КЪМПИНГ ПРОПАГАНДА

сряда, 18 май 2011 г.

Устойчиви на вятъра палатки

Както обещах, ще разгледам устойчивите на вятър палатки в отделна статия.

Първо да уточним, няма конструкция от плат, освен фоаето на Бурдж ал Араб в Дубай, която да устои постоянно на ураганни ветрове! Но има модели палатки, които могат да издържат доста продължително време на пориви на вятъра над 100км в час, без да се разпаднат и скъсат. Определено дизайнът на подобни палатки е куполно-геодезичен или по-просто казано иглу от плат с поддържаща ферма от рейки преплетени като кристална решетка. Защо, ами защото тази форма е най-обтекаемата на земята, а скелетът е устойчив на силни странични натоварвания поради разпределението на силите по осите на решетката.. Малко физика, кинематика и динамика, материалознание.. 100.. години експерименти, тестове и готово.. съвременните авантюристи покоряващи върховете и полюсите на света са силно облагодетелствани при експедициите си. От това естествено имат полза и обикновенните хора тръгнали на къмпинг. Ако искаме палтаката ни да е устойчива на всякакви климатични въздействия трябва да се целим точно в експедиционните модели палатки. Те са много скъпи, но пък удовлетворяват всички къмпинг изисквания, лекота, здравина и висока износоустойчивост.

Имайки предвид, че палатките за високопланински експедиции са 4-ри сезонни може да ги използваме и през лятото. Но, както винаги има "но", вентилацията им на пустинен пек не е най-добрата. Все пак са проектирани да пазят топло и през зимата върху снега. Вече обсъждахме как платовете страдат от слънцето, особенно от топлината, това важи и за най-скъпите модели палатки. Добре е да се съобразяваме с този недостатък на тентите, за да си спестяваме разходи. Тези факти в никакъв случай не пречат високоустойчивите на вятър експедиционни палатки да се използват на слънчев пек и високи температури. Още повече платовете прилагани при подобни модели тенти са свръх технологични и устойчиви на ултравиолета, което автоматично ги прави подходящи и за плажа.

Ето някои модели супер палатки, които при правилно разпъване и укрепване могат да устоят на ветрове над 100км/ч без деформации >

VAUDE
Power Atreus
SALEWA
XPD Base
The North Face
Mountain 35 Tent

Разбира се има достатъчно други производители и модели палатки, които заслужават внимание, но тези които ви представям са пробвани и наистина устояват на вятъра.

VAUDE Power Atreus е модел с цена към 600 Евро, но няма равна по функционалност. Двата диаметрални входа са достатъчни за удивително добрата вентилация при горещо време, а Powerframe конструкцията й на закрепване е супер устойчива на вятър и е уникално лесна за сглобяване. Който не вярва може да види кратко представяне на модела в немския магазин OUTDOOR Fair > В момента даже има намаление на цената!

Предлагам който има преки впечатления и от други устойчиви модели палатки да го сподели тук..

Всъщност всички палатки могат да устояват при силен вятър, ако са подходящо разположени и защитени от директните му пориви. Много важно е правилното избиране на мястото за разпъване и укрепване на конструкцията, за което писах в предишна статия. Опъването на всички въжета и доброто закрепване на колчетата е едно от най-важните условия, за да устои тентата при буря или силен циклонен и термален вятър. Има хора които искат да са опънати на перфектното място с гледка, но не винаги сядането на първа линия на плажа е безопасно, дори и с ветроустойчив модел тента. Затова, независимо какъв модел и колко скъпа тента имате, предварително внимателно преценявайте къде ще опъвате палатката и се обезопасете максимално, за да бъде приятно къмпинг преживяването :)

9 коментара:

 1. Благодаря, че не си забравил въпроса. От проучването което направих и разговорите с другите сърфисти, както и приемливите цени за мен, се насочих към един модел на Hannah, казва се Attack и струва около 400 лв. Надявам се да свърши добра работа.
  Поздрави, Петьо

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей Петьо,

  Ханата не е решение в случая със силния вятър на плажа. Моделът е стар и не се поддържа в новата колекция, това само по себе си говори, че е не толкова успешен. Освен това е само двуместен. Ако може да си позволиш още 150-200 лева отгоре на цената на Ханата спешно те съветвам да видиш и купиш триместния Vaude Power Space III !!! - http://www.outdoorfair.de/epages/61191849.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/61191849/Products/Vaude-Power-Space-III

  Промо Outdoor fair са я намалили от 420 на 260 евро. Доставката до България ще е към 15-17 евро! При всички положения цената и ще бъде под 600лв. Vaude Power Space III е уникална палатка за цената си, това е по-евтиният брат на Power Atreus. Разликата е, че не става за сняг и е с по-голям обем.

  Внимание заслужава HANNAH EXPED, която обаче не се внася в България и трябва да си я поръчаш от Чехия.

  Пробвай Vaude Power Space III и ще се почувстваш господ на плажа ! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Всъщност разликата в цената между Hannah Attack /423лв в Стената/ и Vaude Power Space III /275 Евро = 539лв в Outdoor fair с доставката до вратата ти/ е точно 116лв. Смятам, че за качествата на Фауде просто не трябва да се замисляш. Моделът има два входа, Powerframe конструкция, супер обем, 5000мм в.с. на покрива и 10000мм на дъното, материалите са категорично описани в характеристиките на тентата, което изобщо не е така при Хана. Действай бързо, защото aude Power Space III ще свърши! И после се радвай.. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Ок. Аргументите са точни и мисля да ги приема. Ще напиша коментар в края на сезона. Дано да натоварим ветроустойчивостта на палатката на макс :))

  ОтговорИзтриване
 5. Успех ! :) Пиши като ти я доставят!

  ОтговорИзтриване
 6. Здравей surfer,
  Приветствам идеята ти в края на статията да наблегнеш на факта, че разположението на палатката е от съществено значение при силен вятър. Все пак на палатката поне малко трябва да й се помогне за да си покаже достойнствата!
  Поздрави,
  Георги

  ОтговорИзтриване
 7. Да, така е! Когато човек излиза на открито, сред природата, трябва да се съобразява със стихиите и да влага постоянно мисъл, какъв ще е резултата от действията му и колко добра екипировка има. Не е нужно да сме пророци, за да предвидим последствията от опъването на палтка хималайка на ръба на скала и прогноза за офшорна буря..

  Ще повторя правилото на професионалния пътешественик и спортен екстремист.. Разума преди емоцията!

  ОтговорИзтриване
 8. Vaude Power Space III е вече на фронта. Опъва се лесно и бързо. Предостатъчно място за двама (модела се води за 3). Досега се сблъска с вятър 15м/с (18 м/с на поривите) и нямам забележки. Благодаря за съвета.
  Петьо

  ОтговорИзтриване
 9. Радвам се за вас :) Вие сте пример за правилен и успешен избор на екипировка. Аз използвам VAUDE Power Atreus и отчетох миналата есен, че на една високопланинска ливада почти не мръдна при порив към 70-90км/ч. Бъдете здрави и пишете за нови рекорди на плажа. Къде сте се опънали?

  ОтговорИзтриване