КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

събота, 1 август 2009 г.

НАТУРИЗЪМ

Фундаментално натуризмът не е нудизъм. Макар и двете форми на голота да са свързани с излагането на човешкото тяло на слънце, те не са едно и също. Натуризмът е философия и начин на живот.

Принципно в някои източници се твърди, че нудизъм е американското значение на натуризъм, но за мен съвсем не е така. Защо!? Има хора които искат да правят слънчеви и водни бани голи, но по възможност никой да не ги вижда и в никакъв случай те не биха се показали разсъблечени пред други хора, където и да било – това е нудизъм. За натуристите няма значение дали ще ходят голи на плажа, в къщи и дори на улицата, т.к. това не ги смущава и не влияе на либидото и егото им по видим начин. Истинските натуристи, в отношенията помежду си, много приличат на цивилизовани първобитни хора, за които голотата е напълно естествена. Натуристите възприемат голотата, като елемент от цялостното съжителство на видовете в природата. Ще направя аналогия с тюлените или човекоподобните примати, а защо не и с делфините и китовете - те също са бозайници и се смятат за едни от най-интелигентните същества на земята. В своя живот тези животински видове са образно казано постоянно голи и така съществуват в хармония, без това да довежда до социални и психически катаклизми между тях. Именно тази освободеност и уважението към другите хора е в основата на натуристката философия и идеология.

Не бива да се бърка понятието натуризъм с ексхибиционизъм. Ексхибиционистите са хора с психични отклонения, които имат силно желание да показват голотата си и изпитват удоволствие от мисълта и факта, че някой друг ги вижда голи. Това няма нищо общо с натуризма.

ИСТОРИЯ
Като първи натуристи аз приемам древните гърци. Началото на съвременното натуристко движение е поставено в началото на 20 век в Германия. Там през 1953 година е основана и Международната федерация на натуристите – International Naturist Federation (INF) или Federation Naturiste Internationale (FNI) http://www.inffni.org/
Именно в Германия са създадени основите на съвременния натуризъм и е въведено понятието "Freikörperkultur" (FKK) - Култура на свободното тяло.

ПО СВЕТА
Най-развитите натуристски общества са в Германия и Франция. Интересен факт е, че около 20% от туризма в Хърватска се осъществява от натуристи. Хърватска е единствената страна в света, която е заложила натуризма в националната си туристическа стратегия и официално рекламира натуристските си плажове, къмпинги и курорти..

В БЪЛГАРИЯ
Натуризмът придобива ограничена популярност в България към края на 60-те години на 20-ти век. Макар и официално да не е одобрен от тогавашните власти е известно, че в името на туризма е толерирано обособяването на няколко места на българското Черноморие които, са станали популярни сред хората с натуритски и нудистски виждания. Като натуристски центрове са смятани плажовете северно от Слънчев бряг около селището Свети Влас, части от дългия плаж на Шкорпиловци и дюните около устието на река Камчия, къмпинг Веселие в южната част на плажа Каваците, плажа на Аркутино, плажовете около устието на река Ропотамо и река Велека до Синеморец.

Създаден е и Български съюз на натуристите, който е член на INF. Понастоящем седалището на БСН е във Варна.

Най-известните натуристски места в България към настоящия момент са – плажната ивица до Крапец на север, околностите на Дуранкулак и Тюленово, южният край на плажа на Албена, плажът до "Парк-хотел Журналист" във Варна, местността "Паша дере", плажът на спирка "Студентска", яхтеното пристанище в "Златни пясъци", което е по-известно като нудистки плаж, плажната ивица около устието на река Камчия, плажовете на Иракли и Карадере, дюните на Царския плаж северно от Созопол, плажът и дюните до бившия къмпинг Веселие, плажът до устието на река Ропотамо, скалите около залива Арапя и устието на река Велека до Синеморец. Във вътрешността на страната не липсват места за натуризъм, но няма ясна концентрация. Използват се индивидуално някои местности и поляни на Витоша до София , в Плана планина, по-високата част на Рила планина и околностите на някои язовири.

За съжаление поради принципния упадък на българското общество натуризмът по-скоро изчезва отколкото да приобщава нови почитатели.

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ
Като за начало е необходимо да се обясни на повече хора в България какво е натуризъм и какви ползи могат да имат от него. Ако това не бъде направено от БСН, то е наложително в образователната кампания да се включат и по-известни медии. “Образованието” трябва да “засегне” и държавно-административния апарат, който по съществото си отразява невежеството и липсата на съвременна култура по въпроса за натуризма и туризма на цялото българско общество. По този начин ще се създадат предпоставки за развитие на цивилизовани отношения между хората и позитивните връзки между човека и природата, които в момента лисват у нас.

Заимствайки от световния опит трябва да бъдат създадени няколко регламентирани места за натуристи основно на Черноморието, но също и във вътрешността на България. Частните инвеститори могат да са основна движеща сила за обособяването на урбанизирани центрове за натуристи под формата на клубове и дори селища, които със сигурност ще привлекат почитатели от цял свят. По този начин освен, че ще спечели националният туризъм, но ще се облагороди и обществото като цяло.

6 коментара:

  1. Здравейте,имам въпрос,как мога да се свържа с представителя на българската федерация по натуризъм? Благодаря Ви предварително. Михайлова

    ОтговорИзтриване
  2. Единственият начин е да го потърсите във Варна. Човекът е възрастен.. По данни от www.inf-fni.org може да опитате да го потърсите на >

    Union der Naturisten in Bulgarien
    Email: grafikbg@yahoo.co.uk
    Phone: +359 52 607 280 + +359 48 995 335

    Надявам се, още да садейства за получаване на INF-FNI карта..

    ОтговорИзтриване
  3. попаднах преди повече от година на новина в ДИР.БГ касаеща точно този въпрос. това, което ме ужаси, е че във форума под статията се изсипа толкова много омраза. все едно когато си нудист си като чумав...
    http://olddnes.dir.bg/news.php?id=4768818

    ОтговорИзтриване
  4. За съжаление, деформациите в българското общество са колосални и това се отразява освен в бита на хората и взаимоотношенията им, но и върху културата на съвремието им, в частност и в нихилизма към натуризма. Явно е неизбежно проявяването на подобен вид простотия за по-голямата част от населението на страната...

    За мен обяснението е същото, като при отрицанието на къмпинга..

    ОтговорИзтриване
  5. НАТУРИЗЪМ това е сливане на човека с природата в едно. Човек живеейки природо съобразно, имайки почит към заобикалящата го среда и себе уважение , тогава той достига до момента в който да се нарече НАТУРИСТ. За да се постигне това ни ХОРАТА трябва да се учим взаимно един от друг като се срещаме , разговаряме или най-малкото присъствието ни на дадено място е ползотворно. Нудизма в чистата му форма е първата крачка към успеха на всеки от нас. Нека никой не се заблуждава, че не е НАТУРИСТ или не може да се разхожда без дрехи, просто не е вникнал в себе си и не е показал на обществото своите добродетели. 

    Надявам се, че не съм ви отегчил с написаното по-горе.
    Господинов
    zhivko_gospodinov@qbv.bg

    ОтговорИзтриване
  6. янко витанов-приятели нудисти да се срещнем голи!има ли нуди компании и семейства от враца?-0877667752 бате дарко яни и техните приятели станчо и краси чакат по парфюм!

    ОтговорИзтриване