КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 14 април 2012 г.

Искат за палатка колкото в тризвезден хотел

Промивката започна.. логично е антикъмпинг обработката на населението да започне от рано и това е факт. Масовите медии само това и чакат, от кого точно се финансират подобни публикации може само да гадаем. Факт е, че и тази година няма да има нищо позитивно в къмпинг пространството на скапаната българска земя.

Публикувана: Петък, 13-ти Април 2012, автор(и): 24 Часа, Виктор Иванов; прочитания: 1430; коментари: 2

Над 20 лв. излиза опъването на палатка на плажа

Цени, сравними с тези на луксозни хотели, са обявили къмпингите по морето за това лято, показа проучване на в. "24 часа".

Само за опъването на палатка ще ви искат 7 лв. на ден, допълнително още толкова се плаща за всеки човек, който нощува в нея. Така ден почивка на пясъка за двама вече става 21 лв. Тази цена е за къмпинг по Северното Черноморие, който дори не предлага топла вода в общите бани. По-луксозните предложения на юг започват от 35 лв., ако палатката е опъната на първа линия.

Отново има доплащане за всеки човек, който ще спи в палатката. Обещанието е, че всеки душ в банята на къмпинга си има собствен бойлер, а тоалетните са ремонтирани след миналогодишния летен сезон.

Реално цените за къмпингите са сравними с предложенията на тризвездни хотели, които предлагат и храна на закуска и вечеря. Такива предложения има дори за курорти като Златни пясъци и Свети Константин и Елена. В малко курортно градче като Китен обаче има предложения за хотелска стая със закуска и за по 15 лв. на човек. Около това градче са доста от къмпингите по Южното Черноморие, които всъщност предлагат доста по-високи цени от хотелските.

Всъщност къмпингуването отдавна не е евтин начин за изкарване на почивката, обясняват експерти от туристическия бизнес. Това било пазарна ниша и хората, които искат да изкарат лятото си на палатка или каравана, дори били по-склонни да плащат по-високи суми, отколкото туристите, които предпочитат ол инклузив и лукс.

Допълнително цените се помпат и заради политиката на морските общини да забраняват свободното къмпингиране. Глобите за кемпер, който е паркиран на непозволено място, могат да стигнат и 5000 лв. За палатките санкциите започват от 200 лв. Заради големите санкции почти през цялото лято общинските инспектори бдят за нелегални къмпингари.

Реално почивка с каравана или кемпер дори и на най-евтините къмпинги в България излиза колкото двуседмична ваканция в едни от най-скъпите и висококатегорийни хотели по нашето Черноморие.

Възможно най-евтината цена за запазване на парцел за каравана или кемпер на първа линия е 1750 лв. Срещу тези пари обаче мястото е ваше за целия сезон - от 1 юни до 10 септември, независимо колко пъти ще ходите. При ниските цени обаче се плаща допълнително за връзка с електрическата мрежа на къмпинга, а понякога и за вода. Още 200-300 лв. ще ви искат и за оставяне на караваната в къмпинга през зимата.
1100 лв. пък ще ви излезе, ако решите да запазите за целия сезон място за палатката на първа линия.

Повечето от къмпингите не обявяват цени за целия сезон, а предлагат договаряне. Тарифите за каравана започат от около 50 лв. на ден. Малко по-скъпо излизат таксите за кемперите. Отново се доплащат 5-7 лв. на човек за дните, в които палатката или караваната е обитаема.

Има тарифа дори за деца като отново по подобие на хотелите тя е наполовина по-ниска от тази за възрастни. Липсват обаче различни тарифи за нощувка в висок или нисък сезон.

По-евтин вариант е практиката, която от миналото лято се появи по българското море - да наемеш каравана или палатка, която е собственост на къмпинга. Тогава нощувката на човек в каравана излиза около 15 лв., което е доста по-евтино от запазването на място за собствената. Обикновено караваните събират по четирима души.

Ваканция в дървено бунгало е най-евтиният начин за почивка, но без никакви удобства освен две легла. Техните тарифи трудно надхвърлят 10 лв. на нощ. Като правило повечето от тези къщички са отпреди 1990 г. и само са били освежавани с боя. Там, където има нови бунгала, цените трудно падат под 20 лв., отново без никакви екстри.

Част от собствениците на къмпинги от няколко години инвестират и в изграждането на по-луксозни бунгала и вили, но там вече цените започват от 30-35 лв. за нощувката на турист. Те обаче излизат доста по-скъпо от квартирите, които се предлагат в курортните градчета. За това лято най-високите цени, които са обявили хазяите до момента, са 25 лв. на нощ. Предимство на луксозните бунгала е собствената баня, докато при квартирите това се води лукс.

От 1000 лв. до 2500 лв. стигат предложенията на луксозните хотели по Черноморието. Офертите са за поне десетдневна почивка, като тук офертите са за ол инклузив. Средните цени на нощ в четиризвездните хотели с изхранване са около 100-150 лв. Все още при тях обаче могат да се ползват отстъпки за ранни резервации, които достигат и до 30%. Евтин начин за морска ваканция в хотел е ползването на промоциите за допълнителни нощувки.

Обикновено на всеки шест или седем дни ваканция хотелиерите предлагат по една безплатна. Така реално се удължава ваканцията и се сваля цената на единичната нощувка. По-евтино излизат и пакетите, при които се пазарува не за всеки от семейството поотделно, а накуп. Тогава хотелиерите също правят отстъпки или пък предлагат по-луксозно настаняване на цената на двойна стая.

Хубава страна на хотелите е и това, че предлагат различни цени в зависимост от сезона. Така хората с по-скромни финансови възможности могат да почиват на море, без да плащат по-високите августовски цени.

Инвестиция от поне 2500 лв. трябва да си приготви човек, който е решил да си купува каравана и да става къмпингар. За толкова пари обаче се намират доста стари и недобре оборудвани каравани. Нормалните модели държат цена от 3500 лв. нагоре, като има предложения за втора ръка и по 15 000 лв. Важното при покупка на каравана или кемпер е да знаете за какво ви трябва - море, планина, язовир. От това зависи и дължината и теглото, които можете да си позволите.

Допълнително се уточнява и броят на легла, както и оборудването.
На пазара има както каравани с две легла, така и такива, които имат всички удобства, включително и тоалетна и душ, добре оборудвана кухня и собствени акумулатори за ток.

По принцип покупката на каравана е по-лесна от тази на кемпер. Ако изглежда чиста, свежа и не мирише кофти, е много по-малка вероятността да има основния проблем - течове. Ако сте се ориентирали към по-старичка каравана, е вероятно да попаднете на изненада, но това не е правило. Има 20-годишни в по-добро техническо състояние от други, например 10-годишни.

Много зависи как тя е ползвана и стопанисвана, но това си личи, като се огледа. Иначе за скрити дефекти подсказват наличието на лош дъх (застояло, влажно, мухъл), петна, подутини, следи от удар, кривини в стените, отворили се фуги.

Иначе трябва да се провери на практика дали всички уреди и инсталацията работят.
Важен детайл, преди да закачите караваната за колата, е да вземете нужната шофьорска категория. С любителска книжна могат да се дърпат само ремаркета до 750 кг, а повечето каравани надвишават това тегло. Заради това е нужно да изкарате категория Е. Такава трябва и за шофирането на кемпер. (24 часа)

1 коментар:

  1. "По-луксозните предложения на юг започват от 35 лв., ако палатката е опъната на първа линия." За кой къмпинг говорят изобщо?

    ОтговорИзтриване