КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

четвъртък, 8 юли 2010 г.

"Изчезна защитена територия край село Лозенец"

Следващите препечатани редове само доказват споделеното от мен в този блог. Българите не се интересуват от съвременнен екологично урбанизиран живот. Това са хора които винаги ще се намират в двете крайности. Или са диваци по душа и поведение или закостенели консерви, за които всяка капка дъжд върху мазните им тела е бедствие и по тази причина желаят всичко да е "под покрив", по възможност от 30 сантиметра бетон и 50см топло-хидро изолация...

Пропагандата на "октопода" работи добре и практически темата за къмпинг туризма е заличена в българските медии... Дори и посещаемостта на блога спадна с 60% след препубликациите за мерзостите в Царево и околността... Важно е да се пълнят бетонните кутиики на "строителите на нова България"... Амин...

"factor-bs.com 16:49 / 07.07.2010 Нито едно блатно кокиче не открили инспектори от МОСВ по време на проверка на околностите на с. Лозенец и къмпинг "Корал", съобщиха от министерството. По разпореждане на министър Нона Караджова била извършена пълна проверка по документи и на място на територията на бившата Защитена местност Находище на блатно кокиче в местността Къмпинг Корал.

Повод за проверката е било искане на природозащитни организации да бъде възстановен природозащитният статус на тази територия, която е била заличена от регистрите като такава през 2003г. Още тогава находището на блатно кокиче, заради което е била обявена защитената територия, било изчезнало. Сега инспекторите на екоминистерството не са открили повод да възстановят този статут.

Вместо лековитото растение, служителите на министерството открили, че къмпинг "Корал" се намира на различно място от това, което е обявено в картите и изобщо не е бил в защитената територия. Природна забележителност "Находище на блатно кокиче в местността Къмпинг Корал, землище на с. Лозенец, се намира в района южно от селото. Тя е обявена за такава със заповед на министъра на горите и опазване на природната среда от 29 декември 1973 г.

Районът, в който се намира къмпинг "Корал", не попадал в границите на обявената защитена територия. В картите досега грешно се обозначавало местоположението на къмпинга южно от селото. В действителност къмпингът се намира в точно противоположната посока - на север от регулацията на село Лозенец. Наименованието на защитената територия останало "Находище на блатно кокиче в местността Къмпинг Корал, но всъщност не съответства на действителния терен, където е разположен къмпингът. Тази грешка била отстранена с Лесоустройствения проект от 2006 г. - три години, след като защитената територия вече е заличена от регистъра.

При последните проверки на място и в границите на бившата защитена територия, и в района на къмпинг "Корал", не е установен нито един екземпляр от вида блатно кокиче, съобщиха от министерството. В резултат на това МОСВ не намира основание да върне статуса на защитена територия в района на къмпинг "Корал", нито за възстановяване на бившата защитена територия южно от село Лозенец."

Няма коментари:

Публикуване на коментар