голям играч", който действа твърдо, връзва си гащите с решение на корумпирания съд и строителен контрол и реже. Действията му са подкрепени със съответната медиина кампания и точно там издиша уж "законноста" на модела му. Оказа се, че новата група згнездваща се на Каваците запазва кръглата Дискотека, култовата остъклена ротонда - първа линия на плажа. Тя беше притегателно място за чужденци и българи през всичките си години на съществуване. В репортажите на Бургас нюз и БНТ по случава с "незаконните" постройки много явно и прецизно Дискотеката не се показва, защото ще предизвика логичния въпрос, как ресторантите, баните, тоалетните и мивките на къмпинга са незаконни, а дискотеката не. Отговорът е прост, новият собственик на земята, който вероятно вече е изкупил и дяловете на реститутите в тази част на Каваци, иска да разчисти около ротондата, за да я използва това лято с пълна сила, но не като част от къмпинга, а като атрактивен бар с паркинг. След разрушителната акция миналата седмица, през тази седмица булдозер е изравнил малките дюни пред Дискотеката отваряйки път за тълпата жадни плажуващи, които ще пълнят касичката му. Възможно е посред нощите да е закопана и поредната тръба изсипваща нечистотии в залива от новосформирания имот. Орането на пясъка, документирано от фотограф на бургаския Besove, е също толкова незаконно действие, колкото и разрушаването на сградите в къмпинга. Едно е ясно, властите няма да направят нищо позитивно, защото са част от схемата за унищожаване на къмпинг Каваци. Какво ще се случи с пространството зад ротондата и кой точно е разрушителят ще разберем рано или късно.

Цялата история е много тъжна и същевременно ужасяваща.

Дълбоко в себе си винаги съм си мислел, че няма да има сила, която да унищожи къмпинг Каваци. Но съм се лъгал. Кръгът на Николай Банев, който също не е цвете за мирисане, е неудобен на вилнеещата в момента полицейска клика и положението е "на живот и смърт". Къмпинг Каваци престава да съществува, поне във вида си през последните 50 години! От цялата работа страда туризмът в България и обикновенните хора, които освен, че губят още едно уникално място за урбанизирана почивка сред природата, но и страната си, която не може да се развива по европейски, камо ли устойчиво!

4 коментара:

  1. здравей,
    препращам ти новини касаещи "Веселие".
    http://www.burgasnews.com/burgas/obshtestvo/58412--banevi-veche-nyama-da-derat-kozhi-na-kamping-veselie-

    приятен ден!
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Георги,
    За съжаление материалът в Бургас нюз е тотално неверен. Измислен е отвсякъде, вероятно е писан от някоя безмозъчна бургаска гъска не уцелила езерото Вая и паднала в несвяст върху Бургас Плаза..

    Къмпинг Веселие не съществува. Наемането касае плажната ивица. Хотелът погълнал част от територията на бившия къмпинг няма нищо общо с Баневи, а както се говори е свързан с хора на ДПС. Чадърите с балдахините са на Грийн шитс, които също нямат нищо общо с Хелио Тур С. Въобще пълна глупост.. Колкото и да го хулят Банев, той поне не застрои подарените му къмпинги...

    ОтговорИзтриване
  3. Surfer,
    Ако правилно те разбирам, във въпросната статия няма и една вярна дума?????
    Аз от много време не съм стъпвал там.
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  4. Да. Единствената вярна дума е Веселие. От няколко месеца забелязвам усилена медиина и физическа кампания срещу дейността/бездействието на Банев. Русалка, Градина, Златна рибка, Каваци и т.н., това не е случайно. Милиционерите искат имущесвтото прикътано от баневите фирмички. Тепърва ще има изцепки, сигурен съм.

    ОтговорИзтриване