КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

понеделник, 14 юни 2010 г.

Допълнителна тента над палатката

Лятото се стовари тези дни с пълна сила по българските ширини и естествено народонаселението веднага започна да се изнася в посока морето и по хладните планински склонове. Както можеше да се очаква, нерегламентираният къмпинг води по точки спрямо урбанизирания, но и в двата случая слънцето продължава да пече безмилостно над главите ни. Опитните къмпингуващи /предпочитам го пред "къмпингари"/ винаги имат под ръка допълнително леко платнище, което да опънат над палатката или караваната, за да се защитят от слънцето. Сега накратко ще поясня ситуацията и значението на втората тента.

Понеже доста често виждам супер изгорели от слънчевите лъчи палатки и то само след десетина дни ползване, смятам, че допълнителната покривна тента при къмпингуване силно се подценява в български условия. Затова силно препоръчвам всеки къмпингуващ да се снабди с платнище, което да отговаря на необходимите размери за покриване на палатката или караваната му през лятото.

Навремето по-предприемчивите къмпингуващи намираха цели бракувани парашути и ги използваха като гигантски тенти опънати над лагера. Някои шиеха по-малки платнища от парашутната коприна, а други използваха обикновен брезент. Но тези времена отминаха и настъпи ерата на полиестера..

До скоро в България липсваха леки, здрави и устойчиви на ултравиолетовите лъчи платове за направа на подобни платнища, но напоследък виждам, че има предлагане. Най-сигурният начин е да поръчате ушиване на платнище по размер в някоя от работилниците за автомобилни платнища. От подобни ателиета може да купите само полиестерен плат и да си ушиете сами тентата, но рядко излиза по-евтино. Освен това задължително по краищата на платнището трябва да се сложат метални или pvc капси за опъване и връзване с въжетата.

Аз не ви препоръчвам да купувате за покривна тента предлаганите големи полиетиленни платнища. Ще ги познаете по характерната оплетка - тип чувал за картофи. В повечето сучаи те са с тъмен цвят и много бързо изгарят на слънце. От тези платове се изработват познатите градински шатри, които наводниха пазара и "къмпинг" пространството. Използването на шатрите е друга тема, но смятам, че в България тези конструкции не са подходящи за безопастно, надеждно и безпроблемно къмпингуване..

Добър, но много тежък материал за покривна тента е винилът. Виждал съм не едно платниеще направено от бивши билборд рекламни платна. При тях конструкцията върху която се разпъват наистина трябва да е яка! При добро опъване дори могат да не се свалят при по-силен вятър.

Важно е да знаете, че платнището трябва де е опънато на разстояние над платката или караваната, а не да се опира в тях. Целта е да се осигури свободно преминаване на въздуха между допълнителната тента и платката/караваната. Така не само плата на платката или покрива на караваната не изгарят от UV лъчите и прегряването, но и допълнително се охлаждат. Пространството под тентата може да покрива и допълнителна площ, така че вместо да слагате плажни чадъри, които да се чудите как да местите, просто разположете масата и столовете пред палатката/караваната на сянката под платнището..

Най-съществената част при използването на допълнителните тенти е тяхното монтиране. Опъването на допълнителните платнища е цяла "наука" :) Ако нямате естествени условия за закрепване на платнището, като околни дървета стълбове, скали или други по-високи съоръжения, то трябва да си осигурите достатъчно здрави и надеждни рейки-пръти или колове с които да разпънете конструкцията. Като при палатката разпъване е желателно да се прави от двама човека. Винаги внимавайте да не засегнете и повредите екипировката си. По-добре, ако не сте го правили до сега първо опитайте да опънете стабилно конструкция от 4 пръта и платнището с въжета на празно място и чак след като се уверите, че резултатът е достатъчно устойчив за да не ви падне на главите при малко по-силен вятър преместете тентата над лагера си.

Има най-различни конструкции за разпъване, като най-използвана е тази с 4-6 пръта разположени в правоъгълник и опънати с въжета. Моля ви, не режете и унищожавайте дърветата в близост. Ако използвате дървени пръти, то намерете изсъхнали дървета, но не изгнили, за да не се счупят и паднат върху лагера ви и направете от тях пръти. Най-добро и евтино решение при продължителен семеен къмпинг е, да купите от Бриколаж, Практикер или някой дървен склад няколко готови летви с височина над 2м които да изтъркате предварително с шкурка и после да ги използвате за рейки. Ако имате възможност може да заровите в пясъка/земята малка част от прътите за да им осигурите по-добра опора и устойчивост, но винаги ги осигурявайте с разпъващи въжета. Опъването да става по диагонал!

Запомнете, че тези тенти не служат за дъждобран. Допълнителните тенти трябва незабавно да се свалят при начало на буря и по-силен дъжд, защото поривите на вятъра и събралата се вода със сигурност ще повредят къмпинг екипировката ви!

5 коментара:

  1. Допълнителната тента над палатката толкова ми хареса, че чак се ядосах, че не съм се сетил до сега. Не разбрах защо да избягваме готовите поиестерни платнища - бързото им изгаряне не би следвало да е проблем при положение, че ще ти спаси палатката. Две или три седмици ще издържи. Другите предложени варианти са добри, но сякаш купуването на готово платнище ми допадна най-много. Благодаря за идеята!
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Георги, Честита Нова Година 2011! Пожелавам ти повече време прекарано на къмпинг и здраво здраве :)

    За мен допълнителната тента е абсолютно задължителна, не само като предпазна екипировка, но и като голямо удобство. Освен това с втория купол пространството на лагера става и по-уютно :)

    Относно употребата на готовите капсирани полиестерни платнища - тип чувал, лично аз съм против, защото нистина много бързо изгарят и трябва да бъдат изхвърлени, което :) допълнително увеличава боклука на планетата.. на сериозно или на шега. Освен това цветовете които се предлагат в Метро или Практикер са тъмно зелено, синьо или тъмно сиво, което само ще увеличи температурата под платнището, повярвай усеща се. В допълнение цената им за по-големите размери е висока.

    Ако успееш да намериш бяло капсирано платнище вземи го и пиши откъде, ще бъде полезно!

    Аз съм правил платнище от най-евтиния плат американ който имаше на пазара и то издържа геройски 10 години преди да се сцепи. По-нататък ще ви разкажа за един нов вид тента която сега правя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей surfer и Честита Нова Година и на теб!!! Аз за съжаление вече се снабдих с боклучав продукт от МЕТРО, но тъй като живея на Красно село в София съм решил да извърша проучване. Имам в близост добре зареден магазин за бризенти и други груби платове. Ще те уведомя дали извършват капсиране и цените както за услугата, така и на самия плат. Поздрави, Георги М.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей отново!
    Ето и информация за цените на платнища от района на пазар Красно село. Адресът на магазинчето е ул. Княгиня Клементина №6. Представлява барака непосрествено до казино "Милениум" (чисто нова сграда). Цените са следните: Американ широчината е 2,20м * 4 лв./метъра. Поне три вида брезент широчина 1,10м с цени между 15 и 18лв./м. За съжаление поставяне на капси не извършват. Работното време е до 18ч., "през студените месеци". Иначе официално работи да 19ч. В събота е до 16ч.
    Надявам се да съм бил полезен.
    Поздрави, Георги М.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Георги, благодаря за точната информация с цени и размери на памучните платове за тенти. Поставянето на капси е малък проблем, но ако се отдели време може да се намери работилница в която да капсират плата. Аз знам няколко места, но без точни адреси, ще им ги запиша и ще ги пусна тук.

    Според мен не си се "минал" с платнището от Метро. То винаги ще ти е от полза. Включително може да е спасителния пояс при скъсване на палатката и дъжд. Отделно е идеално за подлагане при събиране на лагера. До скоро!

    ОтговорИзтриване