КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

четвъртък, 15 март 2012 г.

"Летният сезон по-къс с месец и половина. Немците бягат към Тунис"

Познавайки характера и светогледа на германците и въобще европейците, перспективите за туризма в България са ужасяващи. Руснаците също се сепнаха от българското безумие и скоро очаквам на места по морето само местните бабити и пияници да подритват останките от българската икономика..



Години наред през октомври немските пенсионери бяха единствените туристи, които пълнеха морските ни хотели и плажове

Първите туристи кацат след 15 май. Шумните младежи изгониха немските бабички и дядовци от летните ни курорти

Симпатичните немски бабички и дядовци, които пълнеха през мъртвите месеци април, май и октомври морските ни курорти още от времето на соца, вече са мираж за хотелиерите ни. Младежкият туризъм окончателно избута пенсионерския, а тази година сезонът ще започне едва след 15 май. Тогава са и първите полети от Германия, с които ще пристигнат абитуриенти за да празнуват завършването на средното си образование тук при нас. В същото време чуждите авиокомпании и туроператори орязаха значително летателната програма за България по редица значителни причини, коментира Венцислав Танчев, представител за „Алтурс” и „Чедок” за страната ни. Самолетите с чужди летовници ще летят до 30 септември, а не както преди до края на октомври.

Основен проблем пред родния туризъм е, че в началото на май и през октомври курортите ни са обезлюдени и по тази причина от години насам сезонът осезаемо се свива. Заведенията, магазините са затворени, а по плажовете няма шезлонги и чадъри.

„Първите туристи по морето винаги се чувстват наказани, тъй като курортите на практика са затворени”, каза още Танчев.

Записванията на немски пазар стартираха с отлични резултати през декември. Спадът при записванията през януари и сривът през февруари доведоха обаче до минусови резултати за предстоящия сезон спрямо миналогодишния.

„Алтурс” отчита спад от 9%. За Некерман прогнозите са от 0 до 5% по-малко летовници. От Rewe Group прогнозират спад от 10 до 15 % на немски пазар. При TUI минусовите прогнози също е двуцифрени.

За първа година нов немски играч се появи за страната ни. Това е туроператор, собственик на авиокомпания –German Sky Airlines. При него записванията last minute са значителни. Само с тази компания се очаква да пристигнат близо 15 000 германци по родното море. В техния каталог България е представена на 80 страници.

Предвид скъсената летателна програма Танчев прогнозира като цяло спад от 5% за целия сезон.

Друг фактор влияещ на тези отрицателни резултати е, че водещи страни от Северна Африка се завърнаха с пълна сила на туристическата карта. Цените в Тунис и Египет за предстоящото лято за значително по-ниски, предлагат се различни промоционални пакети, докато тези по морските ни курорти като цяло са завишени спрямо лято 2011.

През юли и август основните записвания за море са от семейства с деца.

Един от най-динамичните пазари през последните години – полският, ще отбележи най-вероятно спад тази година, прогнозира още Танчев. Полските туроператори имат финансови затруднения и това ще даде отражение и на нашия пазар. През юни няма как да очакваме поляци, тъй като при тях се провежда Европейското футболно първенство.

Все още не е ясно дали тази година отново ще отчетем бум на ирански туристи предвид политическата обстановка на тази страна, както и прогнозите за евентуална война там. През изминалото лято едни от най-уважаваните туристи от родните хотелиери бяха именно иранците заради високата им платежоспособност.

15 Март 2012, Четвъртък
Автор: Бесове.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар