КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

вторник, 4 август 2009 г.

ПАЛАТКИТЕ

Истината е, че палатките се промениха много през последните 10-15 години. Това важи и за формата им и за материалите от които са изработени. Използването на полиестерни, полиамидни и полиетиленни платове за платнищата и фибро стъклото за рейките доведе до олекотяване и намаляване на обема на палатковата конструкция. Без значение каква вместимост и размери имат, палатките се делят основно на три вида. Първият е класическият тип шатра, вторият е геодезически купол - тип иглу и третият е тунелният вид. Всеки от видовете конструкции може да има втори вътрешен-подпокривен обем – за спалното или спалните, ако са две и повече помещения. До без край може да разтягаме темата за конструкциите и какви са предимствата и недостатъците на всяка една от тях, но тук ще се концентрирам върху най-важните неща.

Палатките тип шатра все още се произвеждат, но предимно, като специални конструкции /походни лаборатории, при масови прояви, военни цели, евакуационни лагери../ и в много редки случаи за къмпинг екипировка. Проблемът при шатрите е, че не са достатъчно стабилни при силен вятър, а за да бъдат устойчиви, рейките им обикновено са изработени от стоманени или по-дебели алуминиево сплавни тръби, които имат по-голям обем и тегло в сравнение с фибро-стъклените и олекотените алуминиеви носещи конструкции. Предимствата им са големите вътрешни обеми и възможността за пълноценното им оползотворяване. Тези палаткови конструкции много успешно се прилагат в пристройките на съвременните каравани и кампери-мотокаравани. Към шатрите спадаха и палатките тип “Хималайка”, но с навлизането на куполните конструкции този вид е на изчезване, независимо, че символизира понятието за палатка и къмпинг по целия свят.

Куполните конструкции практически заемат най-голямата част от произвежданите в наши дни палатки. Те навлязоха масово в употреба в началото на 90-те години на 20 век във всички области на палатковото приложение – от специализираните конструкции за военни, медицински и научни цели, през експедиционата екипировка при екстремални условия – лагери на полюсите, свръхвисочинни лагери и изграждане на бази в пустинята или джунглата, до класическото палатково използване за къмпинг почивка на море, планина или просто така на открито сред природата. Предимствата на геодезическите куполни конструкции са значителни. Те имат по-малък конструкционен обем, от там и по-малко тегло. Времето за разпъване и сгъване на “иглуто” е в пъти по-малко от всеки друг тип палатка. “Геодезическата” конструкция всъщност наподобява кристална решетка или понякога скелет на живо същество, като по този начин придава на целия обем, след покриването на рейките с платнището, изключително голяма стабилност при силен вятър. За тези които не са запознати, ще кажа, че вятърът и дъждът са най-големите врагове на палатките, но за дъжда след малко. Недостатъците на куполните конструкции са незначителни и по-скоро са недостатъци на конкретни модели. Единствено несъвършенство на “иглутата” е ограниченото пълноценно оползотворяване на вътрешния обем при този вид конструкции, предопределено от дъгите на купола. Като цяло този вид палатки е най-универсален и практичен за използване в български условия.

Тунелите са отлични конструкции за по-големи и обемни палатки. Много успешно този вид тенти замени използването на шатрите в сектора на семейния къмпинг, палатките със специално предназначение и тентите за голям брой хора. На пръв поглед класическият тунел прилича малко на модерен парник, но уверявам ви, дизайна на тази конструкция е изключително постижение на къмпинг индустрията. Тунелните палатки имат и хибридни модели. В комбинация с “геодезически” конструкционни елементи са създадени тунелни тенти с разклонения под формата на звезди. Така е постигната завидна стабилност и функционалност на палатките.

Детайлите в дизайна на платнището, пода, спалното помещение, вентилационните отвори, прозорците и входа са най-разнообразни, но най-важното нещо в качествата на палатката е устойчивостта на плата, шевовете и циповете й на намокряне или по-точно колко дълго палатката ще издържи да не протече вътре при валеж на дъжд. Както и при облеклото, водоустойчивостта на материала се определя с водния стълб в милиметри, който плата ще издържи преди да прокапе. Т.е. ако е обявена водоустойчивост на палатката от 3000мм на покрива, тя би трябвало да издържи непрекъснато изваляването на 3 кубични метра вода на квадратен метър за определено време, без да пропусне и капка. На шевовете е отделено също специално внимание, като в почти всички конструкции се използва двойното подлепяне и допълнителното външно импрегниране на тентата.

Трябва да отбележа, че освен полиестер и полиамид за платнищата на палатките се прилагат и платове от полипамук /polycotton/, т.е. хибридна тъкан от памучни и полиестерни влакна, която комбинира качествата на двата материала. Смята се, че полипамукът е много по-здрава материя и по-устойчива на слънчевите лъчи. Единственият недостатък на полипамука е, че палатките които го използват са доста по-тежки от чисто полиестерните /с около 30%/. Някои по-възрастни къмпингари вероятно още имат чисто памучни соц или Made in West Germany палатки :), направени от брезент, те все още могат да се видят по морето и около някои язовири. Брезентът старее много по-бавно и механически е значително по-здрав от синтетичните тъкани.

Тук ще направя отклонение за устойчивостта на материала на слънчевите лъчи и топлината. Ако враг номер 1 на тентите е вятърът и след него водата, то скритият палаткоубиец е слънцето. Практически полиестерните палатки имат от 3 до 10 години живот максимум! Дори и да са грижливо почиствани и пазени след употреба палатките стареят. Ултравиолетовите лъчи и прегряването бавно, но сигурно изпичат тъканта на платнището и то просто “изгаря” след определено време. След третата година платът на тентата, колкото и да е качествен, става “крехък” и много лесно може да се скъса или пробие при концентриран натиск. В допълнение, от топлината водоустойчивостта също намалява поради разграждането на ипрегнацията. Малко известно и приложимо от българските къмпингари е вторичното импрегниране на тентите. В днешни времена се продават сперейове за импрегнация, които много успешно удължават живота на палатките с няколко години и 100% спират течовете.

Неразделен елемет от палатката е нейният под или дъно, както предпочитате. В повечето случаи пода на палатката е дъното на спалното помещение, към което е зашит. В миналото дъното се изработваше от вулканизиран каучук, който наистина не пропускаше вода, но тежестта на палатката беше пропорционално по-голяма. Сега масово дъната се правят от полиетилен или полиестер, но от опит трябва да ви кажа, че дори при обявен висок воден стълб на дъното, то може да пропусне вода.

Важен детайл от конструкцията на палатката е нейната вентилация. Тя е тясно свързана с конструкцията на покривната тента и на спалното помещение. Системите от отвори, прозорци и врати са най-разнообразни. Съществуват модели които са направени специално за по-топъл климат и такива за студено време, дори и за зимно къмпингуване. Основното изискване за българските климатични условия е вентилацията да не застрашава водоустойчивостта на палатката. Т.е. препоръчвам ви за по-големите палатки - прозорци със среден размер, два входа и “поли” против дъжд. Еднослойните тенти са крайно непрактични за българските географски ширини. Дори и при евтините палатки винаги предпочитайте тези с вътрешно спално помещение.

Приложението на всички палатки трябва да се разглежда многопластово и в зависимост от това да се направи изборът на необходимия ви вид оборудване. На първо място стои бюджетът. Следва вместимостта, която е необходима, третият фактор които определя избора е сезона за използването на палатката, следван от предполагаемите места на приложение и евентуалните климатични особености характерни за тях. Например, не е едно и също, ако използвате палатката само на море или само на планина. Също, ако пътувате с раница на автостоп или сте със собствен автомобил, дали е горещо и сухо лято или дъждовна есен. За всяко условие има палатково решение. Затова препоръчвам преди да купите, добре да проучите - първо вашите желания за къмпингуване и след това възможните модели палатки. Четете внимателно каталожната информация и преценявайте точно графичните схеми на конкретните модели. Препоръчвам ви, ако сте несигурни да се посъветвате с по-опитни къмпингари и дори заедно с тях да изберете нужния ви модел палатка.

ЕВТИНИ ПАЛАТКИ
Напоследък на българския пазар, а и по-света, се наблюдава свръх предлагане на евтини палатки, предимно от вида на иглутата и хибриди между иглу и тунелна конструкция. Става дума за полиестерни конструкции с или без вътрешно спално помещение и различна вместимост. Цените на подобни тенти варират от 20 лева за 1-2 местно еднослойно иглу до 120-150 лв за 4 местна семейна палатка с вътрешни спални. Основно този вид нискобюджетни палатки в България се продават във високо оборотните вериги магазини Метро, Практикер, Карфур и от скоро Жиск /ЮСК/. Моделите са визуално с добър дизайн и изработка, но не се заблуждавайте, цената има значение, тези палатки дори и да са качествено ушити не могат да издържат и 50% от натоварванията които могат да понесат по-скъпите им маркови събратя. В почти всички случаи евтините тенти “изгарят” на слънцето за около 20 дни, а при екстремални валежи и силен вятър могат да се саморазрушат почти вендага след разпъването им. Така че внимавайте, къде и кога ще използвате евтините палатки.

ПАЛАТКИ
От така наречените маркови палатки налични в България искрено ви препоръчвам Easy Camp, Salewa, Lafuma и Coleman, а с известни забележки Hannah и Vango. Благодарение на интернет може да си доставите практически всяко къмпинг оборудване, затова, ако имате бюджет ви съветвам да обърнете внимание на датските палатки Outwell, британските Khyam и Gelert, и немските Wechsel. Естествено това не са всички качествени производители. Може спокойно да разгледате какви палатки предлагат повечето марки тук!

65 коментара:

  1. Здравей те! Имам желание да си купя семейна палатка и в търсене на информация попаднах на Вашия блог. Спрял съм се на Vango Tigris 800, на фирмения сайт я водят една от най-добрите, но и на мен чисто визуално и функционално ми допадна. Tashev я предлага за 930 лв., бях решил да я взимам, но прочитайки вашата статия силно се разубедих, тъй като палатката е от полиестър, а тук пишете, че този пит палатки се износват след 3 години и материята се къса. Не ми се струва много рентабилно да дам за 10-тина излизания с нея за тези 3 години 1000 лв. и след това да трябва да купувам нова. Какво бихте ме посъветвали Вие, мога ли да овелича експлоатазионния период и добър ли е модела, струва ли си парите? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Миро! Благодаря за коментара!
    Въпросът действително е комплициран.
    От личен опит твърдя, че полиестерните палатки с водоустойчивост до 3000мм воден стълб, на която и да е марка, от който и да е производител, използвани на морското равнище и българския слънчев пек /да не говорим за гръцкия и турския/, дори при най-грижливо разгъване, монтиране, сгъване и съхранение, вярно служат на притежателя си до 100 дни! След това настъпват драстични промени в структурата на тъканите, което в повечето случаи има неприятни последици – обезцветяване, протичане по шевовете, нацепване и накрая скъсване на платнището.

    Този срок за използване на палатката радикално може да бъде разпределен, в 3 месеца + десетина дни без прекъсване за едни сезон или в по 10 дни през 10 последователни години. В последния случай след 3-тия, 4-тия сезон е крайно препоръчително платнището да се напръска с импрегниращ защитен спрей /аз много успешно използвам Холменкол/. Това донякъде предпазва по-евтините полиестерни платове от ултравиолетовите лъчи и преждевременното изгаряне, но и то не е достатъчно за да се спре стареенето на палатката. Точно тук производителите спекулират със здравината на тентите. Колкото и защитни слоеве да имат платнищата нищо не може да спре температурното стареене. Прегряването на слънце, дори и на сянка убива полиестера. Изключение не правят и другите видове тъкани, но при тях този процес на “изсъхване” е доста по-бавен.

    Аз лично смятам, че цитираният модел на Vango не си заслужава цената, при тези си характеристики. Защо!? Известно е, че шотландците са големи скъперници и егоисти. Това не е антиреклама на Vango, но т.к. марката е шотландска, конструкторите са се съобразили изцяло с техните климатични особености – по-дъждовно време, мъгли, ветрове и преобладаваща облачност. А това на Балканите хич не е така. Protex полиестерните платове и дизайна на Vango конструкциите са много добри и устойчиви на валежи, но българското лятно слънце е непосилно за тях. Малко хора се замислят, но тази констатация важи за почти всички неспециализирани модели палатки предлагани в България. Освен това, ако не сте забелязали Тигриса, за значителния си обем и размери, няма допълнителни хоризонтални или диагонални разпонки на дъгите на рейките, което допълнително утежнява нещата. Така при резки пориви на вятъра, които въобще не са рядкост по българските ширини, натоварването върху платнището е огромно и след дискутирания вече срок скъсването му е неминуемо.

    Готов съм да се обзаложа, колко дълго ще издържи в български условия един protex до 3000мм, без SPU силиконово полиуретановата запечатка, преди да се нацепи. Аз му давам пряко сили не пълни два летни сезона.

    С няколко думи, не ви препоръчвам тази палатка. По-добре насочете избора си върху тенти от полипамук, каквито аз лично използвам при продължително лагеруване в далече по убийствени условия от българските – пясъчни бури, пустинни температури тук-таме поройни дъждове, като при всемирния потоп и никога не съм имал проблеми, като изключим наводняването отдолу, поради кофти отводняване на терена и посещението на някои скорпиони, т.к. навън явно им беше мокро 

    Готов съм да разискваме случая и в още по-големи детайли, за да може да направите подходящия избор на семейна палатка, защото това е част от удоволствието на къмпинга, преживяване на времето сред природата с качествена, сигурна екипировка, която да ни удовлетворява и харесва!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви за отговора, надявам се и на други потребители да е полезен диалога ни, тъй като ж известен смисъл допълва статията. В този ценови клас вие какво бихте ми предложили и да е със същите размери. Поне 8 места. Но ако сте прав, това е доста жалко защото масово в интернет има доста реклами, които демонстрират превъзходстжото на полиестерните палатки...и едва ли не са вечни. Особено пък в саита на Vango, човек може да си помисли едва ли не, че палатката му е бронирана.

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина смисълът на коментарите към основния материал е и да го допълват. Всъщност темата за палатките е толкова обширна, колкото модели и условия за използването им има. Вашият въпрос за мене е много интересен, т.к. разисква една форма на къмпинг оборудване – семейни-големи палатки /4-6-8+ места/, които в България почти не се използват и то поради липсата на места за такива. А именно този вид тенти са едни от най-предпочитаните в световен мащаб за продължително къмпингуване, поради големите си обеми и удобствата които предоставят.

    Фактът за стареенето на полиестера не омаловажава качествата на подобни материи, а само подчертава необходимостта от правилно планиране на разходите за къмпинг екипировка. За някои е без значение цената и условието за дълголетие на палатката и си позволяват да сменят модела всеки сезон или на 2-3 сезона, но за други това не е така. Компромисът между скъпите полипамучни тенти и нискобюджетните полиестерни палатки с водоустойчивост до 3000мм воден стълб се явява отново в полиестерни модели, но с допълнителни защити на плата. Те се познават освен по цената и по характеристиките за водоустойчивост /винаги над 4000мм/ и UV устойчивост – слилоконови заливки, полиуретанови промазки, нано мембрани и т.н. рекламни hitech екстри. Подобни модели, с известни условия /плат с гарантирани над 5000мм/ могат да устоят и 300 дни на слънце преди да станат крехки и да се нацепят. Имам и такива примери, но са рядкост. Слънцето и високата температура не прощават на синтетиката! Защо става така и как се “убива” полиестерната тъкан ще направя възможното да разгледам научно /физико-химически/ в специален пост.

    Отново към въпроса на Миро за препоръчителната семейна палатка. Определено ви харесва дизайна на Тигриса и неговата просторност. Почти всички значими световни производители на палатки предлагат модели 6+, 8+ и по-големи тенти. Разбирам, че бюджетът ви е в границата до 1000лв или 500 евро. Не съм сигурен обаче, че в България ще намерите добра алтернатива на Vango в наличност. Аз си доставям екипировката само с поръчка или при пътуване из Европа. Има добри интернет магазини, които предлагат маркови модели на много добри цени. Подобен модел на тигриса с близки размери и цена, но с по-добри качества на плата и конструкцията, е > Coleman MacKenzie X8 – компактен обем, огромни прозорци от дакрон /усилен полиетилен, като на сърф платната/ с капаци и платнище от 4000мм устойчив импрегниран с PU полиуретан полиестерен плат. Цената е около 800-900лв с доставката от EU. Има и други алтернативи като Khyam Quebec 8, 5000мм устойчив полиестер с цена около 800-900лв с доставката и Khyam Longleat – професионална експедиционна палатка с усилен полиестер и малко по-висока цена, около 1500лв с доставката.

    Искам да ви дам и пример към който, според мен всеки маниак на тема семеен къмпинг трябва да се стреми - моделът на Outwell > Norfolk Lake. Превъзходен представител на полипамучните тунелни палатки, който има само предимства. Цената му е значително по-висока, към 1000 евро, но повярвайте в това е истината. Тази конструкция и материали са конверсионни и гарантирано могат да издържат на пек, бури, дъжд и сняг над 600 дни! Ако не ви притеснява теглото на конструкцията при пренасянето и в саковете, 2х~30кг, общо 66кг, това е палатката!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за предложените модели. Khyam Quebec 8 ми допада най-много. Струва ми се най-добро съотношение цена-качества. И ако триабва да продължим дискусията за палатките, мисля че в България къмпинг културата има сериозен проблем. Безпаричие. Познавам хора, които от началото на прехода не са ходили на почивка. Ако работиш за 350 лв., имаш деца...дали ще отделиш 150 лв. за раница? Няма как къмпинга да е популярен в България. Семейна палатка, раници, обувки, елементарна екипировка...минимум 2000 лв. Да не говорим, че се спекулира с цените на вносната екипировка. Платка в UK 300 паунда, в България 1000+ лв. Старая се да пазарувам от родни марки, вярвам че така се помога на нашата си икономика. Но качество, освен Ташев, друг БГ производител няма. Природата ни е прекрасна. Има неограничени възможности за почивка. До добре де, ама ако неможеш од платиш парното, едва ли те интересува Vango ли прави по-добри палатки или Salewa. Всеобщата бедност и спекулата с цени задушават Българскиа турист.

    ОтговорИзтриване
  6. Да, Khyam са едни от най-добрите палатки в света! Относно социалната страна на къмпинга предлагам да направя нов пост и там да продължим с дискусията. ок?

    ОтговорИзтриване
  7. Бихте ли препоръчали on-line магазини, за къмпинг екипировка, които предлагат доставка до България?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, днес попаднах на този блог и като начало ми се иска да поздравя авторът му за добрата работа и интересните статии.
    По темата - в момента на острова има много изгодни разпродажби на къмпинг оборудване и няколкото големи сайта предлагат наистина добри оферти.
    Ние си взехме една Кечуа, която напълно отговаря на изискванията ни и местата които посещаваме: http://www.quechua.com/EN/t4-2-xl-air-33684474/
    Обърнете внимание на цената - такива са нормалните цени в нормалните държави. У нас спекулата с цената на туристическото оборудване е огромна.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на Станислав за добрите думи. Проблемът с качествената къмпинг екипировка в България наистина е огромен. И това идва именно от загубената къмпинг среда. След като няма интерес, няма и добро предлагане, от там липсата на конкуренция и високите цени. Затова най-добре е да се купува през интернет. В отделна тема ще напиша за някои добри интернет доставчици на качествена екипировка от Германия, Великобритания, Франция и други страни.

    ОтговорИзтриване
  10. Прочетох коментарите за палатки по-горе.Интересувам се от палатка на Ванго-Колорадо 600.С 2-3 думи плюсове и минуси.Благодаря

    ОтговорИзтриване
  11. Коментариите са много интересни, но къде могат да се опънат палатки в северна България извън къмпинг.Преди много години опъвахме палатки където си искахме, но сега как е

    ОтговорИзтриване
  12. Не е по-различно от преди 20 години.. разликата е, че повечето малки язовири са дадени под аренда и пазачите им не дават да се опъват палатки около водата. Вярно е, че северна България е територията с най-малко култивирани къмпинги. Не регламентирано може да лагерувате на много известни места. По-популярни са поляните на Вратцата до Враца, каньона на река Чернелка до Плевен, околностите на язовир Огоста до Монтана и т.н. Запазен класически къмпинг е Стринава до Дряново..

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей surfer,
    Явно имаш доста къмпинг опит и ще се радвам да чуя твоето мнение относно няколко модела палатки, тъй като искам тази зима да подменя старата. Тези от 1000+ евро ми е ясно, че са добри, но бюджета ми е малко по-скромен, за да останат парички и за използването и :-). Разглеждам един англииски саит, които доставя до България, и съм се спрял на няколко модела около 400-500 левчета. По принцип търся фамилна палатка за къмпинг, размера и теглото не са проблем - вана е достатъчно голям. Къмпингуваме 4 души - с жената и две деца на 3 и 4(това лято бяхме с EasyCamp Phantom 400 и общо взето ставаше, макар и малко тесничко). Най-изгодно, около 400 лв., е Outwell Wyoming Minnesota 4, която е намалена до изчерпване на количествата с 60 %, от около 1000 лева (дали наистина е струвала толкова не знам, така пише). Като размер и конфигурация малко повече ми харесват Vango Orchy 600 на същата цена и евентуално Vango Tigris Horizon 600, която е малко по-скъпа и по-тесничка от Орчи-то. Easy Camp Boston 500 изглежда добре на снимка, но на живо в магазин СпортДепо в Младост нещо не успя да ме грабне, а 600 не виждам да се предлага вече. Ще се радвам ако намериш време да ги погледнеш и да споделиш мнение.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Коцето,
    Хубаво е когато избираш нова палатка :) Тигриса на Ванго вече го обсъждахме и смятам, че положението не е по-различно и при по-малките обеми. Ако трябва да класирам марките които си цитирал Outwell води пред EasyCamp /и двете фирми са датски, което е по-добре от шотландски :)/ и накрая Ванго. При цена от 170 лири Outwell Wyoming Minnesota 4 си заслужава, но трябва да знаеш, че и тя е 100% полиестерна палатка 1 към 1, като материал със серията Easy Camp Boston.

    Както не веднъж съм казвал цели се по-нагоре Outwell Missouri River 4 е супер палатка за българските условия, полипамук и светъл покрив. campingworld.co.uk предполагам си видял могат да ти я пратят за към 500 лири с GLSa. Все пак пиши какво си решил, може да си полезен и за други почитатели на къмпинга ! Успех !

    ОтговорИзтриване
  15. ...продължение

    Ще започна с една палатка, която ти самият си препоръчал: Norfolk-Lake
    http://www.outwell.dk/TentInfo.aspx?b=Outwell&bid=2&lid=1&l=en-GB&TentId=111&catID=25&pid=1
    http://www.ukcampsite.co.uk/tents/p/Outwell-Norfolk-Lake/404
    Според мен уникална палатка. Полипамучна с голямо пространство и стабилна сглобка. Почти напълно отговаря на собствените ми изисквания. Проблема е, че е модел 2009г. и почти никъде не я предлагат (или там, където аз търсих) Дори липсва на официалния сайт на Outwell.
    Вторият модел е отново от Полипамук: Wolf Lake 7
    http://www.outwell.dk/TentMeasure.aspx?b=Outwell&bid=2&lid=1&l=en-GB&catID=476&TentId=987&pid=1
    http://www.ukcampsite.co.uk/tents/p/Outwell-Wolf-Lake-7/170
    Нещо, като алтернатива на Norfolk-Lake, но аз не съм много впечатлен. Предверието е малко плитко на фона на големия размер. Тежка, скъпа и доста обемиста в сгънато състояние, което може да е проблем при търсенето на място в колата. Иначе отлична изработка и сериозните 10 000мм воден стъб.
    Накрая, но не и на последно място полиестерното „чудовище”: Vermont L
    http://www.outwell.dk/TentMeasure.aspx?b=Outwell&bid=2&lid=1&l=en-GB&catID=450&TentId=926&pid=1
    http://www.ukcampsite.co.uk/tents/p/Outwell-Vermont-L/333
    Честно казано тази палатка ми допадна веднага щом я видях. Предверието е голямо жилищната площ също. Притеснява ме големият размер в дължина. Все пак 7,70м. сравнително трудно биха се наместили на наш къмпинг. Другият проблем е изцяло полиестерната материя. Въпреки, че 5000мм. воден стълб на външната част и 10 000мм. на дъното + двойната промазка са страхотни показатели ме притеснява живота на палатката.
    Засега, това са вариантите. Казвам засега, защото предполагам, че след нова година производителите ще пуснат новите си творения и е напълно възможно да има още нещо подходящо.
    Моля те за твоето мнение за избора ми. Ако имаш други варианти в предвид съм отворен да ги обмисля. Интересуваме и мнението ти относно изчакването на моделите за следващия сезон. Понеже бих искал към палатката да поръчам подложка за под нея и килим за вътрешната част ще е добре трите неща да г има в един магазин. Това обаче, като направя избор 
    Малко прекалих с дължината на тексто, но се надявам, че в съчетание с отговора ти ще бъдем полезни и на други желаещи да си купят „къща” 

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей surfer :)
    Онзи ден пуснах коментар, но беше доста дълъг и го разделих на две. Не съм сигурен дали си го получил и затова ще ти бъда благодарен ако ми кажеш.

    Поздрави
    Стефан

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Стефан, получих един твой коментар и написах отговор, но е към материала за "Разпъване, укрепване и отводяване на палатка" :)

    ОтговорИзтриване
  18. Аха... значи просто другия не е минал :) Този в "Разпъване, укрепване и отводняване на палатка" е минал. Знам. Дори ти благодаря за отговора. Тук в тази тема обаче писах един друг. Доста по-дълъг. Като се опитах да го публикувам целия, системата ми каза, че е много и не може. Затова го разделих на две, но явно пак не се е получило. Аз мога да ти го пратя и на мейл, в случай, че нямаш нищо против. Моят мейл е go6ko@paintballrebels.org

    Поздрави
    Стефан

    ОтговорИзтриване
  19. Ще пробвам да го пусна отново. Този път на по-малки порции :)

    Пак съм аз... Стефан 
    Както ти споменах със семейството ми искаме да подновим настоящата си палатка с нова и естествено да допълним къмпинг екипировката. От известно време събирам информация и стигнах до две основни заключения:
    1. За съжаление в България не може да се намери голяма семейна палатка (и в ниския и във високия ценови клас). Това не ме изненадва много, а и ти самия вече си го написал. Предполагам, че и други хора бързо са стигнали до това заключение 
    2. В магазините в европа (основно UK) по това време на годината няма наличности и явно навсякъде се очакват новите модели за 2011г.
    Това обаче не може да ме спре по-от рано да се ориентирам в положението  Ще ти опиша с две-три думи, каква палатка бихме искали да си купим. Естествено до началото на сезона има още много време, така че бърза работа няма. Тук става ясно, че ще ползваме палатката основно през лятната почивка. Ще добавя и това, че ще е и по нашите геогравски ширини. Основно България и Гърция. Живот и здраве желанието ми е да можем да разчитаме на покупката си поне десетина години, като времето за почивка, с което разполагаме е 15-25 дни годишно. Краткото време през, което ще употребяваме палатката обаче не означава, че не можем да си създадем един истински „лукс” на открито  Не държа на местата за спане в палатката, но определено държа на по-голямо жизнено пространство и определено на по-голямо предверие. Жизненото пространство е с цел да има място за игра на детето при продължително дъждовно време и естествено място за баща му и майка му да си пийват джина или ментата със спрайт Голямото предверие ще даде свобода на жена ми в „кухнята”, а мен ще ме отърве от досадното опъване и укрепване на стандартната 30 левова тента от зебло, която ако съседите ни кихнат се накланя на една страна. От всичко, което прочетох до тук (основно ревюта в английски сайтове) и това, което ти си публикувал, като информация се ориентирам към палатка от датската фирма Outwell. Естествено качествените им продукти имат основен принос за избора, който съм направил, но не без значение е и голямото разнообразие, което предлагат. Всичките им семейни модели, които харесах са с три входа, което според мен е предимство при вентилацията и ориентирането на палатката спрямо възможностите на терена.

    следва продължение...

    ОтговорИзтриване
  20. Съжалявам :(
    Стана някакво объркване и местата на двете части са се разминали. Излезнала е първо втората част, а след това началото. Извинявай за създадената бъркотия :)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Стефан,
    В Болгъра явно има бъгове, защото текстовете ти са минали, но поради спам защитите на системата не се показват коректно, малко са разместени и пристигат по-късно.

    По темата, Outwell действително са фаворит. Това е така, защото те разработват палатките основно за оборудване на северноевропейските армии.. Моделът Vermont е именно такъв. Направен е от двойно запечатан полиестер, защото за тази площ с полипамука теглото ще е към 80 килограма с рейките, а така 6 местният вариант е малко под 50 килограма всичко. Полипамучният Wolf Lake 5 тежи също толкова, но е с по-малки размери. За съжаление зелените платнища на българското слънце много се нагряват и дори с двойното покритие след 5 сезона подобна голяма площ започва да се цепи. Имай го предвид.

    Проблемите с наличностите на датски марки палатки в британските интернет магазини са пословични.. и аз не им се доверявам много..
    Затова аз бих ти обърнал внимание на една британска марка, по-точно английска /по-добре е от шотландска:)/, която се появи през 2007-ма > KAMPA. Те предлагат евтини модели полиестерни семейни палатки, но имат и два модела полипамучни тенти копиращи Outwell >
    http://www.kampa.co.uk/tents/holkham6.html и
    http://www.kampa.co.uk/tents/polzeath8.html

    Нямам преки наблюдения върху KAMPA, но имам информация, че модификация на Polzeath 8 е доставяна на британската армия, предполагам за Ирак.. това говори само по себе си. Покривите и на двете са светли, имат по няколко входа, налични са в магазините и са по-евтини от аналозите на Outwell.

    Разгледай и пиши. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти surfer :)
    Харесах много и двете палатки от линковете. Вероятния избот ще е Holkham 6. Подходяща е като размер за нас. Има и по-голям навес, за който допълнително може да се набави и Vestibule/Предна преграда. Отзивите за нея са много добри. Надявам се догодина да разкрасим с нея визията на къмпинг Юг :) Огромно предимство е, че палатката + всичко допълнително към нея го има налично в http://www.campingworld.co.uk
    Доколкото разбирам доставката до България от този сайт е безплатна ако надхвърля 750 лири. Знаеш ли дали това е наистина така?

    Що се отнася до неразборията, която създадох с моите постове (за което пак се извинявам), моля те ако е технически възможно да ги събереш в един.

    Още веднъж много ти благодаря за компетентните мнения и съвети ;)

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей surfer,
    Имам въпрос, който може и да прерастне в отделен пост... Нямам познания как да спасиш сцепено платнище, когато това се случи по време на почивката. Мисля, че би следвало да има начин да си продължиш ваканцията до край, а не да я прекъснеш заради такъв инцидент. Единственото, което се досещам е подлепянето на сцепването с текстило тиксо. Представям си, че то би издържало няколко дни. Моля за твоя съвет!
    Георги М.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей Георги,
    Въпросът ти наистина е много важен! Затова ще напиша нова статия за поправка на палатка и как да спасим положението по време на къмпинг и повредена тента.

    ОтговорИзтриване
  25. Привет,

    Попаднах на този добър пост за семейните палатки и бих искал да попитам дали има добри полипамучни модели до около 1000лв за 4-5 души макс.

    Мерси предварително,

    Свилен

    ОтговорИзтриване
  26. В крайна сметка се спряхме на тази:

    http://www.outwell.com/en/Products/TentsTarpsWindscreens/Tents/Sun/MauiReef.aspx

    Outwell Maui Reef - полипамучна. :)

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей Свилен!
    Избрали сте чудесен модел палатка за българските условия! Outwell Maui Reef е мой фаворит за престой на къмпинг цяло лято. От къде ще я внесете и колко ще ви струва?

    Единственото което ще ви препоръчам, когато се опъвате с Outwell Maui Reef е, ориентацията на централния вход /този срещу спалните/ да бъде изток-североизток. Т.е. страничната стена с дакрон прозорците да е на север. Ако нямате втора тента над Maui Reef и обърнете огромните, за подобен вид палатки прозорци на юг или запад, ви гарантирам, че вътре ще почувствате значителен парников ефект. Пожелавам ви успешна покупка!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей, surfer!

    Благодаря за мнението.

    Закупих Maui Reef от http://www.campingworld.co.uk/ излезе точно £728.95 (с доставката) или около 1650лв по курса в деня на закупуване.
    Получих я с куриер директно вкъщи - два големички кашона с общо тегло ~45кг (17кг рейки, 28кг палатка).
    Първото ми впечатление е - страхотна палатка. По-тежка от стандартните полиестерни. Рейките изглеждат изключително здрави и стабилни.
    До сега съм ползвал няколко малки стандартни полиестерни на Vango, Lafuma, Easy Camp и определено материята на Maui Reef е клас нагоре дори на допир.

    Двуомях се между Maui Reef и Lanai Reef заради значителната разлика в цената, но тъй като смятам да я ползвам години наред предпочетох наистина по-голямата и удобна за лятно къмпингуване.

    Благодаря и за съвета как да я разположим при опъването! Не съм се замислял до сега върху тези детайли. Интересното, което прочетох е, че този полипамук с покритие за слънце би трябвало да задържа една идея по-хладно в палатката, но ще видим дали е така. :)

    п.с. Ако къмпингувате лятото по нашето черноморие може да се засечен на по бира. :)

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Свилен,
    Радвам се, че имате нова палатка и то от най-добрите! Честито! С удоволствие да я ползвате дълги години!

    Действително материалът на Outwell Outtex® Airtech (65% памук / 35% полиестер) е много устойчив на слънце и прегряване, именно поради високото съдържание на памук. Новото за цялата Outwell SUN серия палатки е цветът на плата - Topaz. Този цвят се прилага от много години насам за експедиционни високопланински палатки от различни производители и се смята, че спектърът му отразява повече ултравиолета и така намалява вредните последствия за палатката. Надявам се точно той да компенсира генерираната в повече температура под тентата от огромната площ на дакрона по прозорците на Maui Reef.

    Надявам се да споделите преживяването си след първия къмпинг с нея :) Надявам се да имам възможност за къмпинг и това лято на българското море. Ще ви пиша когато програмата се подреди. Успех!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте,
    прочетох внимателно всичко изписано по темата с палатките в този блог. Чудесно е, че все още има мераклии да пишат.
    Тъй като откриваме новия сърф сезон и трябва да сменя старата си палатка Salewa scout, която купих в "движение" и се оказа не добър избор за ветровите места. Над 12-13м/с се смачква като сапунен мехур. Проблема не е в марката, а във модела, просто продавача каза "става".
    За да не повтарям грешката сега правя проучване. Условията за къмпингуване - 100% слънце, вятър 10-15-20 м/с, 40-50 дни годишно, палатка за 2ма или 3ма.
    Ще се радвам да чуя вашите съвети.
    Петьо

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Петьо,
    Благодаря за коментара! Предлагам твоят въпрос да прерасне в отделна статия, където ще напиша моето мнение за ветроустойчивите палатки.

    До скоро.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте, коя е най-добрата семейна палатка за къмпинг?

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте Анонимен,

    Добър въпрос задавате :) Вие имате ли отговор?

    Скоро ще завърша преглед на няколко от най-качествените производители на палатки в света, може би там ще намерите моя отговор.

    ОтговорИзтриване
  34. Веселин

    Здравейте, досега не съм си купувал палатка и сега ще ми е за първи път :D Четох насам-натам из нета какво ли не, но вместо нещата да започнат да се изясняват, станаха още по-объркващи. Това с водния стълб ми е ясно, колкото повече толкова по-добре, но не мога да си представя реално на колко интензивен и проливен дъжд, в съчетания с бурен вятър, се равнява този параметър. На колко проливен дъжд може да издържи палатка с воден стълб 2000мм? А 3000мм? Просто, гледайки характеристиките, не мога да си представя какво би се случило в реални условия. Доколко е важна дебелината на рейките и какво е нужно, за да се счупи рейка с дебелина 7мм, примерно? Трябва ми двуместна трисезонна палатка, ще си я ползвам предимно сам, не 1-2 пъти в годината, но поне веднъж месечно за по 1-2 дена, някъде по планините. Смятам да я нося в раница. Мн държа да пази от дъжд :D Харесаха ми тази [url]http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=436[/url] , тази [url]http://www.ex3m.bg/shop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1044&category_id=101[/url]
    и тази
    [url]http://www.sportdepot.bg/products/turizam-turistichesko-oborudvane/kamping/palatki/25817-palatka[/url]
    Но изобщо не съм сигурен нито за марките, нито за нищо. Ако можете да ми предложите по-добра алтернатива, в рамките на тази или близка цена(не разполагам с мн средства), ще съм мн благодарен :lol:

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Веселин,

    Предлагам да ти отговоря в нова статия, която ще наречем "ПАЛАТКИТЕ > ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ".
    До скоро! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  36. Здрасти Surfer,
    Понеже ви откраднаха ... палатката, на дневен ред идва закупуването на нова. Случайно попаднах тук и съм много приятно изненадан. По-интересното е, че досега ен съм се замислял колко сложто нещо е избора на палатка. Последната ми я донесоха от Дания и беше супер-тунелна, 4 местна, просторна, светла и т.н. Сега ес чудя обаче, дали за 14 летни дни в годината не е по-добре да се купи Vango или Easy Camp за около 200 лева и след 4-5 г. да купя нова (живот и здраве), отколкото да инвестирам (?) 600 лева в палатка, която при редовно ползване пак би сдала багажа след 5-6 години... Как ти (ви) се струва този подход?

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей анонимен,
    Първо, как са ви откраднали палатката!? Ако опишеш каква е била и как е станало може да се случи някой тук да ти помогне да я намериш, а случаят ти може да помогне на други, за да не се случват подобни крайности в българското "къмпинг" пространство!

    По въпроса, покупката на евтина или по-скъпа палатка е въпрос на личен избор. Пак повтарям, в сектора на летните палатки за българския климат винаги е по-добре да имате сигурна стабилна конструкция, за предпочитане от полипамук. Тя може да издържи и над 15-20 години с по месец на море всяко лято. Но, ако искате да сменяте полиестерни тенти на 4-5 до 10 сезона, то това може да ви достави друг вид удоволствие, например винаги да сте с нова палатка и то с най-модерния дизайн. Така че решете сами за себе си, кое ви харесва спрямо парите които сте готови да похарчите за подобно занимание. Ако имате конкретни въпроси за конкретни модели палатки, пишете тук. Успех!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей, Surfer!

    От три четири години ходим на къмпинг и винаги ползваме палатки от приятели. На жената и детето много им допадна а и на мен също ми харесва. Взехме си и куче и сега май алтернативата е само на къмпинг. Решихме, че вече трябва да си купим собствена палатка и оборудване. Бюджета ни за палатка е максимум 800 лв. Видях един модел на Скандика-Skandika Saturn Four Man Tent. Можеш ли да ми кажеш дали е подходяща за нашите условия и изобщо как са като марка Скандика. Ако не моля да препоръчаш нещо подходящо, четири местна е достатъчна за нас и ще я използваме по около 10-12 дни на сезон.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  39. Привет!

    Ние имаме Skandika палатка. Не е нищо особено като изпълнение. Плата е доста тънък и вътре напича стабилно. Нашата е 6 местна и струваше около 400лв.

    В сравнение с палатка ни на Outwell ... Skandika е много гадна. :) Според мен Vango и Easy Camp са по-добри. Имам Vango Beta 250 и изпълението й е по-добро от това на Skandika.
    Но пак да отбележа - цената на Skandika е наистина ниска.

    Ако не те притеснява, че ще трябва да ставаш в 7-7:30ам като е понапекло слънцето и през деня няма да може да се спи комфортно вътре - взимай. Но повече от 4 сезона не мисля, че ще изкара при ползването около 2 седмици на сезон.

    Още нещо - трябва да се укрепи добре по краищата допълнително с камъни или пясък, за да не я "вдигне" вятър.

    Поздрави,

    Свилен

    ОтговорИзтриване
  40. Случайно попаднах тук при търсене на полиетиленови платнища и статията ми хареса - едно, че е изчерпателна, две, че съвпада до голяма степен с моето виждане.

    Само една вметка за статистиката. Имам Ферино Аустралис от (след месец стават) 5 години и е видяла доста повече от 100 дни на открито. Комбинация от море, язовири, планина, зверски жеги и напичания по седмица и яки бури, градушка и внезапен сняг. Нямам проблеми с нея. Преди нея ползвах една палатка с подобна конструкция/схема, но от неизвестен производител. Купувана е от баща ми от Стената, когато още не бяха точно магазин, а горе по етажите, сиреч преди вероятно 13-14 години. Тя също си е наред, даже 2011 лятото направихме чудесен удължен уикенд на Белкемен с тия 2 палатки. Познати имат Vango Orchy 2009, която 4 години е била по 3 месеца всяко лято на Арапя и е в чудесно състояние

    Като човек перфекционист в областта, в която работя, знам, че често се налага да се направи компромис и че много проблеми, които ние виждаме - клиентът ги подминава без да ги забележи дори като му ги посочваш. В този смисъл се надявам статията да не създаде уплах у някои бъдещи къмпингари, че едва ли не след 2 години ще им се саморазпадне палатката. Не казвам, че боклуците в Метро ще векуват, но и не смятам, че има нужда от изхвърляния като 1600 лв за палатка, за да ти служи вярно дълго време.

    И те така.

    ОтговорИзтриване
  41. Ако последният коментар е от известния блогър и любител на морето Boby Dimitrov, силно съм поласкан от вниманието! Благодаря за мнението и се надявам да се включиш с някои свои впечатления и препоръки за къмпинг начина на живот! Приемам статистиката която Boby представя. Тя не противоречи на моите твърдения, а подчертава необходимостта правилно да се планира всяко къмпинг начинание.

    Аз продължавам да отстоявам факта, че инвестицията в "скъпа" полипамучна палатка е в пъти по-за предпочитане от всяка друга полиестерна палатка. Това се основава на моята лична статистика и над 10 лично притежавани палатки. В добавка са наблюденията ми върху къмпинг екипировката на множество приятели, познати и случайни хора срещани по разни къмпинги и места из Европа, България, Средиземноморието, Африка, Близкия изток, Централна Азия и т.н.

    Убеден съм, че за да започнеш къмпинг преживяване трябва да си добре подготвен. Първо с информация и второ с екипировка. После идва опитът.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей SURFER, изчетох всичко тук .....и не само :)))))
    Понеже е крайно време да сменям палаткарника, та виждам, че си много запознат с темата...Мога ли да помоля за мнение относно VANGO CALISTO 400. Ходим само на язовири (високопланиски) - Беглик, Широка поляна, Доспат....та според теб подходяща ли е за тези места. Вълнуват ме най- вече водоустойчивост, издържливост на вятър, конденз...."спарване". Тази и орхито ми изглеждат най-подходящи за парите си, но не знам.....
    Благодаря ти предварително..

    ОтговорИзтриване
  43. И аз се бях спрял на Калисто, но след бая чакане (3+ месеца) в EBay не изпадна добра оферта, та накрая взех един Icarus на далавера. Калистото е по-стабилно с тия жеуезни рейки, но и тежи като прасе сукалче. Ако не бях ограничен в парите и не ме притесняваше размера и теглото на пакетираната палатка, щях такава да взема. С други думи - препоръчвам я. Ако дебнеш, обаче, може да изпадне Nevada M, което е много по-добре (по мое мнение).

    Orchy има познат, от години къмпингува на Арапя с нея, обаче не се произвеждат вече от 2-3 години комай. Съответно предлагането е на стари палатки.

    surfer, баш същия е/съм. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей Анонимен, Здравей Боби!

    @Анонимен
    Благодаря за питането :) Независимо, че не съм фен на шотландците и в частност на VANGO, за CALISTO 400 мога да кажа, че с цената си е много подходяща за описаните от теб места - "язовири (високопланински) - Беглик, Широка поляна, Доспат...". Конструкцията е стабилна на вятър, има добро проветрение, обемът е достатъчен и по традиция Protex 3000 полиестера държи на обилно мокрене. Този модел със сигурност има здрав конденз, особено на високо и на морско равнище. Важно е през деня да се отвори, за да излезе влагата и да не започнат да ръждясват рейките, като цяло не е проблем. Ако няма да я ползваш по морето с идея да си гледаш и правнуците - става. Vango Orchy аз не препоръчвам, поради силните деформации при вятър. Вместо нея внимание заслужава ZAJO Svalbard 4 – платът и цената и са много добри, 5000mm воден стълб с претенции за нов вид дишаща мембрана RAINXPERT! Успех с покупката на палатката и използването и! Пиши след като я опънеш, за да направим едно ревю от първа ръка :)

    @Боби
    Изключително съм благодарен за вниманието! :)
    Две мнения няма, фен съм ти и те попрочитам, за по-добро настроение. Установих по твои снимки, че няколко пъти сме се разминавали на Каваци в по-добрите времена.. замитал съм и дюните, но самостоятелно, защото нямаше как да съм на морето по време на твоите акции. Надявам се някой ден да се срещнем :) Ако напишеш нещо специално за CAMPINGa ще ти пусна покана да го публикуваш!

    Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте Боби, SURFER, благодаря за отговорите, Surfer, на теб 2 пъти благодаря.....супер сте момчета :))) Може би Калисто 400 ще е ....:)))
    Между другото - Владо се казвам ( не съм се регистрирал и излиза Анонимен:))
    Просто цената е по-възможна...Бях си харесал Outwell Maui Reef ама е 1600лв :)) Така, че..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      имам желание да си взема палатка за 3 човека, но не съм избрал конкретен модел. Принципно съм се насочил към следните модели:
      Coleman Weekend
      http://www.amazon.co.uk/Coleman-Weekend-Person-Tent-Blue/dp/B0047T69QE/ref=sr_1_17?ie=UTF8&qid=1369050009&sr=8-17&keywords=tent+coleman


      North Gear Mars
      http://www.amazon.co.uk/North-Gear-Camping-Waterproof-Green/dp/B0086SCTI4/ref=sr_1_4?s=sports&ie=UTF8&qid=1370347120&sr=1-4&keywords=tent

      Gelert Rocky
      http://www.amazon.co.uk/Gelert-Rocky-Person-Tent-Olive/dp/B001ABYBUI/ref=sr_1_2?s=sports&ie=UTF8&qid=1370347120&sr=1-2&keywords=tent

      или

      Lichfield-Cullen
      http://www.amazon.co.uk/Lichfield-Cullen-Three-Person-Tent/dp/B006J2KPS0/ref=sr_1_11?s=sports&ie=UTF8&qid=1370347120&sr=1-11&keywords=tent

      Интересно ми е да чуя Вашето мнение за избраните от мен модели. Честно да си призная, нищо не разбирам от палатки и поради това не искам да давам много пари. Принципно палатката ще се ползва най-вече за няколко уикенда в годината по морето.

      Благодаря предварително за Вашето мнение

      Изтриване
  46. Здравейте,
    Добре ще бъде да се представяте дори с псевдоним, а не да пиша до анонимни питащи. Благодаря предварително на всички читатели и коментиращи!

    Към последния въпрос, за избор на триместна уийкенд палатка с разпъване по морето, от цитираните линкове внимание заслужава първият модел - Coleman Weekend 4 Person Tent - Blue/Grey. Материалът и цветовете му отговарят на заданието, самата марка дава необходимото качество, а Амазон осигуряват цената. Така че, успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря на Surfer за бързият отговор и моля за извинение, че не се представих. Името ми е Минчо, но понеже не съм регистриран излиза като анонимен:))) Дано не прозвучи като оправдание, обичам откритите отношения и много държа на тях.
      Още веднъж сърдечно благодаря!

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравей Surfer! Отново съм аз. Извинявай, че те ангажирам, но докато събера парите за Coleman Weekend 4 Person Tent - Blue/Grey и цената е с 10 паунда нагоре. Днес видях, че има изгодна оферта за модела от линка по-долу. Можеш ли да помогнеш с някаква информация за този модел или да скачам на първата.

      Поздрави!
      М
      http://www.amazon.co.uk/Coleman-Track-Person-Tent-Blue/dp/B00BX8RPDI/ref=sr_1_10?s=sports&ie=UTF8&qid=1371484115&sr=1-10&keywords=tent+coleman

      Изтриване
  47. Здравей Минчо,
    Аз съм за първата. Цената има значение, но 10 лири не е са кой знае колко в добавка на светлия покрив и 1 място повече в палатката!

    Успех, и хубаво лято! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Surfer.
      Весело и слънчево лято и на теб. Ако е рекъл Бог може да се видим това лято на Корал.

      Поздрави!
      М

      Изтриване
  48. Поздрави Сурфър, Боби.......Владо е :)
    Палатката пристигна....в комплект с предверие Калисто 400 стана Калисто 500 :)) Вярно е прасенце...:)) Днес щях да я опъна пробно ама временцетооо ............:)))) Ще е по-късно
    Поздрави и благодаря за съветите :)))

    ОтговорИзтриване
  49. Здравейте Сурфър,
    След като изчетох по-горе написаното от вас,за което съм ви много благодарна,реших да ви помоля да ми помогнете да си купя максимално подходящата палатка,защото не разбирам нищо от палатки.Всяко лято ходя на 7-те Рилски езера в хижата,но условията вече станаха почти непоносими и решех да изляза на палатка.Ориентировъчни данни:2500 надморска височина,температура около -5 до 25гр.,двуместна,колкото е по-висока ще ми е по-добре и парите,които мога да заделя е мах.140-150лв.Благодаря ви предварително.
    Поздрави
    Росица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задравей Роси,
      Подобен въпрос дискутирахме в статията ПАЛАТКИТЕ > ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ >

      http://campinga.blogspot.com/2011/06/blog-post_26.html

      Към днешна дата има още нови модели с подобни характеристики и от други марки.

      Аз отново ще препоръчам Zajo > Montana 2, според мен една икономична и качествена палатка.

      Успех!

      Изтриване
  50. Ето какво се случва при малко по-силен ветрец с голяма палатка за около ~450лв и я ползва 3години по 1 месец на морето. :)

    Марката е SKANDIKA JASPER II - за 6 човека.

    *) Само да отбележа, че Outwell Maui Reef почти не усети, че има вятър на плажа. :)

    http://www.flickr.com/photos/svilens/9354588008/

    http://www.flickr.com/photos/svilens/9354588828/

    http://www.flickr.com/photos/svilens/9354589390/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Свилен,
      Благодаря за доказателствените фотографии :)
      Те само потвърждават фактите обсъждани по-горе!

      В случая светлият цвят значително е помогнал да се достигнат заветните 90 дни на полиестера изложен на слънце, ако цветът беше тъмен, живота на тентата щеше да е поне с 1/3 по-малък..

      Поздравления още веднъж за Outwell'а!

      Изтриване
  51. Силвия Георгиева24 юли 2013 г. в 16:15

    Привет, на път сме да купим една палатка EUREKA 1612 Copper Canyon, която е ползвана вече един сезон (14 дена). Тъй като доколкото виждам е полиестерна са ме е важно да мога да преценя колко е живота на плата....75D 190T polyester taffeta, 1200 mm coated не ми дава много информация....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Силвия,

      Ако цената на Евриката е достойно ниска, няма какво да се замисляте за полиестера. Този модел е правен за слънце и голяма горещина, цветът го обсъждахме вече - оранжа пази от ултравиолета и материала се разрушава по-бавно. Вероятно ще издържи 5-6 сезона с умерено натоварване. За тази тента трябва да знаете, че не е подходяща за силен вятър и особено за силен дъжд! Всичко останало й е идеално за българското лято. Успех!

      Изтриване
  52. Свилене, чудесно сравнение, мой човек! Шкода Фабия комби и Мерцедес G класа!

    Кофти тръпка с палатката, но явно си е изпяла песента. Друг въпрос е, че март месец наддавах за един такъв Джаспър, аз спрях на 90 паунда, търгът приключи на 110, така че за 300 лв мисля чудесно се е справила (пък и за 450, колкото явно си платил)! 6 човека * 30 дни * 3 години = 540 човекодни (далеч под левче/чд)!

    Сега ми е интересно дали ще инвестираш 1000 паунда в нов Outwell :D

    ОтговорИзтриване
  53. @Боби Димитров - Поста ми е чисто информативен за конкретната марка/модел - Skandika. Нямам за цел на плюя тази или онази палатка.
    Мисля, че е важно човек да знае конкретни факти за марките/модели палатки когато прави своя избор.
    Както сам си отбелязъл често е по-изгодно да се купи евтина палатка. Но все пак е хубаво, ако знаем - коя от евтините е малко по-добра.
    Един сезон повече живот е доста.

    Да, инвестирал съм 750 паунда в Outwell Maui Reef още преди 2 години.
    При мен и евтините и скъпите палатки си имат приложение според условията, в които ги ползвам. ;-)

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте Боби, Свилен, Компанийерос :)
    Трябва да се радваме, че имаме палатки и все още ги използваме.. ще перефразирам самия Боби.. Разпъвам, значи съм :)

    Само ще повторя, че всяка палатка има предназначение. Свилен го потвърждава, Боби по свой типичен начин също.

    Хора излизайте на къмпинг, било урбанизиран или див и пазете природата - гората, водата, пясъка и морето там е животът!

    ОтговорИзтриване
  55. Здравейте , преди дни купих палатка от Ebay . Палатката е Easy Camp Boston 600 . След като пристигна установих , че продавача ме е подвел и палатката не е в пърна комплектация - липсват всички рейки .
    Молбата ми е , ако някой има същата палатка или знае точните характеристики на тези рейки . Знам само , ча са 5 рейки с по 10 секции с дебелина 12,7мм. - остава само дължината на една секция .
    Благодаря ви предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте.Искам да помоля за съвет за палатка.Аз съм рибар и ходим за по 1-2 вечери на язовири,компанията ни е различна,но най-вече сме 3-4 човека.Търся си палатка с голямо предверие,висока,сравнително компактна,защото по местата който ходим няма кои знае колко място за разпъване и като цена 600-700 лв макс.Колебая се между няколко палатки:
      Палатка Outwell Birdland 3-тази като резмери е най-компактна,но ме притеснява,че предверието и е много малко.
      Палатка Outwell Birdland 4-тази ми допада много,само ме притеснява,че е много дълга и е само с един вход и нз дали няма да е много задушно.
      Палатка Outwell Nevada 4-тази също ми харесва,но пак е с големи размери и е с най-малък воден стълб.
      Палатка Vango isis v 500-като размери е супер,макар че е доста широка,има два входа,но е нова и няма много мнения за нея,а и е доста скъпа.
      Това са палатките,който съм харесал,ако имате други предложения ги споделете.Мерси предварително.

      Изтриване