КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 23 юни 2010 г.

ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ - пресконференция в БТА

"ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ - пресконференция в БТА на 24.06.2010г. от 13:00ч.
Блатно кокиче в плажа Корал и незаконните строежи по Южното Черноморие

Организатори:
Клуб Екстрем - еко клуб, алпийски, спелео и сърф клуб
Асоциация на парковете в България

На 11 август 2003 г. със заповед № РД-1030 министъра на околната среда и водите Долорес Арсенова ЗАЛИЧАВА от регистъра на защитените територии природна забележителност "Блатно кокиче" в къмпинг "Корал" в землището на с. Лозенец, община Царево, поради "необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му".

Днес, 7 години след заличаването на защитената територия, голяма популация на блатното кокиче все още обитава района на бившия къмпинг "Корал" в с. Лозенец.

ПРОГРАМА:

1. ДА ЗАПАЗИМ КОРАЛ: Инициатива за възстановяване на природна забележителност "Блатно кокиче в къмпинг Корал"

Безпрецедентната инициатива за възстановяване на защитената територия, тръгнала от сърфисти и алпинисти, ще представи Кирил Русев, зам. председател на Клуб "Екстрем", Председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм и Директор на Планинската Спасителна Служба.

2. Процедура за възстановяване и нормативна уредба

Факти за престъпната практика по заличаване на защитени територии за закрила на природата, процедурата по възстановяването им, както и инициативите за създаване на нови пракове и защитени местности ще представи Тома Белев, Директор на ПП "Витоша" и Председател на Асоциацията на парковете в България, включваща паркови работници от цялата страна.

3. Истинските причини за заличаване на природната забележителност "Блатно кокиче в къмпинг Корал" - далавери и измами в община Царево

За корупционната схема, част от която е престъпното заличаване на защитената територия на плажа "Корал", ще разкаже Атанас Чобанов, разследващ журналист.

Далаверите за милиони с общинска земя на първа линия зад плажа Корал в с. Лозенец, в които са измамени и американски пенсионни фондове ще бъдат обяснени отново от Атанас Чобанов, разследващ журналист.

4. Множество нарушения на законите касаещи община Царево.

Нарушенията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат изложени от адв. Свилен Овчаров от гражданска група "Зелените адвокати".

НАСТОЯВАМЕ:

1. Да се възстанови природната забележителност "Блатно Кокиче в къмпинг Корал" и да се направи мониторинг на други защитени видове с цел разширяване на площта на природната забележителност.

2. На всички участници в незаконните действия в района да се потърси наказателна отговорност и всички строителни разрешения, ПУП-ове и сделки в нарушение на закона да бъдат обявени за невалидни.

3. Прокуратурата да разследва случая и да повдигне обвинения.

Източник: Фейсбук група Да спасим къмпинг Юг и къмпинг Корал"


Дали инициативата ще има успех тепърва ще видим, но по-важното е, че най-накрая се появи "обществена съвест" която да се опълчи на "селския" манталитет обгърнал и южното българско крайбрежие..

Според мене отговорност трябва да се потърси от всички началници на държавни институции по крайбрежието допуснали презастрояването и унищожаването на къмпингите.. На ред е созополският велможа с розовите ризки, неговата предшественичка, поморийските, несебърските и шкорпиловските "управници".. и всичките други по-визши и по-низши чиновници съдействали за унищожаването на най-перспективната туристическа услуга в България - КЪМПИНГЪТ !

Няма коментари:

Публикуване на коментар