КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 13 септември 2011 г.

Може ли да има натуристки центрове в България?

Не са много медиите които обръщат внимание на натуризма и нудизма в България. Публикациите са оскъдни, да не кажа, че почти няма такива, освен някоя скандална, общо популярна или папарашка статия. В този смисъл "тъпченето" от моя страна за "пекането" и живота "на голо" си е направо медиина масовка.

Вече ви е станало ясно, че организиран натуризъм в България няма. Но значи ли, че този начин на живот не може да съществува в страната!? За мен, и да, и не. Натуристки центрове, включително и за къмпинг може да се появят и би трябвало, но с много условности и адски мъки за тези които ще ги създадат и използват. В основата си, за обречеността на идеята, е крайно нихилистичният характер на българите, чиито души са завладени от омразата към всичко прогресивно което лично те не са измислили и направили. Така при появата на подобен "гол" център "обществото" моментално ще "скокне" и единно ще "гракне", колко "неморално" е съществуването на подобно място. Това си има и плюсове, и минуси. От една страна мястото може да изчезне до дни след оповестяването му, в следствие на "жълтия" медиен натиск, а от друга да "експлоадира" като бомба заразявайки с "гол" вирус всичко наоколо. Последното може да доведе до тотално разсъбличане на цялото Черноморско крайбрежие, та чак повличайки и ханъмите оттатък Резово да покажат по някоя гърда на слънце.. :)

Шансът за просъществуването на български натуристски център е покровителстването му от някоя престъпна групировка или мощен икономико-политически кръг. Представете си директорът на БНБ да обсъжда лихвения процент с финансовия министър и шефовете на BNP Paribas, ЦКБ и UniCredit Булбанк, всичките насядали голи с чаша вода Perrier в ръка на стъклена маса във фоайето на 5 звезден натуристски хотел някъде до морето.. Но това не е точният пример за личности които могат да доведат обрат в отношението на българите и туристическите предприемачи към натуризма. Необходимо е обикновените хора да свикнат с мисълта, че "такова чудо" има и практикуването му води само до оздравяване на обществото и просперитет на икономиката.

Така че, ще поживеем и ще видим дали някой предприемчив бос няма да се светне, че от голотията на хората и без порнография може да се изкарат пари.

4 коментара:

  1. Не, Surfer, няма как да има масов/организиран натуризъм на територията на която живеем. (Сега съм по-черноглед от теб!!) Ти сам изтъкваш основната причина - масовата съпротива от страна на всички останали. За разлика от теб, аз не мисля, че е възможно да има заразен пример, който да повлече и други които да захвърлят дрехите. Просто ако тук има такова местенце, на изхода му задължително ще те чакат с винкел в ръка с цел да те вкарат в правия път...
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Георги,
    Жестоко си прав за масовия натуризъм в България - той е утопия, но "зараза" има! Наблюденията ми са, че тази година, на пук на гоненията и цялостното българско пропадане в икономически и морален смисъл, има забележително нудистко присъствие на Черноморските плажове. Посетих плажа на Каваците и на Градина и през септември "голите" плажуващи бяха толкова колкото и навлечените, без да броим руската консервативна напаст..

    Според мен, единственият изход за развитие на част от затъващите в дългове комплекси по морето е, те да станат натуристски центрове. А веднъж станали такива, няма как да не окажат положително влияние върху месните нрави. Някои само това и чакат, нещо да стане модерно и веднага ще "изсулят" гащите :) Твърдя го, защото видях бума на Каваци след 2001-ва. До тогава, от към 1995-6, къмпингите и плажа бяха спокойни и умерено съблечени. Последва наплива на "куцо и сaкато", което видя свободата и "радостта от голотата". В резултат на което мутрагенските кръгове се светнаха, че могат лесно да печелят, като си направят "барове касички", а в последствие "чадъри касички" с узаконена концесия.. Логиката ми за натуристките центрове е, че същите мутрагенски кръгове, ако поискат могат още по-лесно да започнат да печелят и от урбанизирания натуризъм.. Какво ти е мнението?

    ОтговорИзтриване
  3. Завърза се интересна дискусия Surfer!
    От икономическа гледна точка погледнато, действително цялото българско черноморие предлага един и същ продукт. Затова и се наблюдава спад в посещаемостта. Ако трябва да бъдем честни - тук морския туризъм е атрактивен само с евтиния алкохол и съпътстващите го други евтини неща... Логично е натуризма да се яви алтернатива и "спасителен пояс" на затъващите еднотипни комплекси. Дали обаче никой в мутрагенските кръгове не се сеща за натуризма или ги е страх, че съвсем ще опразнят и без това западащият си туристически обект? Иначе за значителни допълнителни инвестиции не може да става и дума - това поне е ясно.
    FKK комплексите из Европа са сякаш в добро финансово здраве. Достатъчно показателен е факта, че съществуват такива даже и в държави където лятото е "последния четвъртък през август" :)
    Относно "заразата", много ми се иска ти да си прав, а аз да греша. Просто наблюденията които имам върху поведението на българите по плажната ивица ме кара да си мисля, че консерватизма е твърде силен.
    Даже през миналото лято "обучавах" две приятелски семейства в къмпингарство и смятам, че с всичко друго се справих, но текстила не помръдна от дупетата...
    Малко история в тази връзка:
    От първо лице зная, че в последните десетилетия на 20-и век е имало идея комплекс Русалка да стане FKK. Предложението е дошло от ръководството на Балкантурист и въпреки това е било отхвърлено като подкопаващо моралните устои.
    Ще се радвам да продължим разговора!
    Поздрави,
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  4. За дискусията :) това ми е и идеята. Ако не говорим за натуризъм, къмпинг, природосъобразен туризъм, и такива разни неща, смятам, че положението по българската земя съвсем ще "иде в реката".. поне за мен, а както виждам, с твоя помощ не съм сам. Отчасти тъжното е, че независимо от постоянните посещения на блога - средно от месец насам по около 20 уникални на ден, ти си първият който коментира нещо написано от 29.09.2011 до сега.. Благодаря ти за подкрепата!

    Отрицанието на голотата освен културен е и психичен проблем. В пошла съвременна България този проблем е мултиплициран в начин на живот.

    Силно се надявам статуквото по българското Черноморие да се попромени и къмпинг пространсвото да намери своето спокойно място. Вярвам, че натуризмът ще просъществува по един или друг начин. За съжаление чиновниците на държавно и частно ниво са твърде некомпетентни в областта на туристическите иновации, което си пролича и на изложението в Лондон преди дни.. Хубавото е, че блогът има посетители и от министерските сървъри, което значи, че все пак някой се интересува от темата..

    Действително кс Русалка е имало възможност да стане официален FKK център, но лобито на партийните дейци натуристи /такива имаше и все още има!/ не е могло да надвие консерваторите в министерския съвет тогава. Затова в последствие именно белязаните за FKK балкантуристски активи са дадени на верния комсомолец активист и по някои данни натурист-носталгик Herr Nikolai Baneff..

    ОтговорИзтриване