КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Южни Черноморски къмпинги 2011

В края на лятото задължително трябва да направя преглед на българското къмпинг пространство, макар и негативно..

Следвайки резултатите от скромната анкета на CAMPINGa "Ходи те ли на къмпинг в България?", вниманието ми е насочено към морето. За да не си фантазирам обиколих познатите къмпинг места на юг от Бургас. Не всичките и не до край, но от видяното няма как да съм очарован, още по-малко доволен.

Диструкцията на останките от старите къмпинги е абсолютна.

Ужасът идва още с констатацията, че къмпинг "Атлиман" е напълно унищожен. Още пролетта се появи едно обявление, че администрацията в Китен търси наемател на къмпинга, но след това настъпи пълно затишие.. Сега на мястото на рецепцията, обслужващите бунгала и бариерата няма нищо, всичко липсва.. Няма и никакво официално становище какво ще стане с мястото на бившия уютен къмпинг..

Същото нещо грози и къмпинг "Градина", вече препубликувах материала на "Бесове" от където налъхва неизбежна къмпинг гибел..

"Златна рибка" не работи като къмпинг, но все още не е застроена.

Къмпинг Китен функционира почти във вида си от края на 80-те години на 20 век, това поне е приемливо.

Панорамният път или още известен, като стария път от Китен до Царево, обаче, е превърнат в окоп, асфалт почти не е останал, а дупките са като малки кратери от бомби. Затова не мога да кажа, че къмпинг Юг работи нормално, още повече в малкото полузаливче на Юг доминира грозния хотел на приватизаторите от Фаворит. Макар и с новонаправени тоалетни, за мен мястото е опорочено с наврените по баира палатки и "караваните първа линия".

Любопитно е, че тази година плажът на бившия къмпинг Корал е бил свръх пренаселен с палатки в пика през Юли-Август, представям си само как са наторени дюните и останките от горичката отзад. Това се дължи освен на интереса към дивашкия къмпинг, но и поради липса на къмпинги, като Веселие, дюните на Смокиня и Градина..

Къмпинг Оазис е обезобразен, до положение, че там къмпинг видимо няма, независимо, че табелите си стоят. Това което се случва е, че строителството на Оейсис резидес и спа - тра ла ла.. продължава по пясъка и на юг от бетонираната рекичка .. аз място за къмпинг там повече не виждам. Освен това руските мафиоти с бели джипове мерцедеси, които са налазили нагъстения комплекс, както и на Каваци, няма да допуснат някакви палаткаджии да им развалят кефа.. местните гъзолизци само това и чакат.. къмпинг Оазис е минало.

Арапя също е минало, за което освен, че ми става тъжно, но и се вбесявам. Пътища до залива няма, а напоявилите се постройкии са достойни за мигновенно разрушаване поради грозота и некачествено изпълнение.. да не говорим за законността им. По носа, а и в ниската част на бившата Арапя са оставени да презимуват потомствено предаваните "каравани първа линия", някои с причудливи покриви над тях, за да не капе в овехтелите фургони.. Мизерия..

До Къмпинг Делфин не стигнах, но имам информация, че положението е същото като миналата година, т.е. къмпинг немотия.. добре е, че все пак не е застроен.

За десерт си оставих любимите Каваци и разпокъсаната Смокиня. Тъжно и пак тъжно.. След ураганния вятър на 17-18 октомври половината тополи зад рецепцията на Смокиня са изстръгнати с корените и бяха изпопадали като клечки между редовете с каравани... имаше паднали тополи и зад "Под смокинята", но тези при старата рецепция баха на земята почти всичките.. не съм пророк но си спомнете статията ми "Каваците - краят на историята" няколо седмици преди това. Положението е катастрофа. Смокиня е надробена, по бегли сметки, на около 10 микро "къмпинга", за които вече знаете моето негативно мнение.. Мизерията и простотията тържествува във всичките си форми. За съжаление бурята прегазила тополите от север на юг не е могла да вдигне вълна в залива която да отнесе чудовищните останки на над 24-те барове и бараки нацвъкани трайно по пясъка.. Дано природата да се вземе в ръце и да вземе своето измивайки митичния плаж Каваци от българската простотия..


Припомням, през 2011-та къмпингът в България беше дивашки, като никога до сега, ето и едно от доказателствата >


Феномен! Всички на радиоактивния плаж Вромос се чувстват като у дома си, пращят от здраве

Йордан Панов от Ямбол: М.г. по това време едни с униформи ни разгониха, но после казаха да останем, тука сме 4-а година с децата, супер е
»
Светещи хора бродят из радиоактивния плаж Вромос, табели няма
»
Гребенаров и Черноморец се разбраха да мълчат за радиоактивния плаж Вромос
»
Черноморец – най-скъпият град, за който ГЕРБ е готова да плати наесен
29 Юни 2011, Сряда
Автор: Катя КАСАБОВА, Видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Летуваме тука 4-та година, като нас са семейства от Сливен, Пловдив и Варна, излиза ни без пари, казват Паневи от Ямбол (виж видеоматериала)


Щом излиза без пари, значи сме на кяр! С тази максима напред десетки семейства с малки деца летуват на доказано радиоактивния плаж Вромос край град Черноморец, установи наш екип. Кратка разходка из залива в неделя следобед показа, че по близо двукилометровата ивица, където десетилетия наред са изливани опасните отпадъци на близката мина Росен, са налягали повече от 200 души, все с малки деца.

„Много сме доволни, здрави сме, четвърта година идваме тука, сега сме за 10 дни, излиза ни без пари – все едно сме си вкъщи. Миналата година по това време дойдоха да ни гонят някакви с униформи, уж било опасно, обаче като почнахме да си събираме багажа, уточниха че не било толкова страшно и че можело да си стоим“, разказват сем.Панови от Ямбол. Йордан Панов е куриер в спедиторска фирма. Той и жена му са тук на палатка заедно с дъщеричката. Компания им прави друго ямболско семейство с малко момиченце, което пък е настанено в каравана.

„Като нас има от Сливен, Пловдив, София, ние си се познаваме, защото обичаме къмпингите“, казват ямболии.

Нормално е да им излиза като у дома почивката, защото ивицата е неохраняема, вода си пълнели в туби от близкото село Атия, къде ползват тоалетна тези, които са на палатки обаче не се знае. Неудобно е и да ги питаме.

Миналата година по това време областният управител Константин Гребенаров сложи забранителни табели на тази ивица, позовавайки се на изследвания от няколко авторитетни инстанции за многократно повишена радиоактивност. Факт е, че част от плажа бе почистена през 1998 г. с пари от ЕС, но с годините теченията отново са изнесли навън радиоактивните елементи, които застрашават здравето при по-дълъг престой върху пясъка.

Тази година табели все още не са поставени, ние видяхме само една и тя е от миналогодишните. Заради наближаващите местни избори т.г. Гребенаров се споразумя с черноморци да си мълчат за радиоактивната плажна ивица, за да не прогонят летонците от околните плажове и да съсипят бизнеса. Той им каза, че ще сложи най-обикновена табела – неохраняем плаж, каквито слагат навсякъде, където не са се появили наематели.

Вромос от години е място за хора, които не разполагат с пари да си вземат къмпинг, както и от такива, които изобщо не се интересуват от съдържанието на пясъка.

Най-абсурдното е, че в близост е заработила и мидена плантация, а както е известно, мидите са филтър на морето.

„Ако знаете колко радиоактивна мида има на пазара, изобщо няма да хапнете от т.нар.деликатес“, каза ни наш читател днес. Обещаваме разследване по случая.
besove.com

1 коментар:

  1. Природата наистина ме "чу".. и се взе в ръце :)

    На 7-ми срещу 8-ми февруари 2012 вълната дойде и изчисти плажа на Каваците от човешките безумия. Видело има и то се нарича МОРЕ !

    ОтговорИзтриване